Избрах да правя рулото със сладък картоф, защото да обезводнявам тиквичките ми се стори малко трудоемко и сложно (съвсем лично усещане) и защото обичам много сладък картоф. И понеже първоначалната идея беше да пълня тиквичките, след като я промених, благодарение на идеята от тук, да бъде руло, промених и съставките....
Поразрових се по нета, видях, че вариациите са много, взаимствах и съветите от тук и се получи действително много вкусно нещо. Пък и лесно.
За блата настъргах два средно големи картофа, пасирах ги с две яйца, мляко и малко елдено брашно, подправки и запекох в тава, постлана с пекарска хартия, намазана с олио. После, докато блата беше още горещ, намазах гуакомолето и навих, издърпвайки хартията. Накрая отново пакетирах -цялото руло, за да постегне и запекох отново за пет -десет минутки, за да не бъде толкова сочно всичко, понеже в блата сложих малко мляко (исках да добавя/омекотя вкуса с мляко) . Понеже в гуакомолето имаше и сочен домат, плънката също додаде за повече влажност.
Отчитам за следващия път да не добавям мляко, да не добавям домати и да соля само блата, или само плънката. Иначе има риск да се пресоли.
Като подправки сложих къри и черен пипер, но вървят още копър, индийско орехче, пресен кориандър и др.