ИТАЛИАНСКА кухня

  • 102 871
  • 992
# 255
не помня за изварата, но според мен може да я има. не помня много. дали извара беше или сух черен хляб на трохи. Не помня рецептата. 
Виж целия пост
# 256
кажете нещо с патладжан , което ние го нямаме. но да няма спагети .

Пълнени патладжани с домати и сирена
Виж целия пост
# 257
все готвени и са добавяни много неща .
ще поогледам сайта за нещо по-просто.
Виж целия пост
# 258
...... тирамисуто ...... Някаква идея за белтъците, които остават?
Да,  Blush разбивам ги до твърдо и ги добавям към останалия крем. (Нели, не чети!  Mr. Green)
Виж целия пост
# 259
...... тирамисуто ...... Някаква идея за белтъците, които остават?
Да,  Blush разбивам ги до твърдо и ги добавям към останалия крем. (Нели, не чети!  Mr. Green)
Бият се до сняг и към маскарпонето се прибавят.
Виж целия пост
# 260
Добре дошла, Нелка Hug Що, аз много мразя да хвърлям храна, та ако не се сетя за друго приложение (омлет с мноооого белтъци например) съм ги слагала така дори в крема пастичера (,млечен крем?) Joy Само трябва внимателно, че да не се разтече едно хубаво всичко накрая.
Виж целия пост
# 261
Да ви споделя, вчера гледах пак едно кулинарно предаване - "Пекарната на Рудолф". По принцип го харесвам, Рудолф обяснява сравнително интересно, но, както и неговото име подсказва, е доста далеч от Италия. Щото е холандец. Обаче вчера беше решил да готви тъкмо италиански неща, при това с общо име - Капрезе.
Аз досега знаех, че има салата капрезе, но той приготви от една страна шоколадов сладкиш капрезе и - доста странно - хлебчета капрезе, които приличаха на бургери с моцарела, домат, нещо като айсберг и малко прошуто за разкош отгоре.

Веднага изникна въпросът, какво всъщност значи "капрезе" и колко вида храна се предлагат с това име?
Виж целия пост
# 262
направих фрителле, по рецептата на бабата.
детето не ги опита, мъжът ми каза, че са мазни  Rolling Eyes яде ги така натур, без сос.... Whistling

моята баба правеше пастет с орехи, чесън , сол и други неща мисля имаше, но не ги помня.

този сос го знам като Скордаля.
у нас кьопоолуто се прави по няколко начина: с печен патладжан, магданоз и орехи или печен патладжан домати, магданоз (понякога и печени чушки). зехтин и чесън се слага и в двата варианта.
аз сега слагам сусамов тахан, също става много вкусно. Peace
Виж целия пост
# 263
Капрезе значи от Капри. Simple Smile Тортата е страхотна, но е основно от ядки - по-точно бадеми със съвсем малко орехи, шоколадът е сравнително малко. Яде се със сладолед. Виж за сандвич капрезе не съм чувала, вероятно е просто с моцарела и домати, та затова са го кръстили така.

Ася, и аз хич не обичам такива пърени неща, включително мекици. Въпрос на вкус....
Виж целия пост
# 264
Нели, благодаря за поздрава!  Hug
Зачетох се снощи в темата ви и стигнах до Тирамису-то.  Simple Smile
Тази вечер продължавам нататък.

И аз добавям белтъци на много неща; доброто им е, че те са трайни и могат доста дълго да се съхраняват в хладилника, добре покрити.

В случая, когато ги разбивам за Тирамису, добавям по-голямата част от захарта тъкмо към тях, с идеята да станат по-стабилни в процеса на размесване с другия крем.
И става много крем! Flutter
Но...това не е истинската рецепта, та затова - призивът да не ми се караш.  Hug Hug
Виж целия пост
# 265
Можеш да застроиш супа. Не е италианско, но пък е добро решение.

Бях обещала, че ще кажа какво готви свекървата. Обаче, откакто са тук всъщност аз ги глезя с Бг манджи. Правих спаначена супа (да, застрих я с яйце и кис мляко за тяхна огромна изненада 😆) и зеле със свински ребра на фурна. Облизаха си пръстите. Правих им също картофена салата с червен лук като гарнитура към риба на фурна.

Свеки направи един път Стречетти, обаче не знам дали се намира такова месо в България. Все пак ще обясня как се правят:

Страчетти ди витело (говеждо)

Купува се нарязано на дълги, тънки ивици говеждо месо. Нарязва се стар лук на ленти и се слагат в разлят, плитък съд с малко зехтин да се задушат. Добавят се нарязани на две чери домати, сол и черен пипер. Малко бяло вино и малко вода. Така на бавен огън още 10-Тина минути и са готови. Може да се сервират с рукола. Много са вкусни
Виж целия пост
# 266
Чела съм рецепта за Тирамису, която също претендираше да е оригинална (на италиански беше) и беше на някакъв местен шеф и той слагаше и белтъците към крема. Оттогава правя тирамисуто по тази негова рецепта и на нас, а и на гостите ни, ни харесва.

Попринцип не съм голям фен на италианската кухня, освен на факта, че имат хубави, ароматни подправки и много зеленчуци. Но особено откакто прочетох това, което написахте, че всъщност се търси простото в храната иобщо взето смесват няколко (но малко) съставки, както и преддимно ядат пица маргарита, се убедих, че това не е моята кухня. Харесвам италианците много, за мен са сред най-симпатичните народи, но за пореден път французите, в моите очи, печелят кулинарния многобой.

Въпреки това ми е интересно да ви чета и когато бях в Италия намерих храната им за вкусна. Но няма я тази тежест, улегналост, многото и богати продукти на френската кухня, липсва ми някакъв финес и елемента на уникалност, липсват ми и мазнините в храната. Сред споделените рецепти над 1/2-та бяха с доматени сосове, което ме кара да мисля, че е доста типично, но за мен е доста едноообразно и с тези безкрайни видове пасти, определено би ми омръзнало.

Имаха нелоши типични десерти (ходихме и опитахме доста типични неща в една местна сладкарница на 120 години), но нищо, което да те "събори от стола", както казват германците. Simple Smile

Въпреки всичко, благодаря за полезните дискусии. Simple Smile
Виж целия пост
# 267
Въпрос на вкус, нормално е. Аз например не обичам мазно, по-точно съм се крила като малка за да не ме карат да ям мазно ядене. Не понасям майонеза и сметана, силни подправки ми докарват стомашни проблеми. Съответно средиземноморската кухня определено е моята - не само италианската, цялата средиземноморска с изключение на подправките в северно-африканските рецепти. Всъщност е много по-трудно да направиш проста рецепта от сложна, проста в смисъл с малко съставки. Защо ли? Защото ако сбъркаш каквото и да е, веднага се вижда, няма начин за замаскиране. За мен френската кухня е прекалено тежка, единственото за което съм ги признала е пастичерията. Но пък слагат толкова много масло, че точно след един ден съм цялата в пъпки и не преувеличавам - буквално се изривам от прекалено мазнина. Между другото повечето френски десерти имат италиански вариант, доста олекотен. НЯкои са измислени в Италия, други във Франция, после са си ги разменяли (женене между благородници, френски готвачи в богатите семейства на юг и т.н.).

Само да добавя, че пастата и сосовете се правят на мястото на нашата супа. Това не е основно ястие. Както и пица не се яде ежедневно. Основните ястия са многобройни и различни, просто не е ставало дума тук с малко изключения. Голямо ограничение е и липсата на много продукти у нас, какъв е смисъла да дам рецепта, която после не може да се пробва?
Виж целия пост
# 268
Дали може да помоля за една елементарна рецепта, но ме успявам сама или с тези от нета, а щерка ми много хареса когато бяхме в Лидо, Венеция спагети с доматен сос. Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 269
Trikitil, това е точно от тези рецепти за които говорех - прости, с много малко продукти (спагети, домати, босилек, чесън и зехтин), но много трудни да ги направиш добре. Най-важното е да намериш добри домати и добри спагети. Спагети ако може трафилати а бронзо, бях писала назад. Гледах че има Молизана в Кауфланд последния път, добри са. За доматите не знам, трябват ти сладки, без никаква кисела жилка. В никакъв случай не слагай захар за да убиеш киселинността, само ще съсипеш соса. Според мен изчакай лятото и ползвай пресни добре узрели розови домати, иначе ако намериш консерва Сан Марцано е перфектно. Обелваш и нарязваш на парченца, слагаш в тигана с малко хубав зехтин (екстра върджин), сол, скилидка чесън (или цяла, която после махаш, или намного ситни парченца - както обичате) и вариш на среден огън докато се сгъсти добре. Като се сварят спагетите (2-3 минути преди времето, което е написано на опаковката) слагаш в соса заедно с малко от водата, в която са врели. Сгъстяваш за 2-3 минути и сервираш с някое листо босилек.

Както виждаш е елементарно, но без добри продукти просто не става, особено за доматите и зехтина важи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия