Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Захранване на малкото дете – с какво да започнем?

  • 13 713
  • 103
Моментът за захранване на малчугана настъпва, но не сте сигурни с какво да стартирате?
За случая педиатрите препоръчват монозеленчуковите пюрета. Те са по-добър вариант от плодовите, защото, ако започнете с подобно сладко лакомство, мъникът ви вероятно ще се намръщи, когато след това опитате да му предложите нещо с кисел или солен вкус.

Изключително важно е и пюретата да са монокомпонентни. Въвеждайте новите храни една по една, като интервалът помежду им да е 3 – 5 дни.
По този начин по-лесно ще следите за признаци на непоносимост към отделните продукти. Симптоми като диария, повръщане или обрив могат да се появят както до няколко минути, така и след дни. Ако забележите нещо притеснително, по-добре спрете да храните малчугана си с дадената храна и се консултирайте с педиатър.

Чудесна идея е да си водите хранителен дневник, който не само ще ви помогне да научите предпочитанията на малкото си съкровище, но ще бъдете по-обективни, ако видите нещо необичайно. В начинанието могат да ви помогнат и NESTLE® GERBER®,  които предлагат монокомпонентни зеленчукови пюрета с натурални съставки, без добавени нишесте, сол, захар, консерванти и оцветители.Започнете с една лъжичка на ден и не насилвайте детето да яде повече, отколкото пожелае. Иначе бихте могли да провокирате у него негативна нагласа към храненето. Бебетата винаги са наясно кога са гладни и кога – не. И когато този момент дойде, те сами ще привлекат вниманието ви. Ако уважавате сигналите на детето си, е по-вероятно да му създадете добри хранителни навици и за в бъдеще.  

В първите дни на захранването идеята е мъникът ви да опознае новите вкусове и текстури, които ще му предложите. Не се притеснявайте, ако изяжда само по няколко малки хапки. Кърмата все още е основният му източник на хранителни вещества. Но, разбира се, ако детето изяде първите си хапки с голямо желание и радост, то на следващия ден му предложете малко повече. Увеличавайте количеството постепенно. Бъдете търпеливи и се подгответе, че малката ви рожба ще мени вкусовете си ежедневно. Днес малчуганът може да изяде няколко супени лъжици, но на следващия ден нито една. Възможно е веднъж да хареса тиквата и да се намръщи на морковите, а друг път да се случи точно обратното. Това е част от играта. Отпуснете се и приемете, че няма как да контролирате всяка негова хапка.А вие с какво монокомпонентно пюре бихте започнали захранването на детенцето си?
Отговорете в коментар под публикацията и участвайте в томболата за 5 комплекта за захранване NESTLE® GERBER®. Потребителските имена на петимата участници, които печелят награди, ще бъдат определeни чрез жребий на 19.02.2018 г. и ще бъдат обявени като коментар в рекламната тема на 19.02.2018 г. в 17:00 ч.

Запознайте се с общите условия на играта ТУК.


Advertisement
Виж целия пост
# 1
Морков
Виж целия пост
# 2
Тиква
Виж целия пост
# 3
С морков или тиква.
Виж целия пост
# 4
През следващия месец ми предстои захранване и вероятно ще започна с морков. Много ми е актуална темата и с интерес ще следя мнението на другите родители. 😊
Виж целия пост
# 5
Картоф и после морков.
Виж целия пост
# 6
Картоф. Морковът бях чела навремето, че може да предизвика алергия, затова го оставих на 4-5 място чак.
Виж целия пост
# 7
Почнахме с тиква преди две седмици, пробвахме и с други пюрета, но малкия се обрина целия и сега го караме по - бавно.
Виж целия пост
# 8
Тиква
Виж целия пост
# 9
Сладък картоф, още го наричат Батат.
Виж целия пост
# 10
С картоф! А след 3-4 дни и морков
Виж целия пост
# 11
Тиква. И на мен ми предстои да започна след около месец.
Виж целия пост
# 12
Много актуална тема вкъщи. В момента съм на етап информиране и съвсем скоро трябва да започна захранването. Единственото, което вече съм решила е че ще започна с тиквата. Вероятно след нея ще са картоф и морков.
Виж целия пост
# 13
С картоф
Виж целия пост
# 14
  Бих започнала с картоф или тиква.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия