Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ежедневната рутина

  • 13 088
  • 142
# 135
Едва ли, тя според мен ни се обиди, че не разбираме колко наистина и е тежко. А аз поне много добре я разбирам, но решението не е лесно и не се крие в ежедневната рутина.
Виж целия пост
# 136
Елена така, съгласна съм с теб за решението. Не виждам обаче защо да ни се обижда Плажче, водим нормална дискусия и е в реда на нещата всеки да вижда проблема под различен ъгъл.
Виж целия пост
# 137
Едва ли, тя според мен ни се обиди, че не разбираме колко наистина и е тежко.
О, Боже, как да не сме разбрали! Аз поне няколко дни се потрисах от това ежедневие, което е описала и 20 пъти си плюх в пазвата, че не ми се налага да имам същото. И на мъжа ми разказвах за тази тема толкова пъти, че сигурно му писна.
В други моменти се самосъжалявах колко съм бавна и неорганизирана, но после се замислях, че ако всеки ден се налага да живея така, все едно ще хващам самолет, просто не бих издържала на стреса. Явно просто ми е слаб ангелът.
Но истината е, че необходимостта да бързам и да спазвам часове много ме стресира. Динамичният живот не е за всеки.

Всъщност исках да кажа, че съм страшно респектирана от авторката и определено съм впечатлена колко ѝ е трудно.
Няма грам ирония в коментара ми.
Виж целия пост
# 138
Известно време се чудех коя тема чета Grinning Как точно се стигна до църковния данък?
В Швеция също има, и също данъците може да стигнат 55 60 процента за много високи доходи. 
Това навремето много ме изненада за Швеция. Човек по никакъв начин... или хайде, поне по финансов, не е стимулиран да се развива и да иска да бъде нещо повече.
Един старши специалист, който е учил в университет поне 5 години и после е работил за добиване на старшинство още поне 10, получава няма и два пъти повече от продавачка в квартален магазин. В България подобна разлика би била по-скоро х10, а не х2. Да не говорим и за различното отношение на работното място и условията на труд.
А когато се издигаш и данъците ти гълтат увеличението на заплатата, нещата съвсем се размиват.

И аз съм офтопик, извинявам се.


Нищо подобно не е в България Wink това е и голям проблем - квалифицираният труд не е адекватно заплатен, дори и ако го смятаме само сравнително. не може един монтьор/плочкаджия да изкарва повече от един лекар/юрист/учител или в най-добрия случай колкото него...
сори и аз за офф-а.
Виж целия пост
# 139
Има и х10, просто не е във всяка квалифицирана сфера, но лекар и юрист в някои случаи могат да го докарат до х10. Учител за съжаление - не.
Виж целия пост
# 140
Има и х10, просто не е във всяка квалифицирана сфера, но лекар и юрист в някои случаи могат да го докарат до х10. Учител за съжаление - не.
Мога да поспоря Simple Smile

Определено много професии нямат капацитета за голямо заплащане, но ако поне единият изкарва достатъчно, то другия няма нужда да е на пангара и той, защото децата имат нужди, които са несвързани с парите.
Виж целия пост
# 141
Говорех за в България. Учител, който е супер зает с частни уроци за кандидат-студенти и е известно и много търсено име, особено ако е по някоя дисциплина като музикален инструмент, може и да докара до 10 пъти заплатата на продавачка, но като цяло е изключение.

За другото съм съгласна. Семейството е от двама родители и всеки трябва да прави на максимума си това, в което е по-добър. Не само децата, възрастните също имат нужди, несвързани с парите и като цяло семейството има нужда от дейности извън работенето. Родителите не трябва да са огледални един на друг, а да се допълват.
Виж целия пост
# 142
Очевидно работа във финансовата сфера не означава автоматично високо заплащане,както някои си го представят.Все пак има значение от самата компания каква е, що е,на каква позиция си,с какъв стаж и т.н.
Плажче,нямаше смисъл да си триеш поста ...няма нищо срамно в това,което беше написала.
Като страничен наблюдател разбирам,че нямаш кой знае какъв бенефит да седиш на това работно място.Нито заради възнаграждението си струва хамалогията,нито разтоянието е приемливо,нито имат благосклонно отношение към майки с малки деца...нито профсъюзи за защита.Не ми изглеждат много читави.Това ,че си свикнала там е нищо.
В такъв случай ти препоръчвам да си търсиш работа по-близко до дома ти,да е такава в която има утвърдени family friendly policies за служителите,да има free child care ваучери(при нас дават такива,до 16 часа седмично за дете),флексибъл работно време/баланс между офис и дома.....
Оглеждай се за компании и организации с изградени вече такива практики....Само като пример мога да ти дам- работа във финансов отдел към местната община,училище и ли друго държавно учреждение,както и в големи компании с изградени практики.
Аз преди време работех тук в общината и мога да ти кажа,че жените работещи във финансовия отдел работеха по тая схема,а по време на ваканциите на децата си работеха от вкъщи.Сега във века на технологиите физическото присъствие всеки ден от-до в някакъв офис е ненужно.Характера на работата го позволява....Предполагам,че и при вас има такива възможности,проучи къде и как и не се оставяй повече на тоя изцеждащ режим.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия