Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 094
  • 884
# 840
BiankaD, да, чудесна работа ни вършат съдовете. В големия слагаме кисело зеле, но ние го правим по тукашен тертип – нарязано. Тук няма съвсем като българското зеле за съжаление. Ползваме доста приличен сорт (не от онези като гюлета), но пак си е по-сбито и сигурно би втасвало с месеци. Миналата и тази година успяхме да отделим от външните листа и ще има за сарми. В малкия съд слагаме сурова туршия. Най-хубавото е, че отгоре има специален улей, който се пълни с вода и вътре не влиза въздух.

asyalein, не ти е лесно. Grinning Ти май беше казвала, че градинката е сравнително малка, а я виж колко много неща са се родили. Браво!

Предвидените за вчера фалафели останаха за днес, защото се оказа, че нямаме кимион.
Събота и неделя го карахме мързеливо на тиква, кестени и салати, че времето беше прекрасно и беше грехота да не сме навън. Пекохме ето такава тиква, много вкусна се оказа. Имаме още няколко странни тикви от едно изложение. Simple Smile
Виж целия пост
# 841
Супа от бодливата тиква за обяд. Стана доста сладка. Ще видим мч(моето чудо) дали ще  я одобри.
Направих си и една питка без глутен.
Тук намерих зеле,което много прилича на нашенското. Но не ми се прави кисело. Бях пробвала преди време , ама тук е доста топло и не стана. Не ми се иска пак да фалирам. В ЛИДЛ има в консерви,но нарязано. Та ако ми се дояде си купувам оттам.
Виж целия пост
# 842
Аз пък мисля да повкисна малко кимчи. Имам един лют сос с ниска трайност, който може би ще оползотворя в него.
Днес веге гарнитурата (момчетата ще ядат месо) е печен карфиол с екзотични подправки.
Виж целия пост
# 843
зеле на фурна само с подправки и препърлени чушки с чесън, олио, балсамико и копър.
Виж целия пост
# 844
BiankaD, да, чудесна работа ни вършат съдовете. В големия слагаме кисело зеле, но ние го правим по тукашен тертип – нарязано. Тук няма съвсем като българското зеле за съжаление. Ползваме доста приличен сорт (не от онези като гюлета), но пак си е по-сбито и сигурно би втасвало с месеци. Миналата и тази година успяхме да отделим от външните листа и ще има за сарми. В малкия съд слагаме сурова туршия. Най-хубавото е, че отгоре има специален улей, който се пълни с вода и вътре не влиза въздух.


Събота и неделя го карахме мързеливо на тиква, кестени и салати, че времето беше прекрасно и беше грехота да не сме навън. Пекохме ето такава тиква, много вкусна се оказа. Имаме още няколко странни тикви от едно изложение. Simple Smile

Синьо  , още повече се впечатлих от съдовете!  За зелето -   знам, че няма. Виждала съм там(ако и ти си в Германия) да приготвят сарми от листата на прясно савойско зеле, като за кратко ги бланшират. Купувала съм готови кисели зелки от турците там.

Не съм виждала такава тиква. Сигурно е било интересно на това изложение на тикви. Имаше ли дегустации на различни сортове. Примерно печени- за да усети човек разликите във вкусовете. Би било интересно.

Събота и неделя бяхме на гости. Днес - салата от домати и босилек- последните от градината. Беше ми жал да изкореня доматите с толкова плодове, а прогнозите са за понижаване на минималните температури и закрих растенията с дебели найлони.
Набрап и много листа от резене. Мисля в някаква супа или печени картофи да ги добавя.
Супа от броколи с много копър.
Печени кестени.
Веган бонбонки от суров шоколад, фъстъчен тахан и малини.
Виж целия пост
# 845
Толкова се възхитих от реколтата и работата на asyalein по градинката си, че ми се прииска да си поръчам доставка ; - )
BiankaD, точно такъв ябълков пай пекох на два пъти в последната седмица. Лесен, вкусен и ефектен! Сина ми го обожава : -)
И ние го харесваме с по- малко захар, а първия път му сложих краве масло.

За днес готвих соеви хапки с ориз, лук, настърган морков и домати.
Виж целия пост
# 846
Толкова се възхитих от реколтата и работата на asyalein по градинката си, че ми се прииска да си поръчам доставка ; - )


 Joy

ако видиш на какво прилича колата ми, а до вчера и къщата, нямаше да си възхитена  Mr. Green
пръст, пясък, мизерия... Crazy

вчера пеках с детето сладки, взех нови формички. тестото беше с извара, но беше одобрено. незнам дали са меки или твърди  newsm78
за мен сладкиш с манго и извара. стана доста течен, но почти не остана  hahaha

за нас паейя.
за днес планирам наличните зеленчуци да ги сготвя в гювеча на фурна.

имам една салата, тип цикория, италианска. доста е жилава. чудя се дали да не я изпека и нея...
доста горчи, ще си я ям сама.
данилу, дай съвет... newsm78
Виж целия пост
# 847
Втора седмица дребното яде само крем супа от сладки картофи.Нищо друго.
От една страна ми е лесно - не се чудя какво да му готвя,но от друга - никакво разнообразие,но поне в градината яде всичко.
Готвих -  кюфтенца от боб и нахут, ориз със зеленчуци, зелено къри и жасминов ориз, тайландска тиквена супа,киноа с червен боб и царевица,мексиканска доматена супа.
И два десерта - пай Банофи и банани в сироп.
Виж целия пост
# 848
Крем супа от моркови, мед и джинджифил.Ядох такава на работа и страшно ми хареса,направи си и аз,но явно те не сложиха пресен джинджифил,а на прах,защото моята беше с различен вкус.
Къри от сладък картоф и карфиол.Към него ориз.
Кисело зеле с булгур на фурна.
Данилу,когато нямам кисело зеле от бидона а ми се яде правя зеле за бърза косумация.Нарязаното зеле се намачква със сол,слагасе в дълбока тенджера,притиска се с чиния и се залива с вода.Тенджерата отива на топло.За няколко дена е готово(в зависимост от топлината).
Виж целия пост
# 849
Може ли да дадете изпитана рецепта за суши? Децата много харесват и до сега само навън сме яли, но е време да се пробваме и у дома. Нещо по специално има ли което трябва да се внимава с правенето на суши?
Виж целия пост
# 850
Нещо по специално има ли което трябва да се внимава с правенето на суши?

трябва ти суши ориз.

аз го правя на око, но си има съотношение ориз и вода.
слага се да се вари, не се бърка, като не се вижда отгоре вода, се спира котлона, слага се памучна кърпа и капака отгоре. оставя се да почина 30-40мин. после се сипва марината от мирин, сол и захар, взимателно се разбърква.
слага се ориз на 1/3 до 1/2 от норито, по средата на ориза плънката по избор, и после с помощта на бамбукова рогозка завиваш стегнато.
реже се с остър нож.

Inside out не съм правила и не знам технологията. Peace

изпечената цикория стана добре  bowuu

ще правя зеленчукови катми (зеленчуците скрити в тестото)
за вечеря още незнам....
Виж целия пост
# 851
Ау, зелечукови катми. Много вкусно звучи. Никога не съм правила, но обичам вегетарианските малташен, та си представям, че е нещо подобно. Blush

За днес пекох зелник на фурна с кисело зеле и моркови.
Виж целия пост
# 852
при нас ще е минестроне с много зеленчуци - спанак, зелен фасул, целина, моркови. без паста и боб е заникъде, така че и това ще сложа

отделно хумус, че ще пътувам и моите да не си останат гладнички Simple Smile
Виж целия пост
# 853
но обичам вегетарианските малташен, та си представям, че е нещо подобно. Blush


неее: сварени и пюрирани картоф, морков, тиква, после яйце, кисело мляко, брашно и бакпулвер.
това е.
Виж целия пост
# 854
Ася благодаря ти. Ще се престраша явно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия