Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

  • 66 193
  • 729
# 255
Между основните плочи има фуги, поне на клипа това се вижда....
Виж целия пост
# 256
Здравейте, да се запиша и аз в темата с идея за строеж на къща. Как ще ме посъветвате да търся архитект, защото ние имаме идея какво искаме, но трябва си проект. В Бургаския регион ли да търся, защото там е обекта или на национално ниво няма проблем. Много фирми и проекти разгледах в интернет. Съветват ме да е на местно ниво, защото последващите ВиК, Ел и т.н. по-лесно се работи. Така ли е?
Виж целия пост
# 257
Договорът с архитекта приключва с плащане при предаване на проекта, което го осмислихме чак сега.
Как ще си гарантираме, че от общината няма да върнат за поправки?
Разбрахме, че срокът за одобряване може да се скъси, при наемане на втори конструктор, така ли е и кой го определя ние или общината?
Строителния надзор пак конструктор ли е и той ли движи документите при строежа да не оплескаме нещо?
МНОГО благодаря за отговор от миналите по този път. Проекта ни е готов и се ужасявам колко сме неподготвени!
Моля ви помагайте!
Виж целия пост
# 258
За архитекта е добре да работите с човек, който познава особеностите на общината, от която зависи разрешителното за строеж.
Хубаво е да е местен, така процедирахме ние, но къщата ни е "проста" и не изисква нищо по-особено.

В (като Вятър) - съвсем нормално е да ви върнат за поправки, нас ни върнаша два пъти за дреболии, но това си е останало от комунизма чиновническа власт.
Ние платихме на архитекта и той ни внесе документите, той си ги следеше, като ги върнаха си оправиха нещата и пак ги внесоха.
Строителен надзор е отделна фирма и няма общо с конструктура. Конструктура е човек, който изчисляла доста неща и най-важното за вас е да ви направи конструктивна сметка, колко материал / арматура, бетон, тухли, дърво, керемиди и т.н./ ще отиде в строежа. Без такава няма ад получите актуални оферти за строителство и няма да можете да ги сравнявате, нито да следите процеса на строеж.
 Пиши в гугъля СН и чети.
Вие с бригада ли планирате да стоите? Ако сте със строителна фирма, СН не ви трябва, освен ако имате доверен човек да следи изкъсо работниците.

Прочети пак внимателно ЗУТ и изискванията за откриване на строителна линия.
Виж целия пост
# 259
Ние работихме с наша приятелка архитект, екипът ѝ отделно беше много добър, при все че общината при нас имаше ясно изразено намерение да се заяжда (по ред причини), то по проекта нищичко не можаха да кажат и го приеха без забележки (това октомври 2017, ама ние РС още нямаме, след 3 вкарани искания и мълчание от тяхна страна, сега вече уж вече са обещали да финализраме нещата, та затова не предприемаме други стъпки). Отделно и до сега като имаме въпроси си контактуваме с проектантите по отделните части, получихме незабавно съдействие (буквално за часове) от ВиК проектанта, за поправка на ф-то на една тръба. Отделно могат да дойдат да си нагледат обекта за авторски надзор.
Получихме няколко отделни, независими мнения, че проектът ни е доста пипнат и много добре изпълнен, особено в част архитектура, но там много се постара архитекта, тя просто си го прави като за нея и да ви кажа, имаше значение за крайния резултат, много въртя нещата, за да постигне оптимално и функционално разпределение.

Внимавайте с проектантите, аз имам наблюдение не малко върху работата им (макар и за друг вид обекти, от много по-голям мащаб) - ами както може да ти го зачука един скапан проект, никой не може! То и за къщи е така. Ако не работите с близки или проверени хора, ако може го дайте за преглед от някой, който разбира, преди да платите всичко (ако е възможно) или просто и вие мислете, и гледайте много. В началото гледахме готови и типови проекти, ами в голяма част с просто око се виждаха доста недомислици.

Иначе колко особености има за едно разрешение за строеж - ако по проект са спазени нормативите, не им пука примерно за недомислици при архитектурата или неоптимизирани пространства. Ние дадохме оценката на съответствието да си го правят пак от общината, по-лесно минава, иначе може и фирма да ви го направи. А ако решат да ви мотаят по една или друга причина, винаги ще намерят начин, първо се пробват през проекта факт. Ако не намерят в проекта грешки, пак си намират начин, установихме ние. И установена практика в общината, не им попречи изведнъж да я загърбят и да искат нещо съвсем различно - така че... изберете си проверени проектанти, после ако се наложи ще му мислите с общината.
Виж целия пост
# 260
Мърмяу,дано вашата сага приключи  в най-скоро време.Беше го описала трагикомично  преди,но това си е живо късане на нерви.
В,как така договорът приключва с внасяне на проекта за одобрение в общината?На моят пише ,че всички грешки ,допуснати от проектантите се отсраняват за тяхна сметка до получаване на разрешението за строеж.
Chuby,като прекален прагматик(а само преди 5 години върл мечтател) бих казала,че тази пътечка с камъчета е магнит за малките деца.Що камък измъкват от там и изсипват върху тревната площ....😀
Не разбрах с кой 3 метров сервитут ще има борба?От към улицита или към съседите?
При масивен гараж в първия случай се се издава виза за гараж на улична регулация,а във втория се пуска плътна ограда до 2,20м(дали може да е частична незнам Rolling Eyes )и  гаража се лепва  там,стига да не надвишава височината на оградата и отводняването да става в твоето място. Само  за навес би трябвало закона да е още по-гъвкав.Ще поровя в ЗУТ..
Виж целия пост
# 261
Внимавайте с проектантите, аз имам наблюдение не малко върху работата им (макар и за друг вид обекти, от много по-голям мащаб) - ами както може да ти го зачука един скапан проект, никой не може! То и за къщи е така. Ако не работите с близки или проверени хора, ако може го дайте за преглед от някой, който разбира, преди да платите всичко (ако е възможно) или просто и вие мислете, и гледайте много. .
Ние дадохме оценката на съответствието да си го правят пак от общината, по-лесно минава, иначе може и фирма да ви го направи.
Това точно ни безпокои. Читава ли е констр.част. Но конструктура и архитекта са екип , договора е с тях и вече изборът е направен. Каквито-такива. Другата седмица взимаме проекта и нататък не знам какъв е най.безопасния и бърз път.
Затова исках съвет.
Това съответствие, което са ви правили какво е? На кого в общината го давате , какво плащате и колко трае? И щом те са го правили защо ви мотаят 4 месеца?
Виж целия пост
# 262
Chuby, нямаме избран строител още. Другата седмица ще искаме оферти от три места с проекта и количествените сметки.
Имаме принципно предложение за СН от местен човек който е и конструктор. Мислех си освен документите да упражнява някакъв контрол над строежа, но това дали не беше Инвеститорски надзор? Едно и също ли е и има ли смисъл или ще хвърляме пари на вятъра?
Нямаме близък, който да разбира, а и е на 40 км от мястото на което живеем.
Виж целия пост
# 263
В,как така договорът приключва с внасяне на проекта за одобрение в общината?На моят пише ,че всички грешки ,допуснати от проектантите се отсраняват за тяхна сметка до получаване на разрешението за строеж.
[.
И ние имаме някакъв  текст за отстраняване на грешки, но дали архитекта ще е достатъчно коректен като вече си е получил парите да бърза да си получим разрешението... дано!
Нататък ми е пълна мъгла как е правилно да се върви. Не е ли безумно, вместо да се радвам ...очаквам апокалипсис!

Виж целия пост
# 264
В,в нашия договор се плаща на етапи -идейна,архитектурна,конструктивна и последните 10% са след получаване на разрешението за строеж.Не съм чула досега някой да се е оплакал ,поради забавяне на разрешението за строеж,поради незаинтересованост от страна на проектантите.По-скоро в общината правят спънки.
Мисля,че е съвсем нормално да изпитваш чуство на безпокойство.Дано имаш късмета да попаднеш на читави и отговорни строители!
Виж целия пост
# 265
Здравейте. Чета ви много отдавна, още когато си мечтаех за къща . Купихме си, но обмисляме покупка на парцел и строеж на наша си къща, така както на нас ни хареса. Това , че взехме готова къща ни спести много време ( вече не издържах в апартамента), но и се срещнахме с много проблеми. Лятото се наложи да правим дренаж и хидроизолация на част от къщата. Копа се на ръка 3,50м  дълбочина , за да се слезе под основите ( не можеше да влезе машина ) , направихме дренажен кладенец и за сега теч няма.
Сега следва двора. Професионално озеленен е, но няма поливна система. Но най големият проблем. Настилките. Подхода към гаражите е с гнайс, вече отлепен , пропаднал. Двора е с голяма денивилация, на насип и е имало пропадане. Стълбището също е пропаднало. Всичко трябва да се направи на ново. Това е около 300кв.м. настилка плюс верандата, накоято също трябва да се сменят плочките.  Трябва всичко да се изкърти. Вчера се видяхме със фирмата, която трябва да изкърти всичко, те даже се стеснаха. Първо започваме със стълбите, дали сме ги на конструктор. След като се разбият ще се види положението отдолу и ще се решава за настилките, как да се полагат. Спрели сме се на  продукти Земелрок. В понеделник имаме среща с конструктора и представителя на земелрок. Наклона ни е 13 градуса, да решат двамата какво да правят. Земелрок правят и безплатен проект , така че и от това ще се възползвам. Ако се справим с този двор без да се разведем започвам да търся парцел.
Виж целия пост
# 266
В (като Вятър) - ти просто си се уплашила, нормално е.
Архитекта няма интерес да ви мотае за разрешителното, ако всичко е направено добре няма да имате проблеми с него. Дори да върнат проекта, за нещо те са длъжни да си го оправят.
В процеса на самият строеж ако решите можете да си правите промени с неща, които не касаят конструкцията.
По отношение на проектирането, аз в началото като се нанесохме някои неща ме дразниха, но сега така им свикнах, че изобщо не им обръщам внимание.
Спокойно си изчакайте решението от общината, няма апокалипсис - стават нещата.


fani34 - тази къща, която сега ремонтирате ще я продавате ли?

Нели моята е абсолютен камъко-маниак. Само калните локви са по-интересни и ако все още си пада по камъните, като пътеката е факт, ще и направя една кална локва отстрани да спасява положението Joy
Виж целия пост
# 267
Chuby, не няма да я продаваме. От момента в който взехме ключовете живеем в нея. Дойдохме с два куфара. Оставиха ни я със всичко, правим ремонти в движение.  Къщата е 10 годишна, правена с много пари, но пак има проблеми. В различните етапи от живота на човек има различни потребности. Сега малко ми липсва една спалня- дъщеря ми учи в чужбина , идва си 3 пъти в годината , но няма своя стая . На 4 км. от центъра на Варна сме, което е супер за другото дете, движи се само.  След някоя друга година може да искам да живея по далеко.
Исках само да споделя, че сънувам само павета и разрушения.
Отивам да скубя трева, ММ пръска с бордолезов разтвор.
Виж целия пост
# 268
Здравейте
и аз чета,мисля, мечтая засега се занимавам с градинката
предстои ни проектиране, събаряне ,стоеж
Пътувам и като стане малко по топло заминавам на село.
Близо 3 години избирахме селото,двора да е по голям
много неизвестни и весели емоции.
Сега здраве и това е много сте ми полезни
Виж целия пост
# 269
Благодаря, че ми отговорихте за избор на архитект. Сега съм повече ориентирана.
Правим си в момента с моя мъж идеен проект преди да отидем при архитекта - спряхме се на 3-ма. Обаче не мога да реша следната дилема и затова ми е интересно тези, които живеят вече как са го решили.
До къщата ще "залепим" барбекю с покрив, под който ще има маса, столове и т.н. Смятам, че е удачно да има отвън достъп до тоалетна. Като имаме гости при нужда да не се влиза вътре. От друга страна се чудя дали да не е отделна постройка това барбекю.
Другото, което се чудя е да има официален вход, но и да има друг близо до кухнята. Как мислите?
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия