ИТАЛИАНСКА кухня

  • 102 958
  • 992
# 510
Никакъв спомен нямам. Ще потърся някоя рецепта из нета
Сега четох рецепти. Общо-взето една част са със брашно и различни видове зеленчуци и без яйца, друга част е с яйца и мая и пише, че може да издържи до 1 година. Не си спомням дали баба ми слагаше яйца, но във всеки случай не слагаше зеленчуци и подправки, ставаше нещо подобно на кускус, но гранулките не бяха с еднаква големина (тестото се стържеше на ренде, и на мен ми даваха да стържа), ядяхме я като кускус, със сирене. Вуйна ми правеше червена трахана, явно е била по рецептата със зеленчуците
Виж целия пост
# 511
Ако пастата/брашното са добри, не се разваряват и не залепват...
Не е точно така. Залепват и още как. Моите етърви,сицилианки така правят,а и свекърва ми,когато все още готвеше.
В пастата слагам и щипка сол.
Виж целия пост
# 512
Данилу, знам че има хора, които слагат. Има и които мият пастата със сдудена вода и й отмиват нишестето. По принцип това е една от грешките, слагани на челна позиция във всяка статия от сорта.

https://www.google.bg/amp/s/www.lacucinaitaliana.it/amp/12601/tu … rrori-piu-comuni/
Виж целия пост
# 513
Никога не ми е залепвала пастата при варене - правя я с яйца и семолина, и съответно никога не слагам олио във водата за варене.
Може би има значение и това, че я изсушавам на сушилка за паста за 10-20 минути преди да я метна във врящата вода.
Виж целия пост
# 514
Ставаше дума за паста без яйце.
Виж целия пост
# 515
Няма особено значение дали е със или без яйце, казват че просто е безсмислено, а не че пречи. Simple Smile Предполагам че е навик, аз лично не съм виждала никой да слага. Мен ми е досадно да правя малките формати паста, но свекърва ми доста пъти ме ее хващала да й помагам, въпреки липсата ми на ентусиазъм. Grin Нито сушат, нито слагат каквото и да е, освен повече вода и сол.Аз си купувам прясната паста, пак по същия начин. Никога не се е слепвала.
Виж целия пост
# 516
Едното ми предположение беше че е заради типа брашно. Другото е дали е завряла водата или не.
Виж целия пост
# 517
И колко е водата, важно е да е достатъчно. Иначе трябва да е завряла и брашното да е силно...
Виж целия пост
# 518
И да има сол. Макар че, мъжът ми често забравя солта и пак не му залепва. Важно е и да е силно вряща водата май.
Виж целия пост
# 519
Кафе, точно, забравих солта. Иначе съм правила с лошо брашно, хем от твърда пшеница, ами не става и това е. Разликата се вижда от самолет, слепва се, къса се. Не вярвам и зехтин да спаси положението.
Виж целия пост
# 520
Когато правя прясна паста за двама, и аз не слагам олио. Но моите етърви,когато се събираме над десет,слагат винаги. Споделих опит.
Виж целия пост
# 521
Всички споделяме опит и знания и си говорим, в крайна сметка не е и нещо Бог знае колко сериозно. Още повече, че и никъде не пише, че наврежда на крайния резултат, така че проблемът е никакъв... Просто казвам, че ако се съобрази размера на тенджерата с теглото на пастата няма смисъл да се хаби олиото. Simple Smile
Виж целия пост
# 522
Всички споделяме опит и знания и си говорим ......Просто казвам, че ако се съобрази размера на тенджерата с теглото на пастата няма смисъл да се хаби олиото. Simple Smile
Вече не помня кога и къде съм го чела, но на 100 гр.паста слагам около литър вода, солта добавям в момента, в който водата заври и после пастата. Ако водата е доста по-малко, може и да залепне и олиото донякъде да спаси положението.
Виж целия пост
# 523
На всеки пакет с паста го пише това за литъра на 100 гр паста. Аз нямам толкова голяма тенджера и ако искам да сваря 1 пакет спагети ги разбърквам на няколко пъти, за да не залепнат. Другото, заради което е тази пропорция, според мен е това, че ако изсипеш 500 гр паста в 2 л вода например, водата веднага ще престане да ври и ще се наруши времето за варене. Ако изсипеш пастата в повече вода, температурата на водата ще се запази (поне аз така разсъждавам). За мен не е проблем, защото обичам леко преварена паста, но за някои мои роднини е.
Виж целия пост
# 524
Да ви споделя как си консервирах пресен доматен сос. Лятото, като имаше много хубави домати, обелих и нарязах 2-3 кг. Варих ги известно време, да се изпари около 1/3 от количеството. В няколко буркана слагам по 2-3 листенца пресен босилек и сипвам от горещия доматен сос. Затварям с капачка и веднага обръщам. Държа си ги в хладилника, но ако е на хладно или ако се стерилизират, може и извън него. После отварям, само досварявам до желаната гъстота и добавям сол. Сосът е универсален, може да се ползва за всякакви ястия.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия