Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ученическите стипендии по социализма

  • 5 882
  • 55
# 45
Аз лично не съм плащала, за да "стана" студент. Кандидатствах, приеха ме и нито един изпит не ми е купен. Успехът, който поддържах, беше истински.
Виж целия пост
# 46
Да, разбрахме за теб. Но както е написала Трещерица, кандидатстването тогава по никакъв начин не може да се сравни с кандидатстването сега, когато местата за студенти са повече от завършващите средно образование. Нито изпитите и изискванията са същите. Достатъчно сме се нагледали, дори и тук във форума, на студенти и висшисти, които не могат да напишат правилно думата образование.
Виж целия пост
# 47
Нито пък е било достатъчно просто да си умен и кадърен за те ДОПУСНАТ до университет. Нищите стипендиите, а пропускате тази малка подробност. Достатъчно е партията да те прецени като неблагонадежден и си до там. За разпределението след това да не говорим. Подозирам, че и там са правели и невъзможното за да не заминат за Вълчи дол.
Виж целия пост
# 48
набор 73 - в гимназията имах стипендия, не помня да са давали на всички. И сумата не помня колко беше.
Бившият ми е учил в СПТУ с договор към градски транспорт и е бил със стипендия със задължение да работи при тях след завършване. По спомени сумата не е била никак малка. Това е била една от причините да учи точно в това СПТУ. После и годините си е изработил, защото не е продължил да учи.
В университета имахме два вида стипендии - социални и за успех. При нисък доход на родителите и висок успех, взимах цялата стипендия за успех и половината социална. Не помня сума, но ми стигаха за моите си лични разходи.
Разпределения имаше и след завършване на техникум, и след университет. Но още в зората на демокрацията отпаднаха. Както и приемния изпит по история на комунизма, че и такива чудесии имаше. Е, аз бях от в първите години, които не го държахме.  
Виж целия пост
# 49
И аз получавах стипендия (не си спомням колко, но не беше съвсем "незабележима") в края на '80-те (около 87-88г), но за сключен договор със завод Ворошилов (аз си го избрах), който след завършването на техникума ми осигуряваше договор и раб. място.
Никакви справки за доходи не са ми искали.
Но после дойде 10.11 и нещата рязко се измениха.

Стипендия за успех - нямаше.

По същото време съпружието (вече във ВУЗ) е получавал стипендия от бъдещата (слава на Бог не осъществена) АЕЦ Белене. След 10.11 при него са се разпаднали договореностите.
Виж целия пост
# 50
Кандидатстването си беше наред. Не Сульо енд Пульо да стават студенти, като сега. Пълно е с неграмотници по ВУЗ-овете, които едно време средно не биха завършили.
А сегашните стипендии са подигравка-100.00 лв. за пълно 6.
Цялото ни образование е една подигравка.
Виж целия пост
# 51
1990г завърших техникум. В класа ни 70% процента бяхме отличници, никой не е вземал стипендия. Само по 10 лева, които даваха от навършването на 16 години, до завършване на училище. Даваха ни ги 2 пъти в годината, и се виждахме с пари. Освен това имахме по един месец стаж през ваканцията, който ни се плащаше по 6,70 на ден. За един месец с около 26 работни дни се събираше прилична сума. Бяхме на групи от по няколко човека, и даже ходехме в командировки. Спали сме по училища и детски градини в селата.  Който иска, можеше да работи цялото лято. Есенните бригади също бяха платени. И там за 2-3 седмици изкарвахме по някой лев.
Виж целия пост
# 52
В техникума взимах стипендия за отличен успех и ниски семейни доходи някъде около 60лв. 70-ти набор съм. Само за успех не помня дали са давали. На ученическите бригади заплащането ми беше от най-високите (на норма) и се движеше между 80 и 140лв.
Виж целия пост
# 53
Кандидатстването си беше наред. Не Сульо енд Пульо да стават студенти, като сега. Пълно е с неграмотници по ВУЗ-овете, които едно време средно не биха завършили.
А сегашните стипендии са подигравка-100.00 лв. за пълно 6.
Цялото ни образование е една подигравка.

+1000 Peace

В гимназията бях пълен отличник, но стипендия за успех не съм получавала. Само по 10 лв., като ми спряха детските, които пък бяха 5 лв., за първо дете. Crazy
Като студентка вече имах стипендия за отличен успех, без значение от дохода, 80 лв.
Виж целия пост
# 54
Аз взимах стипендия за отличен успех, но не от техникума, а от предприятие - с договор за работа 5г.след завършване. Сумата беше 80-85лв. За отличен успех в техникума стипендията беше 30-35лв./приятелката ми взимаше такава/. Това за София, 1986-1990г.
Виж целия пост
# 55
73ти набор съм. 10 лв ми беше стипендията ми в гимназията. Никой не е получавал повече в нашето училище. Така като чета темата, явно не е било за успех, а на калпак. Тогава значи при нас изобщо не е имало стипендии за успех.
След това в университета беше доста по-сериозна. Не помня точни суми, но ми стигаше за месечната издръжка без да искам пари от нашите.


И аз съм '73, ама такива 10 лв. не съм виждала в живота си - сега в тази тема за пръв път чух за тях. ЕСПУ съм завършила, ако има значение. После в университета си бяха за успех (ама точна сума не помня, пък и беше началото на края - т.е. на инфлацията, та се меняха често).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия