Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 923
  • 148
# 135
КАКАОВИ ПАСТИ
Лесни и бързи

Продукти
2 яйца
160 гр захар
200 гр брашно
2 с.л. какао
100 мл. кисело мляко
40 мл. вода
70 мл.олио
140 гр горещо кафе
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

250 гр конфитюр от ягоди или по ваш избор.

глазура
течен шоколад

Начин на приготвяне

Смесете брашното ,какаото,содата,бакпулвера.Разбийте яйцата със захарта,добавете олиото ,киселото мляко и водата. Изсипете  яйчената смес в сухите съставки.
Бъркайте до еднородна смес. Накрая добавете горещото кафе като бъркате непрекъснато. Ако варите кафето в джезве го прецедете преди да го сипете.
Изсипете сместа в голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Моята е с размери 35- 27см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20 мин.
Оставете блата да изстине напълно.
Разделете го на 3 еднакви платки.
Разбийте конфитюра с пасатор за кратко за да е гладко.
Сложете  първата платка в подходяща чиния, намажете с 1/3 от конфитюра. Слагате втората отгоре мажете отново и така и с третата, Най отгоре завършвате с конфитюр. Оставяте за 1-2 часа  в хладилник.
За глазурата - разтопете за кратко течния шоколад и го нанесете  с лъжица  хаотично отгоре.
Може да ползвате и обикновен шоколад с малко масло или олио.
Нарежете на пастички и се насладете !
Да ви е сладко!

Не мога да кача снимката.Съжалявам!
Виж целия пост
# 136
#рецепта за #любима #питка
 300 мл. прясно мляко
2 яйца ,
150 мл. олио,
2 с. л. захар
 една и половина ч. л. сол,
1 бакпулвер ,
7 гр. суха мая
 брашно около 700 гр. #София #Мел #екстра
Виж целия пост
# 137
  Вита баница
   Продукти:

1 пакет кори за баница
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко (чаша от 250 мл)
1,5 -2 ч. ч. сирене (натрошено на едро)
2/3 ч. ч. олио и масло 50 / 50
1 ч. л. сода равна или 1 ч. л. бакпулер
2 с. л. брашно
1 ч. л. захар

ЗАЛИВКА

1 яйце
2/3 чаша газирана вода/лимонада
20 гр. масло
остатъка от сместа за намазване
Приготвяне:

 Фурната се загрява на 180-200 С.
 Разтопява се маслото с олиото.
Разбиват се 4 от яйцата.
Смесват се киселото мляко с олиото, захарта и разбитите яйца.
Последно се прибавя брашното със содата/бакпулвера/, тъй като сместа бързо бухва.
С тази смес се намазва всяка кора /по три кори/ и се прави вита баница в следната последователност:
Намазва се кора, поръсва се с натрошено сирене и навива от към дългата страна на руло.
Намазва се втора кора, поръсва се със сирене и завива около първата /вече на руло/.
Намазва се трета кора, без сирене и загъва около полученото двойно руло.
Завива се и поставя в намазана с масло обикновена, не тефлонова тава.
Остатъкът от сместа за намазване се разбива с яйцето, лимонадата и залива отгоре.
Може и майонеза 1-2 с. л. и малки парчета масло.
Пече се около 30 минути.
 След като е опечена добре се изважда от фурната.
Обръща се, заедно с тавата върху 3 чаши.
Те са разположени приблизително на 120 градуса, така че с ръба на тавата да се опира стабилно върху тях.
[Покрива се с кърпа, за да се задуши 10 минути и да може парата да премине през цялата баница.
Виж целия пост
# 138
Продукти:

1 пакет готови кори
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
400гр. Извара
1 ч.л. сода
1 с.л. брашно
олио

Начин на приготвяне:

Разбъркайте киселото мляко със содата. След това, прибавете към млякото яйцата и изварата. Разбъркайте всичко добре.
С тази смес мажете всяка една кора за баницата. Хубаво е и да ги поръсвате с малко олио.
Редете корите една върху друга. Най-отгоре, върху последната кора намажете с масло и сложете тавата във фурната.
Когато леко почервенее, извадете баницата от фурната и й се насладете.
Готово за : 30 Минути
Виж целия пост
# 139
Кекс
Продукти
6 бр. яйца
300 г захар
8 с.л. (80 мл) прясно мляко (може и вода)
8 с.л. (80 мл) олио
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 прах ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиват се яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта, след което се прибавят олиото и млякото, после брашното  естествено софия мел най доброто предварително смесено с бакпулвера. Когато се получи гладка смес се прибавя и ванилията. Пече се в предварително загрята само отдолу фурна на 180 С градуса за около половин час, докато кексът бухне, след което се пуска горната част на фурната за около 15-20 минути.

* Кекса може да се нашари с какао, като малка част от готовата смес се разбърка с какао и се изсипе във формата преди печенето.
Виж целия пост
# 140
Добруджанки
3 ч.чаши брашно София Мел екстра, половин кофичка кисело мляко, кафяна чаша прясно мляко, 200 гр.сирене ,100 гр. кашкавал, чаена лъжичка сода бикарбонат, кафяна чаша олио или свинска мас,  щипка мая и сол. Маята се разтваря в прясното мляко, содата се гаси в кис.мляко.Разбиват се яйцата,слага се олиото, брашно София Мел екстра, сирене и кашкавал.Получава се меко и лепкаво тесто ,от което се загребва с лъжица и се сипва в тава с хартия за печене,като се оставя място между  тях, защото увеличават обема си. Добруджанките се пекат около 30 мин. на 180 градуса.
Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 141
Питка- 225мл.прясно мляко, 225гр.кисело мляко, 1 кубче мая, 1кг. Брашно  София мел "Екстра" или за "Баници", 1ч.л. сол, 1с.л. захар, 60мл.олио+ 125гр. Разтопено масло и 2 яйца.
Маята я размиваме в прясното мляко, захарта и 2-3лъжички брашно, след като шупне (втаса) прибавяме сместа в кладенче от брашното, в което прибавяме останалите продукти: сол, кисело мляко и едно цяло яйце и отделеният белтък на второто яйце, и със жълтъка после намазваме питката преди да я опечем. Докато замесваме тестото, постепенно наливаме олиото.
Оставяме тестото да втаса.
След втасване разделяме на три равни топки тестото и разточваме кори, които намазваме с разтопеното масло и ги наслагваме една върху друга, навиваме на руло, с остър нож разрязваме получилото се трилистно руло на шайби (на зиг-заг) и редим в тавичка. След като втаса оформената питка, намазваме с разбития жълтък и 1ч.л.олио и печем в предварително загрята фурна на 180° (40-50мин.) времетраенето е според мощността на печката.
Виж целия пост
# 142
Пита слънце...Кубче мая, по супена лъжица сол и захар, 2 яйца, масло125 гр., пр.млеко250 мл. брашно 4-5 чаши... Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим "кладенче" и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено).

Замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрито с кърпа на топло. След като тестото удвои обема си, го премесваме отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.

Оформяне: Тестото се дели на 9 части: 4 малки, 4 големи и една най-голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове и се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото.

С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън.

По-малките топки тесто се разточват по същият начин, поставят се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат с ъгълчетата на вън.

В средата се поставя най-голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с маково семе, сусам и кашкавал и се запича при 200 градуса до готовност.
Виж целия пост
# 143
Правя следното-разбивам 4 яйца,захар 200гр.-добавям олио 200 гр.после добавям към яйчната смес  брашно за кекс 250 гр.1 бакпулвер,2ванилии.След което  разтилам в тава и нареждам отгоре круши нарязани на полумесеци,поръсвам със захар канела-пека на 180 градуса-40 мин.Когато изстине поръсвам с пудра захар.Бон апети😁✌става страхотен🎈💋
Виж целия пост
# 144
Баница с точени кори. 1 чаена чаша хладка вода, 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица оцет, 1 чаена лъжица олио, 1 чаена лъжица захар. Тези продукти ги разбъркваме и постепенно прибавяне брашно, което е около 0,500 г. Замесваме меко тесто, което разделяме на 6 парчета и оставяме около половин час да втасат. След което от всяко парче тесто точим кора. Всяка кора намазваме с масло (необходимо ни е пакетче краве масло от 0,125 г.)Правим плънката за баницата от 4 яйца,3 супени лъжици кисело мляко и 0,250 г. сирене. С плънката намазваме всяка кора и я завиване в намалена тава.Ако остане от плънката с нея заливате баницата отгоре. Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса за около 40 минути.
Тази баница направих тази Коледа, като използвах брашно София Мел. Имам и снимка на баницата, но не успявам да я кача.
Виж целия пост
# 145
Виж целия пост
# 146
Моят любим тиквеник с готови кори - 500 г готови кори
 1 кг тиква
1 ч.ч. (200 г) захар
150 г орехи
1/2 ч.ч. (100 мл) олио.Heart Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Всяка кора се разстила върху хартия, ръси се с мазнина, задушена тиква, захар и счукани орехи и се навива на руло с помощта на хартията. Нарежда се в тава, намазана с олио, и се пече в умерена фурна. Когато се зачерви отгоре, се изважда и се покрива с кърпа. По желание може да се поръси с пудра захар след като изстине, а в плънката да се прибави и канела.
Виж целия пост
# 147
Виж целия пост
# 148
Благодарим на всички потребители на BG-Mamma, които споделиха своите вкусни празнични рецепти!
Изтеглени са късметлиите, които ще получат комплект с подаръци от Sofia Mel. Това са:


acer
Sis*
isis6
ninl
mina.k.p


Честито!

Очакваме печелившите да се свържат с нас до 10.01.2018 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (имена, адрес и телефон за контакт).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия