Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 394
  • 600
# 165
Да попитам за нахута. Дайте идеи за добре сготвен нахут. Никога не ми се получава.  Колко време трябва да се вари. Има ли разлика във вкуса дали е таз годишен или е от миналата. И най- вече какви са ми полезните качества. Ям го само на кълнове и то много рядко. Сварен има ли някакво предимството пред боба.
Виж целия пост
# 166
Доста скоро писахме обстойно в темата, опитай с търсачката.
Ще допълня, че конвенционално гледаният нахут е с раундъп,  а познати са видяли с очите си как напръскали седмица преди жътва!
Търсете български био нахут!
Виж целия пост
# 167
   Ще попитам и тук: имам пресни свежи био листа от моркови - как да ги употребя? Нещо да е сготвено, не ба салата.
Виж целия пост
# 168
В супа е най-вкусно, може в  манджа на котлон, може в нещо на фурна. Но да са на дъното,  че по-нагоре засъхват и  не стават.
На ситно нарязани - половин до един см. Иначе гадно се дъвчат.
Може да се изсушат за чай през зимата.
Аз толкова трудно отгледах тази година малко моркови,  че ядем всички зелени листа Simple Smile
Виж целия пост
# 169
    Благодаря, Дамиbouquet bouquet bouquet
  Утре ще ги направя на нещо като крокети, за днес приключих с готвенето  ooooh! ooooh! ooooh!. Баница за закуска; пюре от картофи, задушени зеленчуци на тиган (грах, царевица, моркови и селъри), зелена салата с песто и слънчогледови семки; чери домати и попарени броколи - за обяд. За вечеря имам останала една чудна картофено-зелено бобова  Laughing супичка с фиде и ще направя доматена салата с много зелен лук.
Виж целия пост
# 170

Може да се изсушат за чай през зимата.


с какво се комбинират?
Виж целия пост
# 171
За първи път ядох готвен нахут, когато дойдох в Сицилия. Сега много го обичам и дори го предпочитам пред боба.
Аз накисвам поне за осем часа. После сменям водата, измивам хубаво под течаща вода   и слагам разни подправки - морков, кервиз, лук,домат, джоджен. Готвя в тенджерата под налягане за окол 40 мин.
В каква пръст се гледат морковите? Мисля,че трябва да е песъчлива! Ще ми се да пробвам.
Виж целия пост
# 172

В каква пръст се гледат морковите? Мисля,че трябва да е песъчлива! Ще ми се да пробвам.

според мен става и в по-плътна, поне такава е при свеки и също гледа моркови.
от песичлива се вадят по-лесно  Mr. Green
Виж целия пост
# 173
Ася,  листата ор моркови били много полезни като билкова запарка. Но друго не знам.
Виж целия пост
# 174
сега се разрових, чат от листа на моркови бил полезен при простата, проблеми с пик. мехур и за прочистване.
аз имам доста моркови, освен да набера младите листа и да ги изсуша...
Виж целия пост
# 175
Само за мен работа. Тъкмо имам  проблем с простатата Stuck Out Tongue Winking Eye
Ася, аз все за заради проблеми с ваденето на морковите досега не съм садила.
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
Вчера си правих една запарка от джинджифил, семена от див копър, от aанасон и парче лимон. Стана много нежна и приятна на вкус напитка. Днес добавих канела, но не е много удачно. Следобед пък добавих дафинов лист и пак не съм очарована.
Виж целия пост
# 176
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
За морковите не съм чувала, че е по-добре сварени или попарени. Увеличава им се гликемичния индекс, ако човек има диабет - не трябва да яде варени моркови.
А суровите трябва непременно да са с мазнина - т.е. не просто да ги хрупаш, а напр., в салата. Витамин А е мастноразтворим и не се усвоява без мазнина.
Виж целия пост
# 177
Glicosa, вероятно именно това имаше предвид участващият в програмата. Повтарям,че изслушах само малка част от предаването.
Аз много харесвам настъргани моркови на салата,а и тези по корейски.
Благодаря за пояснението!
Виж целия пост
# 178
В една програма за здраве слушах, че за да се усвоят полезните вещества и витамини от морковите, трябвало да ги ядем леко сварени,или попарени?!
За морковите не съм чувала, че е по-добре сварени или попарени. Увеличава им се гликемичния индекс, ако човек има диабет - не трябва да яде варени моркови.
А суровите трябва непременно да са с мазнина - т.е. не просто да ги хрупаш, а напр., в салата. Витамин А е мастноразтворим и не се усвоява без мазнина.

За да се усвоят мастноразтворимите витамини, зеленчуците трябва да се готвят с мазнина. Само поляти със зехтин, например в салата не е достатъчно за усвояването им.
Виж целия пост
# 179
За да се усвоят мастноразтворимите витамини, зеленчуците трябва да се готвят с мазнина. Само поляти със зехтин, например в салата не е достатъчно за усвояването им.
Къде го пише това? Намерих само информация, че мастноразтворимите витамини са устойчиви на термична обработка, за разлика от водноразтворимите. Т.е. може и в двете форми да се консумират, с мазнина, и ще се усвояват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия