Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Боледуване на децата ни - тема 58

  • 31 722
  • 738

Анкета

Давате ли купешки витамини на децата си ?

Опции:

* Гласуването приключено: чт, 25 яну 2018, 11:08

# 210
Оф в крайна сметка не разбирам - и глутеновата непоносимост, и Цьолиакията са вследствие от непоносимостта към глутена.Но май Цьолиакията е най - тежката форма.Но лекарката вчера ми  обяснява това за нарушената повърхност на червата и неусвояването на важните вещества, което го и  четох  днес за цьоликацията.
Покрива и някой от симптомите- стомашните проблеми, зъбните проблеми, хемоглобина,бавно наддаване на ръст и на тегло , липса на апетит, слабост  в крайниците- особено сутрин,корема изглежда подут като хапне дори и малко, даже му се подигравахме че е като картоф на клечки- но той е много слабичак.То и симтомите  можело да варират, даже четох, че някой хора се  диагностицират късно защото симптомите са  малко изразени и не всички са изразени  или са лекувани като други заболявания и неразположения.
Освен това непоносимостта можело да е вродена ( най- често ) , но и придобита. Даже прочетох, че може да се отключи от  еди какъв си  едновирус  беше и от  ротавируси .А този наш рефлукс почна есента от миналата есен, след като лятото изкара тежък вирус с повръщане, дето лежа 5 дена.
Четох- цьолиакията е автоимунно заболяване на храносмилателната система- белтъците на глутена, при хора с непоносимост към него, предизвикват имунен отговор и имунната система атакува  лигавицата на тънкото черво.А и прочетох, че при цьолиакия може и лактозна непоносимост да е следствие.
Лекарката изобщо не спомена тази дума цьолиакия, но обясни това за червата, което е характерно за нея, спомена и имунитета в тази връзка.А разбрах, че тя е за цял живот, а при нас диетата е за 6 месеца, след които трябва пак да се консултираме с лекарката.
Да Тета, и аз го четох -  с биопсия от тънкото черво се доказвало- ако има характерните изменения диагнозата се поставя със сигурност. Но то лечението е пак строга диета, с разликата, че за цял живот.
Тъй като нямам яснота и то за сериозни неща и направо...Аз ако бях по  запозната с тази информация сега за глутенова непоносимост и цьолиакия, щях да я питам гастроентероложката- едно и също ли е ,какво е едното , какво е другото, ако са различни.


Лино, да се оправяте скоро !

Извинете, за фермана,спирам се вече Simple Smile
Виж целия пост
# 211
Това за чревната пропуксливост ни го разправяха и на мен като беше бебе сина.
Ама как да вярваш, като доказателства нямам...тъй ли е, не е ли баш тъй при нас....приказки само.
Аз също имах подут корем, както казах. Не знам от какво точно, но от както съм на НВВМХранене, корема ми се прибра...може и на мен глутена да не ми е понасял си мисля. Но чак цьолиакия не мисля да имам...😊
Виж целия пост
# 212
Лайт, за цьолиакия първо се прави ЕМА тест (ендомизиумни антитела), а после се прави ендоскопско изследване, за да се види има ли увреждане на вилите на тънките черва. Ако ЕМА тестът е отрицателен, се смята, че вероятността за цьолиакия е малка. Вилите са едни власинки по червата, които се изглаждат при цьолиакия. Тя е автоимунно заболяване и глутенът кара имунната система да атакува собствените си тъкани.
При чувствителност към глутена няма автоимунна реакция. Организмът просто реагира на глутена и предизвиква симптоми като подуване, възпаления и т.н.
Виж целия пост
# 213
Лайт и при дъщеря ми фактор за придобитата лактозна непоносимост беше адено, рота и гъбична инфекция на едно.
Тет, какво доказателство искаш? В червата става най-сериозното усвояване на вещества, нужни за растежа. Секретират се и се синтезират ензими. Тоя нарушен баланс неимоверно пречи на правилния метаболизъм, на усвоявонето на храната, че и растежа.
Виж целия пост
# 214
Доказателство, че конкретно при детето ми има такава пропускливост. Погледнаха го и хоп....имало чревна непропускливост. Това имам предвид. Другото е ясно.
Виж целия пост
# 215
Точно за изглаждане на червата спомена.То и детето шумеше да ме разсейва , докато лекарката обяснява,даже го пратих да излезе навън.Ами ще си спазваме сега 6 месечната диета и ще видим и лекарствата ще си пие.
Виж целия пост
# 216
Лайт, ако имаш съмнения защо не влезете в болница за два три дни да ви направят там изследванията накуп?
Виж целия пост
# 217
Лайт,дано закрепне вече и не боледува толкова често.
За болницата-не знам в нашия град правят ли такива изследвания.
ООф,аз само си мисля сега за моята брадавица,че нали ме пращаха да я нося за биопсия какво ще излезе.Дано не е нещо лошо,че вече ще откача.
Виж целия пост
# 218
Дани, дано всичко е наред с  биопсията !

Елена Грудева, не знам и аз тук правят ли такива изследвания.
Иначе вече разбрах има цьолиакия глутенова непоносимост и не-цьолиакия глутенова непоносимост.
При Цьолиакията има имунен отговор  към глутена и белтъците му и този имунен отговор е атака на  собственото тънко черво- оттам то се уврежда.
Лекрката обяснява нещата характерни за цьолиакия глутенова непоносимост, според това което прочетох от вчера насам.Именно за увреждането на повърхността на червата, за изглаждането им, за нарушената  пропускливост и за имунитета.Даже каза че поради нарушената пропускливост се получава недостиг на вит от групата Б и цинк ( сетих се , че го каза , като го  прочетох сега ) и даже изписа такива витамини да пие.
От друга страна, ако се е съмнявала за  цьолиакията глутенова непоносимост щеше  да ни насочи към друго изследване за доказване или отхвърляне на диагнозата. А тя дори не спомена думата цьолиакия...
А реално може да се докаже или отхвърли точно с това изследване  дето Дъждец каза и чрез ендоскопия на тънкото черво  и биопсия.
Може би в началото не се бърза с такива инвазивни методи- все пак едноскопия и биопсия не е като да ти вземат кръв ( особено за дете ), а така с диета и да се проследи и после при повторното въвеждане на глутена  , ако пак има проблеми и излезе непоносимост, тогава да се мисли за нещо повече.

Мисля  аз да пусна едни имуноглобулини също-ще покажат състоянието на имунитета.

Сега мисля и  за сливиците , утре трябва да запиша час, мисля при двама  УНГ да идем- все пак като става въпрос за вадене - евентулано, трябва да има две мнения.
Виж целия пост
# 219
Дани, хистология винаги се прави при такива манипулации. А ти защо я махна, самото образувание е било нещо съмнително или ти създаваше други проблеми и неудобства?
Лайт, цьолиакията е много тежко заболяване, със значителни прояви, няма как така с години да остане незабелязано. Докато така модерните "непоносимости" са съмнителни изобщо има ли такова нещо от медицинска гледна точка. Това с нарушаването на повърхността на червата всъщност се получава и при колит, ентерит и подобни възпалителни състояния и да, тогава е добре за няколко месеца да се спазва диета, за толкова време червата се възстановяват. Няма лошо да пробвате с диета, но недей за повече от 2-3 месеца, доста ограничаваща диета е и не го лишавай излишно от ценни хранителни вещества. Нестероидни противовъзпалителни (нурофен, парацетамол) също не трябва да приема за да се възстановят стомаха и червата.
Виж целия пост
# 220
Лайт,благодаря.
Светле,махнах я,защото беше доста голяма вече,а и ми пречеше.Само като отидох на хирург и като я видя вика ти що не почака още малко.Дори каза,че кожата под нея е мацерирала и повече не може да чакаме,а трябва да се премахне веднага.
Виж целия пост
# 221
Аз взех да се притеснявам вече. Откакто извадихме сливиците е имал температура само по един ден, а сега вече втори ден. Вчера сутринта всичко почна с болки в корема, после главоболие и температура. Тази сутрин пак го боли корем и още се унася и спи, през ноща бях дала пак парацетамол и спа. Чудя се дали можем до утре да изчакаме, да не го водя до дежурен пак. Това че го боли корем ме притеснява, но пък вчера беше само сутринта, после не се оплака. Какво ли пак не си мисля. Друг път си знаех, че са сливици.
Виж целия пост
# 222
И моята се разболя. Тази сутрин имаше 38.5, главоболие, отпадналост, малко хрема и гърло, кашлица. Как да разбера грип ли е Rolling Eyes Обикновено втори, трети ден става пик при нея. Чудя се дали да не започна Авирон веднага или да чакам утре да идем до личната да видя какво ще каже. А и да я моля да вземе секрет за грип и да го занеса в НЛЗПБ. Бях звъняла там миналата година и ми казаха, че може само ако лл е дал направление за изследване. Другият вариант е да го пусна в Цибалаб, но там не помня вече коя година го изкараха отр., а после като пуснаха в болницата, излезе пол.
Виж целия пост
# 223
И ние още сме с температура, давам му нурофен и ако се наложи редувам с панадол. Въпреки това все подържа 37,3 до 37,5.Позакашля се. При лл мога утре да го заведа. Така сме от Четвъртък вечерта, почти никаква промяна, въпреки приема на лекарствата. Незнам вече какво да правя.
Виж целия пост
# 224
Добре ,но защо пише ,че може да се прояви във всички възрасти и че понякога е с по-леки симптоми от стомаха и че точно се бърка с колит и други болести на храносмилателната система и често се случвало да се диагностицира късно.Това в не една статия го четох,а в повечето.
Светле,лекарката каза 6м диета.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия