Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За предстоящия протест на инвалидите

  • 42 423
  • 607
Здравейте!
На 11.04, веднага след Великден започват протестите на инвалидите срещу готвеното от правителството масово отнемане на инвалидните пенсии на работещите хора с увреждания, както и на всички инвалиди, които не са в безнадеждно тежко състояние. Подготовката за протести вече тече. Ще се направи опит да бъдат транспортирани до София инвалиди от цялата страна, макар че това ще е трудно осъществимо. Искам да разбера какво е мнението на хората, които не са засегнати от този проблем, подкрепа , или против?  Rolling Eyes По-късно ще пусна предложенията на организациите на хората с увреждания и лекарите за прословутите реформи в ТЕЛК-овете, откъдето тръгна цялата работа, за да не влияя веднага на изразените мнения. Интересува ме първата реакция. Благодаря!


Проект на предстоящите реформи все още не е пуснат официално от правителството, за да се даде възможност на всички да се запознаят с него. Все пак нещичко излиза в пресата, по-скоро като преразказ на хората, които са участвали в разговори с представители на социалното министерство.
http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/nov-proekt-z … -dve-komisii.html
Така или иначе, протестът е насрочен с дата.
Виж целия пост
# 1
Мнението ми е, че държавата в лицето на управляващите най-безсрамно абдикира от задължения към най-уязвимите членове на обществото - пенсионери, деца, инвалиди, сираци. А в същото време хрантутим онези 240 паразита и още много ама няма да навлизам в обсъждане кои са, всички ги знаем. Прави са си хората да протестират.
Виж целия пост
# 2
Безумно е да се приеме подобно нещо, ако е както представеното в поста на Ън.  Можр би не е зле да се сложи на първа страница текста на предлаганите изменения.

Смятам, че промяна трябва да има, но да е насочена към спирането на корупцията, защото не е тайна, че много голям процент взимат неправомерно помощи и пенсии. Това ще позволи, наистина нуждаещите се да получават нормални помещи и адекватна подкрепа.

Виж целия пост
# 3
Бих подкрепила протеста, за съжаление не ми е възможно физически да присъствам. Но да, държавата абсолютно е занемарила грижата за инвалидите. Отнемане на пенсията не би била толкова болезнен удар, ако имаше адекватна медицинска грижа, рехабилитация, помощни средства, лекарства, асистенти, условия за физическо придвижване,транспорт, медицинско хранене, работни места, особено с почасова заетост или отдалечен достъп и много много други неща, които хората си плащат сами.
Всеки месец плащам осигуровки и не преминавам в сивия сектор. Иска ми се да съм сигурна, че в случай на нужда, държавата би ми помогнала. В момента много инвалиди оцеляват по-скоро въпреки държавата, а не благодарение на нея. Познавам достатъчно хора, които пък изобщо не се освидетелстват, и обратното- които си изкарват фалшиви ТЕЛК-решения. Държавата да си стегне контрола над медицинските комисии, за да намалеят болничните и телк-овете, а не да си го изкарва на гърба на болните.
Виж целия пост
# 4
Мислех на по-късен етап да пусна концепцията, както и тълкуването й, защото то е важното. Както и контрапредложението на инвалиди и лекари как да се извърши реформа в ТЕЛК. Ще пусна сега с уговорката, че социалното министерство не е изнесло публично точно разписано това, което иска да прави, а го четат в комисиите, с надежда да принудят някак организациите на хората с увреждания да приемат и после да го стоварят на гърба на болните хора. Ето все пак това, което се предлага, както и тълкуването му.

Значително орязване на правата на хората с увреждания и драстично увеличаване на бюрокрацията и комисиите, през които те трябва да минат, за да получат помощ обсъжда властта. Идеите са част от проектите за промяна на системата за медицинската експертиза, които трябва да изготвят социалното и здравното министерства съвместно с НОИ, НЕЛК и пациентите. Окончателният им вариант все още не е готов, но предложенията на властта вече разтревожиха хората с увреждания.

Предложението на министерството
Най-рестриктивни са мерките, които предлага министерството на труда и социалната политика (МТСП) в проекта си на „Концепция за реформиране системата на експертизата на работоспособността". С него се предлага създаването на нова оценка - на работоспособността, за хората над 18 години, които не са достигнали възрастта за пенсия. Създаването й трябва да се ръководи и организира от НОИ. Към него се предвижда разкриването на нови комисии за експертиза на работоспособността (КЕР). Те трябва да се намират във всеки град, където има териториално поделение на осигурителния институт. Комисиите ще са постоянно действащи и ще работят въз основа на медицинската експертиза, която преди това е взел човекът с увреждане от ТЕЛК. Новите комисии ще решават дали пациентът може да работи или не, дали има нужда от рехабилитация. В зависимост от преценката им, той ще трябва да отиде съответно в нови комисии. Ако КЕР реши, че може да работи, това ще е структура към Агенцията по заетостта, за да му се потърси място на труд. Ако се реши, че човекът не може да работи, тогава ще трябва да отиде в НОИ за нова оценка и отпускане на пенсия за инвалидност, към АСП - за социална оценка и получаване на социални помощи и на още едно място за рехабилитация, с оглед възстановяване на работоспособността.

Цялото възражение на инвалидите е дълго и е тук:
https://clinica.bg/3111-%D0%9E%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1% … D0%9D%D0%9E%D0%98

Казано накратко болните и лекарите искат няколко простички неща:
1. Да се премахнат фалшивите инвалидни пенсии. Методът е прост и не скъп. Нужно е въвеждане на единна електронна здравна карта и единна електронна система за нуждите на ТЕЛК. По електронен път ще се проверява кой кога е лежал в болница, каква епикриза му е издадена, кой е лекуващия му лекар  в извънболничната помощ и колко пъти в годината ходи на контролен преглед, какви изследвания си прави, в кои лаборатории, какви са му резултатите, с какво и как се лекува, от коя аптека си купува лекарства с рецептурна книжка, кога и къде ходи на рехабилитация. Така фалшивите инвалиди ще отпаднат, защото трябва всеки да мине през прекалено много звена в здравеопазването, където може да бъде засечен ,че не страда от подобни болести. Отделно се иска да има контролна комисия, която да вика произволно избрани инвалиди на преглед, където също могат да бъдат засечени фалшивите. Наказания за тарикатите и лекарите.
2. За останалите се иска
- който работи да продължи да получава пенсията си, защото тя се ползва за лекарства, изследвания ,които ЗК не поема, рехабилитации, за които все не стигат пари в ЗК.
- да се създадат условия за достъпна среда, както и облекчения за работодатели, които наемат инвалиди, защото в настоящия момент болните са само пречка.
-Разкриване на подходящи работни места за инвалиди, съобразени с вид и степен на увреждане.
-да не се отнемат пенсии на хора, които не работят поради инвалидност или болест.

Не знам дали ще ни чуят. Но е важно хората дали са против инвалидите. Защото се наговориха откровени лъжи, които заблудиха народа.

Не е вярно, че инвалидите, които получават пенсия, са около 1 млн. Те са точно 518 109 човека, а болните хора са много повече. https://www.streetwatch.bg/StreetBoard/obshtestvo/nikoi-ne-moje- … t-pravoto-na-trud

Отнемането на пенсията на болен човек, който не успее да си намери работа, го прави директно потенциален смъртник, защото ще загуби, освен мизерната си пенсия, здравната си осигуровка, достъп до лекарите си, трябва да заплаща болничния си престой и евентуални операции.
Нарича се геноцид!

Средния размер на инвалидната пенсия е 200 лв ooooh! За това става въпрос......
Виж целия пост
# 5
Мислех на по-късен етап да пусна концепцията, както и тълкуването й, защото то е важното. ...

Хубаво е да се даде още в първия пост по темата, за да може да се прочете какво наистина се подготвя. И тя да не е преразказ, а точно цитирана, от източника.
Ако хората не са наясно срещу какво протестират, няма как да подкрепят такава кауза.
Пуснете линк и го добавете още в първия пост, дори и да е само проект. Когато проектът стане официално предложение, ще се пусне пак, като новина, тук.
...
Цитат
Не знам дали ще ни чуят. Но е важно хората дали са против инвалидите.
Никой човек не е против инвалидите. Или ако има такъв, то той трябва да има някакви ментални или характерови проблеми.
Хората обаче са против фалшивите инвалидни пенсии, каквито има доста в момента.
Лично за мен е важно и належащо да се затегне контролът по отпускането им, т.к. те тежат не само на бюджета и на здравите хора, които работят, но и на истински болните, т.к. едни пари ще се преразпределят по-справедливо, ако от клона се очистят измамниците.
Затова от най-съществено значение е какво точно се предлага по затягането на този кнотрол. Може да е необходимо и работещо, но може да е просто излишна и неефективна бюрокрация. Зависи.
Виж целия пост
# 6
Мнението ми е, че грижа за инвалидите в България просто липсва. Държавата тотално я няма.
Разбира се, че имат право да протестират.
Много инвалиди са принудени да работят защото пенсиите са изключително мизерни (лично познавам такива). И браво на тези хора, че не са се отказали.
За тези които за тотално нетрудоспособни не ми се мисли.

По тази логика трябва да се отнема и пенсията на работещите пенсионери, защото и такива има много.


Държавата да намери по-адекватни начини да се бори с фалшивите инвалиди, да си оправи системата и да се заеме с грижата за най-уязвимите.
Виж целия пост
# 7
Фалшивите инвалиди могат да бъдат спрени много лесно с въвеждането на единна електронна здравна карта и единна електронна система за нуждите на ТЕЛК. Правителствата все обещават, но не го правят. Явно целта не е точно спиране на фалшивите инвалиди.
Виж целия пост
# 8
Никак даже не е лесно. Във всички държави е налице такъв проблем - нарича се "застрахователна измама", т.к. масово в чужбина осигуряването е вид иншуърънс и може да се реализира и към частни застрахователни компании.
За да се реши този проблем е нужно наистина затягане на мерките и организиране на един ефективен контрол от страна на единствения задължителен за сега осигурител, който е държавен орган. Частните компании по света си имат собствени специалисти, които разследват измамите. Държавата също следва да има такъв апарат, който обаче да е съставен от специалисти, не от поредните калинки-връзкари.
Публична тайна е, че ТЕЛК-овете раздават обслужващи лични финансови интереси експертни решения срещу заплащане. Това не е лесно да се спре, т.к. е корупция, а тя не е никак лесно решима. Електронната здравна карта не решава въпроса с корупцията, за жалост.
По тази причина е изключително важно какво точно предлага правителството, като мерки против тези немалки по мащаб измами. Понеже те са причината за инициативата му.
Виж целия пост
# 9
Извинявам се, но какво означава, налага им се да работят? Голяма част от тях са в състояние да работят непълно. За това има и степени на инвалидизация. Трябва да се влагат мерки да им се предоставят възможности за работа, което всъщност дава доста позитиви. Има социализация, развитие, намалява се и тежестта върху системата.

За това и изказахме мнение, че трябва да са ясни мерките, които се въвеждат. Огромен процент взимат пенсии неправомерно, което лишава истински нуждаещи се от такива.

Няма достатъчно мерки за деца с увреждания, няма реална интеграция, няма инфраструктура.
Виж целия пост
# 10
Имам чувството, че в съзнанието на хората фалшивите инвалиди са някаква колосална цифра. И аз бях с подобно впечатление, но на срещите с представители на социалното министерство са изнесени данни, че те представляват около 5% от всички инвалидни пенсии. Тоест могат да бъдат спрени лесно, тъй като не представляват колосална цифра, заради което трябва да се предприемат някакви особени мерки.

Налага им се да работят на някои инвалиди, означава, че някои хора работят противопоказен за тяхното състояние труд, както и това, че хора с увреждания съзнателно не ходят на ТЕЛК от страх да не загубят работата си, а това води кога до пълна инвалидизация, кога до смърт. Не съм обяснила разбираемо.
Тук няма не само достъпна среда и инфраструктура. Няма пригодени работни места за хората, които не са здрави. И най-лошото, няма водена никаква политика сред работодателите и изобщо сред хората относно възможностите и нуждите на такива работници. Няма търпимост, защото няма разбиране. Няма как да има интеграция.
 Трябваше да се работи години наред, за да се изпълнят тези изисквания, а нищо не е направено. Сега се слага каруцата пред коня. Да пратим инвалидите на работа преди да има готовност да бъдат приети. Затова се говори, че просто се отнемат пенсиите на хората с увреждания, това е реалното положение на нещата.


ПП Проблемът ако работиш е, че искат спиране на пенсиите на работещите инвалиди.
Ако те оценят колко си работоспособен, то е с цел да ти вземат пенсията. И сега посочват на всеки противопоказните условия на труд, и сега трудоустрояват новите инвалиди.
Виж целия пост
# 11
Аз съм за отнемане на инвалидната пенсия, където инвалиди/болни са на пълен работен ден 5 дни в седмицата. Ако са почасово не би трябвало да се отнема, за намаление не знам-трябва да прочета текста.
Виж целия пост
# 12
Пише ли някъде категорично, че ще бъдат отнети тези пенсии на неработещи инвалиди?
Ако някой е решил да работи, това е избор. И ако работи, той може да се издържа.
Срещу какво е този протест точно?
Виж целия пост
# 13
Аз съм за отнемане на инвалидната пенсия, където инвалиди/болни са на пълен работен ден 5 дни в седмицата. Ако са почасово не би трябвало да се отнема, за намаление не знам-трябва да прочета текста.

А за отнемане на пенсията на работещи пенсионери ли си? Защото има такива, които работят и получават и пенсия. Защо за едните може, за другите не? Rolling Eyes
ПП Пенсиите по болест са много малки суми. Средната е 200 лв. Ползваме ги основно за лекарства, изследвания, които не се поемат от касата, платени прегледи при специалисти, рехабилитации. Никой не е забогатял от пенсията по болест. Всички се осигуряват срещу трудова злополука, както и за болест. Но когато се наложи, не е добре да се взима?
Виж целия пост
# 14
Пише ли някъде категорично, че ще бъдат отнети тези пенсии на неработещи инвалиди?
Ако някой е решил да работи, това е избор. И ако работи, той може да се издържа.
Срещу какво е този протест точно?

Текстът е, че ако някой инвалид бъде определен като годен да работи на пълен работен ден, или почасово, то той ще бъде насочен към Бюрото по труда. Другите ще бъдат отново изпратени към комисия, която да реши каква пенсия да им се отпусне. Значи пенсии ще се спират, естествено. Шансовете на инвалид да си намери работа на пълен работен ден или почасово знаем колко е голям. Няма пригодени работни места само за хора с увреждания. Няма и достъпна среда, както и предвидени облекчения за отделните болести и увреждания.
Лиляна, не става въпрос за издръжка на живота. Болният има още много постоянни разходи, които здравите нямат. Да не говорим, че тези, които са болни и могат да работят за много пари, са единици. Повечето работещи са на малки или минимални заплати. Това е реалността, болестите и уврежданията крадат и от силите, физически и психически.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия