Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ранното детско развитие. Фази, етапи, теории и практики по света и у нас

  • 26 555
  • 903
# 900
Склонна съм да го вярвам за деца, с които се работи систематично от раждането. Но не го смятам за задължително.
 Моето най-малко дете беше много кротко бебе, и заради ревността и истериите на сестра му до петия месец общо взето размахваше крайници само в кошарата. Заради което се оказа, че още не може да се обръща от гръб на корем. Когато едното ми дете е с ДЦП, тази малка драма за мен беше трагедия. И детето беше сложено на земята по корем постоянно, само не спеше там. Постарах се да приложа това, което вече знаех, без престараване. След месец лазеше,  и проходи на 9 месеца. Беше най-активното дете на детските площадки, заради което в мен се загнезди съмнение, че е хиперактивен и започнах с другата Доманова методика - картинки, букви, думи. За да не ги пиша на картони, правех го на компютъра, включително със звуци. От което пък провокирах такъв интерес към компютрите, че това се превърна в страст и като гледам, ще е винаги занапред. Винаги неговото развитие ми е било малко на втори план, времето ми е предимно за сестра му. Покрай компютъра и възможностите, които предлага,накратко - на 5 четеше и пишеше там, на 6 четеше на английски, на 8 разговаряше свободно с дете от САЩ.За английския нямам никакви заслуги, не го говоря. За съжаление развитието не е хармонично, но и  аз отдавна съм спряла да го направлявам.
Виж целия пост
# 901
Колкото и да се работи, няма как едно бебе на 5-6 месеца да проходи, ако ще Господ да слезе на земята. Същата работа е и с проговарянето, и с четенето. Митове и легенди. Има си естествени природни механизми, които няма как да се забързат, защото те просто са си сметнати така и бебетата няма как да са готови физически най вече, че и всякак, за да могат да се случат тези чудеса. Това, че на някого му се струва, че детето му е започнало да чете на 3 не означава, че фактически е така. Знаеш ли колко пъти са ми казвали, че първите думи детето е казало на 6 месеца? А това не са думи, това е лепет. Същата работа с четенето.
Виж целия пост
# 902
Това с ранното говорене си има обяснение. Обикновено бабите се хвалят, причувайки думички в несвързаното бебешко гукане.
Виж целия пост
# 903
И с работени систематично деца от раждането не е константа. Зависи от детето.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия