Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трети клас - много домашни

  • 7 373
  • 75
Здравейте!
Иска ми се да си сверя часовника с вас.

Дъщеря ми е трети клас. Повечето родители на деца от класа, с които съм имала контакт споделяме, че децата ни са много натоварени откъм домашни. Общо взето докато си легнем все има нещо за четене и писане. Интересно ми е при вас как е.  Как успяват децата ви да релаксират, тъй като започна да се натрупва една умора.

За пример - за три почивни дни ни бяха дали 4 страници домашно по математика - една страница от учебната тетрадка, една страница от едно помагало Вълшебно ключе и две страници с текстови задачи от друго помагало. Така да се каже цял ден отиде в решаване на задачи.

По български същата работа - учителката настоява да не пишем в помагалото, а да преписваме в тетрадката. Така става още повече писане, защото в помагалото, ако има само да подчертаеш, в тетрадката трябва да препишеш и изреченията....

Математика и български имаме абсолютно всеки ден от седмицата.

Детето се занимава основно с тези два предмета и не остава достатъчно време да учим по другите, които са доста трудни - Човек и общество, Човек и природа и Английски език. То докато стигнем до тях и вече сме изпокапали.

Направили сме си абонамент в сайта Уча се - ами не ни остава време да го ползваме.
Буквално докато легнем сме над учебниците.
Нямаме време да четем книга.

Притеснявам се, че е много стресиращо това ежедневие. Вече започна да се натрупва една уморя у детето.

Тази година вече не ходим на занималня. Режимът ни е следния - в 13ч. се прибира от училище, обядва и си почива 1 час. После се почва голямото учене с бабите.  ooooh!


Виж целия пост
# 1
Същата работа бяхме. Постоянно имаше нещо да се учи и да се пише. В резултата изнервено дете и измъчено. Определено вместо да го накарат да учи с желание, докарахме обратния ефект. И лошото е че сме на прага на пубертета  ако каже, че няма да учи майка ми жална Flushed
Виж целия пост
# 2
При нас беше така в трети клас, а сега като че ли в четвърти е някак по-леко. Може би детето се справя по-лесно. Но казват, че пети клас бил много труден. Ще видим.
Виж целия пост
# 3
В пети наистина е много трудно. Каква история учат само. Ами, математиката. Абе, направо си е ужас.
Виж целия пост
# 4
Моят третокласник има нормален обем домашни. По цял следобед е на тренировки, учи след това. Остава му време и за някои допълнителни упражнения по английски, за четене на книга и за игра на телефона.

Сега поразпитах петокласника какво му е усещането за натоварването тази година спрямо предишните. Беше категоричен, че пети клас е много лесен. Според него вече имали добра основа от първите класове, създадени навици за самостоятелно учене и затова всичко било лесно.
Виж целия пост
# 5
ston, явно сте случили на училище или пък на класен ръководител!  Rolling Eyes

Не ни остава никакво време на нас за извънкласни занимания. На едно рисуване сме се записали и успяваме да отидем от дъжд на вятър през седмицата, именно заради ненаписани домашни.  ooooh!

Аз вече започвам да се чудя какво правят в час. След като не работят в учебните тетрадки. А по всеки предмет имат и по две помагала, от които се дават домашни...  ooooh!
Виж целия пост
# 6
Класната ви е много амбициозна. Но такава амбиция по-скоро вреди на децата. А те трябва и да играят, а не само да учат. Уж, това е заложено, а не се получава.
Виж целия пост
# 7
  Миналата година ежедневния обем домашни при моята дъщеря беше безумно голям, учене наизуст на поне 1-2 стихотворения седмично, събота и неделя -отново писане на домашни и двата дни. Няколко пъти родителите говорихме с госпожата да намали обема, но без особен резултат. Резултата : децата намразиха ученето и писането на домашни, преумора /7 дни седмично учене, без почивен ден/ и нашия клас се оказа с най-ниски резултати от всички начални класове / общо 9 бр./ Shocked.
  Тази година нещата са малко по- умерени и добре, засега Confused.
  Ако трябва да определя госпожата ни - големи изисквания и претенции / към деца и родители/, без тя да дава необходимото в часовете /неорганизиран учебен процес, редовно непопълнени учебни тетрадки и неразбани уроци от децата /. Родителите си задаваме въпроса: "Какво правят в час?" newsm78
  
Виж целия пост
# 8
 Родителите си задаваме въпроса: "Какво правят в час?" newsm78
  

Всекидневно си задавам този въпрос. И ако не съм аз да обяснявам ще стане една каша. А на мен защо не ми плаща никой за това, че постоянно оправям бакиите на учителите, които си вземат заплатката всеки месец.
Виж целия пост
# 9
Ами да ви кажа, аз вече започнах да окапвам от умора. Да не говорим за детето. Абсолютно всяка вечер след работа се налага да учим по някой предмет, защото през деня не е смогнало.

Освен това и еднообразното ежедневие, без възможност за други занимания, допълнително уморява...

Не знам обаче какво може да се направи.
Дали е удачно да се поговори с класната? Как да подходим?
И другите родители са на това мнение за домашните, но едва ли ще смеят нещо да кажат..........
Виж целия пост
# 10
utro77, наистина е вярно, че имаме късмет и с учител. Класният на малкия е мъж, последен випуск са му. Невероятен човек е. Още от първата родителска среща "се влюбих" в него. Няма и капка от така натоварения с негативизъм даскалски манталитет в него. Напротив, абсолютно земен и прагматичен човек, който има трезва преценка доколко могат да се товарят децата, какво в действителност може да се очаква от тях и че сега просто трябва да се поставят здрави основи върху, които да се гради години напред.
Виж целия пост
# 11
 Родителите си задаваме въпроса: "Какво правят в час?" newsm78
  

Всекидневно си задавам този въпрос. И ако не съм аз да обяснявам ще стане една каша. А на мен защо не ми плаща никой за това, че постоянно оправям бакиите на учителите, които си вземат заплатката всеки месец.
От миналата година сме на частни уроци и то не за да надгради наученото в училище, а за да му се предадат наново уроците и да ги разбере. Не знам до кога ще издържа финансово.
Виж целия пост
# 12
Проблемът е в учителката. И нашата е доста амбициозна. Така бяха в началото на втори клас. За една тридневна ваканция тогава беше дала 6 диктовки и 18 страници математика!!! Побеснях тогава. За всяка събота и неделя (които по принцип са почивни дни, за да се почива) даваше купища. Събрахме се на една родителска среща и всички протестирахме. След това спря да дава такива количества. Сега не дава нищо за уикендите и ваканциите, а останалото успяват да напишат в занималнята. Ако не са на занималня написват за около 2ч с почивки. Което за мен е нормално количество. Значи може. Пък нито децата са изостанали, нито са останали неграмотни. Така че говорете с учителката, но трябва да се съберете повече родители. Ако няма ефект се обърнете към директора.
Виж целия пост
# 13
Дъщеря ми почти никога няма домашни за дописване след училище. Взимам я от занималня към 16:30 - 16:45 и редовно ми казва, че е свършила с домашните преди 15:00. Във втори клас май повече имаха. Сега е изключение да имат нещо за уикенда да дописват.
Виж целия пост
# 14
===
Не знам обаче какво може да се направи.
Дали е удачно да се поговори с класната? Как да подходим?
И другите родители са на това мнение за домашните, но едва ли ще смеят нещо да кажат..........

Не само е удачно, но и необходимо.
Подобно ежедневие е ненормално.
Съберете се родителите и говорете това безумие да спре.
Напълно е безсмислено. Като се претовари една система, тя изпушва, а не почва да работи по-добре.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия