Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 697
  • 600
# 75
И при мен менопаузата доста поразии ми докара.
Виж целия пост
# 76
Аз съм на 40 години. Силно се надявам в последните 10 да не ме споходи менопаузата. Е след нея стана веган за да се чувстваш добре ли?
Виж целия пост
# 77
Аз съм на 40 години. Силно се надявам в последните 10 да не ме споходи менопаузата. Е след нея стана веган за да се чувстваш добре ли?
Ами основно да, защото холестеролът ми се вдигна, трябваше да пия таблетки, но не се съгласих. Холестеролът води до стесняване на съдовете, от там идва и високо кръвно. Не пия никакви таблетки в момента, само ако вдигна кръвно от някакво напрежение. Вегетарианството като начин на хранене ми е много добре, но може би все пак животинските мазнини ми действат, и сега пробвам без млечни и яйца. Правя един път в годината гладувания по метода на д-р Емилова -  15-20 дни плодове, чай и мед, плюс 7-10 дни постепенно захранване, и холестеролът винаги ми пада до норма 4,4. И после за година става над 6. Веган съм от август, и мисля че ми е рано да се изследвам, искам да мине време. Ще пусна пост, като направя кръвни изследвания, дали има отражение на холестерола.
Виж целия пост
# 78
И при мен менопаузата доста поразии ми докара.
Бориш ли ги поразиите с някакви естествени средства?
Виж целия пост
# 79
Ами и моя холестерол се беше вдигнал малко по едно време, ядях много пържено. Сега го спрях и последно беше в норма. Пектина в ябълките сваля холестерол, мисля и авокадото. Женски хормони има в много храни. Мисля и мъжки беше полезно да се пие, има ги в дафиновия лист. С билки миома лекувах, бо още не съм ходила на доктор да видя дали се е изчистила, но симптомите ги няма. Аз вярвам в билките и гладолечението.
Виж целия пост
# 80
Искам да споделя за резултатите в кръвните ми изследвания от режима без животински мазнини, писах вече, че повече от 30 години съм вегетарианка, но в последните години холестеролът ми започна да се повишава. Не съм пила статини, въпреки че ми се вдигаше и над 6,5, но един път в годината за месец спазвам режима на д-р Емилова - 15-20 дни на плодове, чай и мед, плюс 10 дни захранване по нейната схема, ходила съм и няколко пъти в нейната клиника. В резултат, холестеролът пада до нормални граници, но впоследствие отново го вдигам, въпреки че месо не ям от много години, т.е. вероятно от млечните продукти и яйцата. От август 2017 минах на режим, никакво месо, млечни и яйца. Не бих казала че е пълен веган, защото ям мед. Резултатите ми са - преди да започна - август 2017 -  холестерол 5,86, триглицериди 0,77 HDL - 1, 49, LDL - 2,60. През 2017 правих две гладувания, затова резултатите са ми малко по-добри от обикновено.  След 8 месеца без животински мазнини - март 2018 - холестерол 4,11, триглицериди 0,75, HDL - 1, 71, LDL - 2,02. Малко ми е висок т.н. добър холестерол, в изследването посочената горна граница е 1,56, при мен е 1,71, но не можах да намеря в Гугъл нищо определено, как това може да пречи. Който казва, че организмът сам си произвеждал холестерола, и за това нямало значение дали ядеш животински храни, не е съвсем вярно.
Като добавки, пия омега 3, на Together,  и мая от червен ориз, но престанах. Явно в момента не е нужно. Вземам и витамин В12, Д, заради остеопорозата. Нея ще я изследвам по-нататък, ще видим дали ще има някакво подобрение, но ям 2 с.л. на ден сусамово семе, и правя каквото препоръчва д-р Атанас Михайлов. Също би било интересно, ако има подобрение, защото много лекари твърдят, че млечните продукти помагат при остеопороза. Ще споделя резултата по-нататък.
За сега, мога да кажа, че със собствения си опит, установих, че животинските мазнини не влияят добре на холестерола, и от там на артериите.
Но не мога да кажа, че съвсем съм отвикнала и че не ми се яде сирене или кисело мляко. Друго не, но тези две неща определено ми липсват. Пиците, баницата, сега иде Великден, козунаците,  няма как да се заменят. Кафето свикнах да го пия със соево мляко, харесва ми. Д-р Емилова съветва да се яде много рядко животински продукт - един път седмично, един вид продукт. В такъв случай нямало отражение, от здравна гледна точка. Не знам, за сега ще продължа с веганството поне година, може и да свикна, пък и резултатите ме радват.
Виж целия пост
# 81
Отдавна има веган кашкавал за пица и сандвичи, също е сполучливи рецепти за веган козунак.
Аз бях вдигнала холестерола като ядях повече пържено.
Виж целия пост
# 82
Glikoza, много добре звучиш, мисля,  че обичаш живота и тялото си и ще постигнеш каквото си си наумила!
Козунак - ние полудяхме по веган козуначетата на Loving Hut, от типово брашно, нерафинирана захар, био кокосово масло и био кокосово мляко, сушени плодове и подправки, мая.
Имат опити с лимец,  квас и петмез, но от пекарска гледна точка се получават по-добре с кафява захар, типово и мая...
200г. е 3.90 лв
400г. е 7.40лв
 Купешките са с жълта боя, изк.аромати "козунак", маргарин... За такъв боклук не бих дала и лев.
За остеопорозата - ако си в София.  да те свържа да си поръчваш домашно тофу? Жената,  която го прави е започнала заради остеопороза да яде, ще ти каже и дозата. Цената е много добра
Виж целия пост
# 83
Отдавна има веган кашкавал за пица и сандвичи, също е сполучливи рецепти за веган козунак.
Аз бях вдигнала холестерола като ядях повече пържено.
Цената за картофено нишесте с овкусители и втвърдители ме вбесява, био картофите са 1,20лв.
Бях принудена да купувам за едното ми дете веган кашкавали, всичките са много вкусни, но считам за неоправдана покупка.
Иначе точно върху пица го ядем в Loving Hut и мнооого ни харесва Simple Smile
Виж целия пост
# 84
Vio life както и много други веган продукти, тук са доста скъпи. Също ядковите млека и не само. Особено за нашия стандарт, но и същите продукти в Англия обърнати в лева са по-евтини, да не говорим за техния стандарт.
Виж целия пост
# 85
YumБях на гости в Испания за празниците, и там си купих соево кисело мляко - на Provamel, белгийска фирма. Оказа се че е направено с българската бактерия - Лактобацилус булгарикус и Стрептококис термофилис. Има чудесен вкус. Проверих, но тук не го внасят, от тази фирма има само течни ядкови млека. Все пак, белгийците са могли с нашата бактерия да направят веган кисело мляко, а тук даже не се внася. Купих си френското Sojade в Балев био, но не е същото. Дано някой се сети да го внесе - все пак, нашата стомашна микрофлора си обича българските пробиотици! Yum
Виж целия пост
# 86
Здравейте, обмислям от вегетарианец да стана веган, но ми възникват следните въпроси.
Пробвала  съм да постя без животински продукти няколко по 40 дена, но много напълнявам. Един диетолог ми каза , че е по добре да ям животински кашкавал и масло отколкото растителен такъв и например масло от маслини. Там имало много повече изкуствено произведени мазнини  с които организмът не знае как де се справи и ги трупа. Освен това каза че употребата на всички хидрогенизирани и частични хидрогенизирано мазнини водят до мнго по висок холестерол  отколкото животинските. Въобще не се разтварят при температура от 37 градуса в организма и запушват артериите. Наистина повечето олиа в БГ се измиват много по трудно от свинската мас. Понякога когато ям вегански кашкавал усещам слой на небцето си който не може лесно да си махне. Вие какво мислите по въпроса?  
Сигурна съм че веганството е по добро от вегетарианството , но без изкуствени храни. Интересувам се има ли веган сред вас, който да не консумира такива растителни кашкавали , масла вафли, млека и тн.
Виж целия пост
# 87
Не съм веган (все още), но спазвам всички пости. Това което съм забелязала по време на постите е, че свалям няколко кг, холестеролът (особено лошия) и триглицеридите ми падат доста, хемоглобинът и желязото ми са екстра, само В12 беше нисичко, за това пия добавка.
Обаче! Не ям маргарин и почти никакви пакетирани храни от типа на вафли, кроасани, купешки сладкиши и прочие. Много рядко когато много ми се дояде сладко си позволявам по редче много черен, постен шоколад. Не ям заместители - соеви хапки, веган кашкавали, колбаси и пастети, повечето и на вкус никак не ми харесват. Единствено си позволявам соево мляко по 1-2 с.л. на ден в кафето. Храня се основно със зеленчуци, плодове, ядки, постни домашни манджи и пз хляб.
А причината за напълняване по време на пости, според мен е ако наблягаш прекалено много на въглехидратите. Мит е, че постната манджа трябва да се яде с 3-4 филии хляб, за да се нахраниш. Въпрос на навик е. Спокойно можеш да се нахраниш с голяма сурова салата и малка порция постна манджа. Вярно е, че постната храна (защото е разделно хранене) се преработва по-бързо и по-бързо огладняваш. Но ако включиш 2-3 допълнителни закуски от плод или малко ядки не е проблем. Всичко е въпрос на настройка. Ако караш постите на филии с лютеница ще напълнееш. Ако ядеш правилната храна няма такава опасност. Не трябва да те мързи да готвиш обаче. За мен постите са едно безкрайно чистене и рязане на зеленчуци. На всичко отгоре в къщи само аз постя, та за другите готвя отделно и изобщо е голямо готвене. Но си заслужава.
Виж целия пост
# 88
Спокойно можеш да се нахраниш с голяма сурова салата и малка порция постна манджа. Вярно е, че постната храна (защото е разделно хранене) се преработва по-бързо и по-бързо огладняваш. Но ако включиш 2-3 допълнителни закуски от плод или малко ядки не е проблем.

честно, аз само със салата не се наяждам. стомахът ми е пълен, но се обажда, че е гладен.
не всеки се засища така, всеки организъм е различен.
аз нямам и запаси, които да горя де... Whistling

според мен няма смисъл да се минава към веганство и да се консумират вегански заместители като вегански кашкавал и подобни  Naughty
като изключение (с компания навън) е ок, но не и за основен начин на хранене.
тофи, нато и темпе са ок за мен, защото са традиционни продукти, които могат да се правят и без кой знае какви технологии.

има достатъчно веган източници на протеини, няма нужда от фабрично преработени храни  Peace

аз съм на принципа, че не ям нещо, което теоретично да не мога сама  да си го направя (купувам го, защото спестява време и ресурси).
вафла няма как да си направя, ерго не я ям.
Виж целия пост
# 89
Това исках да попитам. На мен протеините все не ми достигат.даже и като вегетарианец са ми малко. Непрекъснато тъпча бадеми, леща, грах ( тофу и соя не обичам) , някой път докато не си изпия една доза протеин на прах все съм гладна. А то тоя прах не го знам колко е здравословен- независимо дали е соев или сурватъчен. Установила съм че без мляко мога , но без яйца ще ми е много трудно. Единствено гъбите ме засищат както яйцата.

За това исках да попитам , тези който са наистина вегани от години, дали изпитват такъв глад от липса на протеин, с какво го заменят или просто след година организмът свиква с по -малко количество
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия