Към правещите домашно кисело мляко

  • 7 734
  • 6
От скоро започнах сама да си правя кисело мляко.Прави ми впечатление,че се отделя много вода отгоре-по 2-3 пръста.Това нормално ли е?Или прясното мляко,което купувам,го разреждат с вода? newsm78Изобщо-каква е причината?
Виж целия пост
# 1
Първата причина, за която се сещам е, че го квасиш много топло.
Другото, когато сложиш прясното мляко да ври, го оставяй да ври поне 5 мин. на слаб котлон, за да се изпари водата, ако има такава.   chef
Виж целия пост
# 2
Аз знам, че когато си пусне много сурватка киселото мляко, то е станало по-кисело от обикновено. Наистина е много важна температурата на прясното мляко, както и количеството закваска. Аз от майка знам, как да проверявам температурата подходяща ли е, топвам си малкото пръстче в млякото и ако успея да издържа докато преброя до 29, то е готово за квасене. а когато се прекали с закваската също става много кисело и резливо млякото. Аз на един буркан слагам 1 ч.л. закваска.
Виж целия пост
# 3
Silva нормално е да отделя вода, всички заквасени продукти го правят, и сметаната... Аз правя следното (ноу-хау на свекърва ми) подквасвам млякото в тенджера, а не в отделни буркани. Когато вече е "захванало" и дойде момента да го слагам в хладилника, гребвам една лъжица от него. В образувалата се ямичка започва да се събира водата, всеки път като проверяваш млякото или като сипваш от него, отделяй тази вода (за айрян например). Така млякото, което остава, става много гъсто и някак сметаново, а и издържа по една седмица без да вкисне. Явно водата му разваля хомогенната структура и намалява трайността  newsm78, но откакто правя така, млякото е    chef
Виж целия пост
# 4
аз слагам 1 супена лъжица на 10л. прясно мляко.
И наех чалъм да не се "оцвичва" - на 10л. - 3-4 капки мая за сирене.
Разликата е в суроватката, че я няма - на вкус не се променя
Виж целия пост
# 5
Явно прекалявам със закваската....или пък прекалено топло го заквасвам...За топлината го следя  да е толкова топло,че да мога да си държа пръста вътре,и една,две идеи по-хладно от това.Ще видим следващия път как ще го скопосам!
Виж целия пост
# 6
Първата причина, за която се сещам е, че го квасиш много топло.
Другото, когато сложиш прясното мляко да ври, го оставяй да ври поне 5 мин. на слаб котлон, за да се изпари водата, ако има такава.   chef
Аз го варя и 10 и 15 мин., става по-гъсто.
Закваска слагам много и по 1 с.л на буркан (Омния) съм слагала и става супер.
И се кваси възможно най-хладко /45 градуса,дори 42-43/.
Ако е топло - става кисело.
Ако е студено - не се кваси.
Добре е да ползваш термометър, аз така разбирах колко градуса е най-добре. Кисело ли е - следващият път го квася по-хладко.
Много е важно, закваската да е хубава. Ползвай на Герма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия