WAYA – истинският път към регулирано храносмилане

  • 14 952
  • 164
Значението на витамин D
Приблизително 30% от всички възрастни и деца имат недостиг на витамин D.
Ненапразно наричат витамин D „слънчевия витамин“. Той се генерира в кожата ни при излагане на слънчева светлина. Освен това, той присъства и в някои храни като месо, мазни риби, обогатено мляко и сокове. Въпреки това, само чрез храната не можем да си набавим достатъчно количество витамин D.

Витамин D през зимата
Витамин D се произвежда в кожата ни под въздействието на UVB лъчите. Проникването на UVB лъчите се намалява при лоши метеорологични условия, когато прилагаме SPF слънцезащитни продукти и при хора с по-тъмна кожа. Например меланинът в кожата на хора с по-тъмен тен има същия ефект върху абсорбцията на UVB лъчите като SPF 15 слънцезащитен крем, когато се прилага върху лица с по-светла кожа. И в двата случая абсорбцията на UVB се намалява с 99%.

Доброто генериране на витамин D зависи от ъгъла на падане на слънчевите лъчи. Колкото по-високо е слънцето, толкова повече UVB лъчи се абсорбират. През зимата слънцето е ниско, така че абсорбцията на UVB лъчите и следователно синтезът на витамин D намалява.

Независимо от сезона, с повишен риск от недостиг на витамин D са бебетата и малките деца, възрастните хора, при които се намалява способността за синтез на витамин D, хората с наднормено тегло, бременните жени, както и всички, които целенасочено избягват излагането на слънчева светлина. Отдавна е известно, че витамин D допринася за здравината на костите, както и за здравето като цяло.

Доказани ползи от витамин D
Ролята на витамин D в тялото все още не е напълно обяснена. Въпреки това, за някои от тези процеси имаме солидни доказателства и можем категорично да твърдим, че витамин D допринася за подобряване на здравето.

- Витамин D допринася за нормалната концентрация/използване на калций и фосфор
- Витамин D допринася за необходимите нива на калций в кръвта
- Витамин D допринася за здрави кости
- Витамин D допринася за мускулната функция
- Витамин D допринася за поддържането на здрави зъби
- Витамин D допринася за функционирането на имунната система
- Витамин D играе роля в клетъчното делене

Здрави кости
Една от най-важните роли на витамин D е запазването на адекватна серумна концентрация на калций и фосфор чрез увеличаване на абсорбцията им от червата, както и растежа на костите и правилното функциониране на паратиреоидния хормон, за да се поддържат нивата на калция в кръвта. Дефицитът на витамин D променя метаболизма на минералите, което води до ниска костна минерална плътност и увеличава риска от загуба на костна маса или фрактури. Рахита или меките кости, дължащи се на недостиг на витамин D при деца, е рядко заболяване в развития свят от средата на 20-и век поради витамин D хранителни добавки.

Имунна система
Витамин D играе важна роля в нормалното функциониране на имунната система, което беше потвърдено и от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Различни проучвания показват връзката между дефицита на витамин D и честотата на респираторните инфекции и грипа.

Препоръчителната дневна доза са 400 IU (международни единици) витамин D на ден за деца до 1-годишна възраст, което е равно на 10 μg. Тийнейджърите обаче трябва да получават 400 до 1000 IU/ден. Препоръчва се също така използваният витамин D да е в маслени суспензии, тъй като това премахва необходимостта от използването на добавки, които оказват влияние върху стабилността и могат да причинят алергични реакции.
Може да прочетете повече за източниците на витамин D в статията ТУК.



Капките WAYA® D3 са единствените капки с пробиотик Lactobacillus rhamnosus GG и витамин D3 в маслена суспензия, поради което вероятността от поява на колики при новородени и кърмачета е минимална.

Включете се в нашата дискусия и спечелете награди!
Споделете до 04.03. като коментар в темата кои са най-важните хранителни източници на витамин D.
Десет от вас ще спечелят на томболен принцип чадър от Медис Фарма. Победителите ще бъдат обявени в настоящата тема на 06.03.
# 1
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.

Виж целия пост
# 2
Хранителни източници на витамин D са мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите (печурки, манатарки, шитаке), кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал).
Виж целия пост
# 3
Естествен източник на витамин D са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.
Виж целия пост
# 4
Витамин D има най-вече в мазни риби като сьомга и риба тон, както и в рибеното масло, месо, мляко, маргарин, черен дроб, жълтъка на яйцата и други.
Виж целия пост
# 5
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, черен дроб и жълтък.
Виж целия пост
# 6
Най-важните хранителни източници на витамин D са  мазните риби - сьомга, тон, скумрия ; черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите - печурки, манатарки ; кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.
Виж целия пост
# 7
pибнитe мacлa, ocoбeнo мacлo oт чepeн дpoб нa тpecka, тo ocвeн чe cъдъpжa oмeгa-3 мacтни kиceлини, e мнoгo бoгaтo нa ecтecтвeнo пpoизвeдeн витaмин Д.
Pиби, kaтo capдини, xepингa и coм, koитo ce xpaнят c плaнkтoн ca cpeд нaй-дoбpитe изтoчници нa витaмин Д3, сьомгата, скумрията и рибата тон
Яйцата също са източник, както гъбите печурки и шийтаке
Виж целия пост
# 8
Имам непоносимост към риба, затова разчитам на черния дроб, яйчните жълтъци, кравето масло и млечните продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал). Макар че около 30 минути на слънце са предостатъчни да си набавим нужното количество, но темата е за хранителните източници.
Виж целия пост
# 9
Можем да си набавим витамин D , като консумираме следните храни:  рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби.
Виж целия пост
# 10
Витамин Д се съдържа в гъбите, в пастървата, яйцата, животински черен дроб
Виж целия пост
# 11
"Споделете до 04.03. като коментар в темата кои са най-важните хранителни източници на витамин D." - мазните риби, черния дроб, яйца /жълтъци/, гъби, краве масло и млечни продукти.
Виж целия пост
# 12
Най-важните хранителни източници на витамин D са :
-мазните риби ( сьомга, тон, скумрия ) ; дъговата пъстърва ;
черният дроб ;
яйчните жълтъци ;
гъбите ;
-млякото.
Виж целия пост
# 13
Най-важните хранителни източници на витамин D са рибеното масло, мазните риби (сьомга, скумрия ,сардини) черен дроб ,жълтък.
Виж целия пост
# 14
Витамин Д може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце.
Популярни храни, които съдържат витамин Д:
- Сьомга (особено уловена в дивата природа);
- Скумрия;
- Гъби (особено ако при отглеждане са излагани на ултравиолетова светлина).
Други храни, които съдържат по-малко количество витамин Д или не са толкова популярни в България:
- Масло от черен дроб на треска (високо съдържание на витамин Д);
- Риба тон;
- Сардини, консервирани в масло;
- Черен дроб (телешко или говеждо);
- Яйчни жълтъци;
- Сирене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия