Описанието на izoma как се прави кефир:
"Количеството гъба, около две супени лъжици и половина, се слага в около 200 мл студено сварено прясно мляко / ако е домашно /. От магазина става добре с ЕлБи най-високия процент масленост, който се предлага, и това мляко не се вари. Преди да го сложите в млякото трябва да измиете зрънцата под лека струя студена вода, поставени в пластмакова цедка, и миете дотогава, докато водата не стане чиста. След това сипвате гъбата в пластмасова дълбока чиния при прясното мляко и оставяте така на място, далеч от пряка светлина и на стайна температура. Вкъщи температурата се движи около 16-18 градуса. При тези условия кефирът ми става за около два дни. През това време, когато се сетя, със силиконова бъркалка го разбърквам няколко пъти да се хомогенизира, но може и да не го правите.
Познава се, че кефирът е готов, когато при размърдване на чинията сместа е гъста като кисело мляко и се отделя равномерно от съда. Тогава идва ред на прецеждането – в същата пластмасова цедка спомената по-горе, която държа над голяма дълбока пластмасова чиния, внимателно сипвам кефира от другата чиния и със силиконовата бъркалка лекичко размесвам сместа, и обирам отдолу и отвън по цедката, каквото се е събрало и не може да изтече. С две думи – помагам му да попадне в долната чиния. Така постепенно целият кефир се пренася в другата чиния.
За да не ми заема много място, понеже чинията е доста широка, го изсипвам в двулитров буркан без да го затварям и го оставям поне за 24 часа да си ферментира още в хладилника. Консумираме го вечер половин час преди лягане, по няколко супени лъжици или колкото ни е сладко.
Първите един-два пъти кефирът може да не е добър на вкус или консистенция, затова не се притеснявайте да го изхвърлите. Аз не съм хвърляла, но знам, че в началото гъбата се адаптира към новите стопани и условия, и затова често не се получава добре кефирът веднага. Това да не Ви притестява обаче.
Гъбата Ви ще расте, но вие не слагайте много мляко, защото ще прави по-трудно кефир и процесът ще отнеме повече време. Когато количеството зрънца стане два пъти повече от сега, можете да увеличите и прясното мляко. Вие ще усетите с времето как да го правите.
Гъбата се подарява, а не се продава, за да са здрави и да добруват онези, които са я завъдили, и другите, които са я получили едва сега!
Гъбата не се докосва с нищо метално.
Ако искате да я оставите да почине, слагате я в съд, в който има вода и прясно мляко в съотношение 1:1, така че да я покрие. Веднъж седмично трябва да сменяте разтвора, като може да измиете гъбата или не. Но отново по указания по-горе начин: пластмасовата цедка, силиконовата бъркалка, слабата струя студена вода.
Гъбата ще бъде от голяма полза и за здравословното Ви състояние, и за тонуса! "
Рецептата на вестник 24 часа -
https://www.24chasa.bg/Article/983897
Ако някой иска да кача още някаква информация в първия пост, да ми пише лично съобщение с предложенията. В старата тема повечето линкове не са актуални.
Горната информация е благодарение на pvacheva