Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

40 дни без гости?

  • 4 619
  • 22
Здравейте. Днес детето ми прави 40 дни и по план трябваше да ми дойде на гости кумата, за да изпълним ритуала с разчупване на питката и орисване. За съжаление детето и се разболя, и сега оставам без гостенка. Вкъщи сме с мъжа ми.  Някой да има предложение как да процедираме, аз ли да разчупя питката, той ли? Има ли смисъл да го гоня от вкъщи, както е по традиция?
Виж целия пост
# 1
Поканете бабата/ бабите  на детето, съседка, приятелка, не е задължително да е кумата.
Не е задължително и да гоните мъжа си, нека бъде в другата  стая.
Пък в крайна сметка разчупете я с него
Виж целия пост
# 2
Сетихме се, че и роднини може, но ние живеем в чужбина и няма кой да викнем така изведнъж. А пък да го правя друг ден не ми се иска, питката ми е почти готова, пък е и точно 40 ден днес.
Виж целия пост
# 3
Интересно ми е всеки път какви са тия драми с гости, разчупване на питки и разни други. Единственото смислено нещо на този ден е представянето на детето пред Господ, т.е. посещение на църква и четене на молитва. Интересно, че не го споменавате, а се терзаете кого да изгоните и кого да поканите.
Виж целия пост
# 4
Не е споменато, защото е нещо, за което съм се погрижила. Не е до гостите, но до колкото знам това също е важна част от традицията, и бих искала да се спази до колкото мога.
Виж целия пост
# 5
Ако вярваш в тези суеверия, изчакай да оздравее детето ѝ и го направете по-късно, не е нужно да е точно на датата.

Не харесвам и не спазвам подобни ритуали. Ние поканихме приятели с деца, мъже, жени, всякакви, за да се почерпим като стана на месец и нещо. Не сме взимали и питка.
Виж целия пост
# 6
Пълни глупости са тези суеверия.
Виж целия пост
# 7
Сефте чувам за ритуала😂не съм правила нищо такова. При първото ни връщане в Бг организирахме кръщене, и това е. Като проходи правих питка без гости. Да е живо и здраво бебето..а тия бабини деветини не ги мисли😉
Виж целия пост
# 8
Аз пък никаква питка не съм разчупвала. Стига с тези поверия вече, 21век сме!
Виж целия пост
# 9
Аз пък бих изчакала да оздравее детето на кумата. Колко пък ще боледува.? Няколко дни. Не съм суеверна и никога не съм била, но държа, харесвам и спазвам тези традиции, народни поверия. Не бих изпълнила този ритуал без кумата, не бих заменшла друг. Не е казано да е точно на 40 ден. На 40 ден точно се ходи на молитва. Погачата на бебето може да е малко след това. Хубаво е да се направи щом имате желание. Мъже не присъстват, но може да са в другата стая.
Спокойно можеш да изчакаш.
Какво като сме 21 век.? Всеки преценява. Това са хубави български традиции със съответната символика. С удоволствие направих погача. Бебето  ми е на 8 месеца. Всеки разбира нещата различно. Който иска прави,който не иска не прави.
Виж целия пост
# 10
Ти разчупи питката и си хапнете....
Виж целия пост
# 11
Аз също не съм канила гости на 40-я ден на децата ми. На църква също не съм ги водила тогава. Не вярвам в суеверия и не се подчинявам на такива.
Ако трябва да се водим по логика, значи 40-я ден на бебе може да се отбелязва, а 40-я РД на човека не било редно. GrinningGrinningGrinning
Виж целия пост
# 12
Изобщо не се притеснявай. Отидете на цъкрва и се почерпете вкъщи. Не си го слагай на сърце, както викаше баба ми, че не е станало точно според обичая. В крайна сметка не е задължително да изпълниш всичко докрай, след като искаш да спазиш точно този ритуал.
Виж целия пост
# 13
Aз погача също не съм правила, на 40 ден я заведохме на църква, но защото беше събота и имахме възможност, ако беше делничен ден може би и това щяхме да пропуснем.

Бях на погача скоро и новото, което разбрах е, че питката се разчупва над главата на бебето от две жени, които задължително трябвало  да са с живи родители. После някакви трохи прибраха в някаква кърпа, ама какво ще я правят, не знам. На погачата, на която бяхме бебето беше на 4м, беше понеделник, много неудобен и несъобразен с нищо ден, ама родителите си знаят.
Аз не ги харесвам много тези традиции и суеверия.
Виж целия пост
# 14
Това не е ново от години се прави така. Аз  като прясно правила погача всичко това го знам а и отпреди си го знаех и съм то правила.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия