Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За предстоящия протест на инвалидите

  • 42 423
  • 607
# 420
   Отвратена съм от този човек и аз вече не знам за кой път. Аз му се махнах от главата преди четири години и семейството ми му се махна, и децата ми. Моето решение аз за себе си съм си го взела, съжалявам само, че ни се наложи да се спасяваме по единично. Подкрепям тези борбени родители и им желая с цялото си сърце да успеят.
Виж целия пост
# 421
Преди малко писах за ДДС.Сега в новините ми прочетох, че мандра  скрила 900 хил.ДДС.Търсят счетоводители и нататък, какво ще открият не знам.Само един обект. Ако държавата  да  си събира данъците, ще има за всички,те и не искат много.
Виж целия пост
# 422
Още една гледна точка към оставката. Не съм от феновете на Слави, но за инициативата - браво. А гласност не се даде.
https://fro--reklamen-spam186--/novini/istorik-pred-frog-slavi-t … esie-borisov.html
Виж целия пост
# 423
В момента имам тежък проблем с болестта и не мога да следя какво става, изобщо не разбирам кой какво иска.
Моля, пишете по-подробно какво се случва, че тук е единственото място, където излиза всичко последователно и подредено.
Има ли проблем с приемането на закон за личната помощ, та се тези палаткови лагери?
Какво става с реформата, дето трябваше да урежда въпросите на всички хора с увреждания?
Защо в момента само майките протестират?
Какво обеща този министър Петков, което не се е харесало на Баце, та го маха?
Не мога да се ориентирам.
Виж целия пост
# 424
Дори името на темата е зададено с негативен заряд - ''инвалидите''. В нашето законодателство хората вече не са определяни като инвалиди. Тази дума отпадна официално от закона. Казва се ''хора с увреждания". Инвалид се асоциира с невалиден, болен, недействителен.
Виж целия пост
# 425
Дори името на темата е зададено с негативен заряд - ''инвалидите''. В нашето законодателство хората вече не са определяни като инвалиди. Тази дума отпадна официално от закона. Казва се ''хора с увреждания". Инвалид се асоциира с невалиден, болен, недействителен.
Абе, що не си гледаш работата, ами идваш да спамиш тук? Както трябва, така съм я задала. Ти имаш ли нещо общо с инвалидите, какво знаеш за тях,  имаш ли понятие колко "позитивен" заряд носи всеки един ден за всеки инвалид? Асоциирай се със спамерите и си намери друго място да философстваш, ама ха! #Cussing out #2gunfire
Виж целия пост
# 426
Противопоставяне му е майката. Откъде да вземе пари, от учителите ли, от кой ли?
Майките ще махнеМ палатките не когато и защото върне министъра, а когато закона влезе в зала.


не се отказвайте! Много хора ви подкрепяме. За цинизма на краля-слънце нямам думи.


Абсолютен цинизъм е и отношението, и поведението му, и управлението му, всичко. И трябва не като влезе в зала закона, а като се приеме, защото с техните циркаджийски изпълнения.
Виж целия пост
# 427
Реформата в системата за трудовата експертиза замря заради протестите на хората с увреждания, но на хоризонта е нов закон с претенциите да сложи ред в хаоса. Какво е нужно, за да се смени системата, без да се нарушават правата на хората с увреждания, попитахме депутатът от ДПС Хасан Адемов.
- Какво налага изготвянето на изцяло нов Закон за хората с увреждания?
- Проблемът е, че колкото и да се увеличават средствата за хората с увреждания, техните потребности не са удовлетворени и те не са интегрирани в обществото. Най-важното нещо, което те искат, е да могат да излязат от домовете си, в които са затворени. Затова е необходимо да има подходяща архитектурна среда, достъп до публични институции. Необходимо е да има обществена приемливост, защото не е тайна, че една голяма част от хората с увреждания са притеснени от отношението към тях. От друга страна, те искат и да разполагат с т. нар. лична помощ, за да може средствата, които се заделят, да са според техните потребности, а не според разпорежданията отгоре. Всичко това изисква съвършено нов поглед към хората с увреждания и не случайно има една работна група в Министерство на труда и социалната политика, където участват заинтересованите страни, в това число и майките на децата с увреждания. Основното е подкрепата за хората с увреждания да се осъществява на базата на индивидуален подход, на базата на потребностите на лицето, а не на базата само на медицинското увреждане.
Има един крайъгълен камък в цялата дискусия – да се прецени по нов начин т. нар. оценка на увреждането
- Докъде стигнаха реформите в ТЕЛК, стопирани ли са?
- Имаше една концепция за промяна в ТЕЛК, която в края на миналата година министърът внесе в Народното събрание. За съжаление, след протестите на хората с увреждания, на практика тази реформа спря, независимо, че на страницата на Министерството на здравеопазването стои проектът за изменение в наредбата за медицинската експертиза. От друга страна, това, което притеснява хората с увреждания е, че се предвижда да има две комисии. Едната е медицинска, а след това, на базата на увреждането, друга комисия, позиционирана в структурите на Националния осигурителен инситут, да оценява работоспособността на тези хора. Но тук има един много важен елемент, който не бива да забравя всеки, който се занимава с тази проблематика. На първо място, веднъж извоювани права, не могат да бъдат отнети. Второ, нищо за хората с увреждания не трябва да се прави без тях и трето - много важно е да има по-голяма ефективност на средствата, които се заделят за тези политики.
- Какво трябва да се промени, за да отговаря новият закон на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН?
- В нея има достатъчно ясно разписани политики, които трябва да бъдат част от нашето законодателство в областта на хората с увреждания. Има план за действие и тази конвенция и този план трябва да се изпълняват. С други думи, не е достатъчно само да се увеличават средствата. По-важното е те да попадат там, където са най-необходими. И най-важното нещо, което искам да кажа е, че в никакъв случай не може да се отнемат инвалидните пенсии. Защото след като се произнесе медицинската комисия, разбира се тя може да Защото след като се произнесе медицинската комисия, разбира се тя може да препоръча рехабилитация, възстановяване, но в крайна сметка, отивайки във втората комисия – в НОИ, тя трябва да прецени дали лицето е работоспособно и в каква степен. А не, примерно, експертното решение на ТЕЛК е за 100% инвалидност с чужда помощ и това означава, че този човек не може да работи. Което не е вярно! Има много хора с инвалидни колички, които са дори шефове на агенции или работят нещо друго. Така че има какво да се направи, но мисля, че ако това се върши без хората с увреждания, без те да могат да преценят, колко ефективни са предлаганите политики, трудно може да се разчита на успех. Има един крайъгълен камък в цялата дискусия – в този нов закон да се прецени по нов начин т. нар. оценка на увреждането. Тя трябва да бъде реализирана по начин, по който хората да имат възможност, на базата на предложените варианти за подкрепа, да се интегрират в обществото. Примерно, ако един човек с увреждания има нужда от образование, да се направи така, че да бъде подкрепен – да може да стигне до училище, да се качи на втория етаж и т. н. От друга страна, ако има нужда от асистентска подкрепа, да я получи.
В момента в България има малко под 500 000 инвалидни пенсии, което означава, че процентът е около 8 на сто от всички граждани
Другото, което искам да добавя по тази тема е, че за да могат тези хора да работят, ако имат такава опция, трябва да има достатъчно възможности за квалификация и преквалификация. Но преди да се вземат тези мерки, трябва от начало, още от млада възраст, след като е установено увреждането, да имат възможности за образование. Защото без него практиката показва, че те не могат да се реализират на пазара на труда. Това е така по много причини, но една от тях е, че имат ниска квалификация. И още нещо – за да може да работят в отделно предприятие, в отделна фирма, задължително трябва да има адаптирано работно место към възможностите на дадения човек с увреждания. Затова повтарям, че тези възможности в никакъв случай не трябва да бъдат за сметка на премахване на инвалидните пенсии. Тези средства на практика компенсират физическото увреждане, докато ако има възможност да работи, тогава човек получава средства и от труд. Запазването на тези два компонента, според мен, е най-добрият подход. И така – подкрепа на базата на индивидуалните потребности от една страна и от друга страна възможност хората сами да управляват личната подкрепа, която им е предоставена.
...
Целият разговор тук http://m.clinica.bg/5249-%D0%9D%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D … D1%81%D0%B8%D0%B8

Личното ми усещане е, че няма да стане.
Виж целия пост
# 428
Аз лично вече съвсем се обърках кой какво иска! Оставам с усещането, че има различни групи, които си дърпат в своята си посока, като въобще не се интересуват от другите и от техните искания и нужди. Надявам се да не съм права!
Виж целия пост
# 429
Аз лично вече съвсем се обърках кой какво иска! Оставам с усещането, че има различни групи, които си дърпат в своята си посока, като въобще не се интересуват от другите и от техните искания и нужди. Надявам се да не съм права!

Има нещо такова. На мен лично ми стана тъпо защо не се обединят, имаме по-голям шанс за успех. Според майките на деца с увреждания тези протести бяха организирани от НПО-тата, които смучат пари от държавата. Вярно е, но те няма да спрат да смучат, не е ли по-добре да се зарови томахавката на войната в името на крайния успех.
Виж целия пост
# 430
А има ли значение от кого са организирани? Важното е какви искания се защитават на протестите. Както казваш НПО-тата винаги ще си съществуват.. Аз поне не съм чула да има общи искания за цялостна реформа, всеки гледа да си уреди това, което най-много го засяга. Не знам де, сигурно така е логично..
Виж целия пост
# 431
А има ли значение от кого са организирани? Важното е какви искания се защитават на протестите. Както казваш НПО-тата винаги ще си съществуват.. Аз поне не съм чула да има общи искания за цялостна реформа, всеки гледа да си уреди това, което най-много го засяга. Не знам де, сигурно така е логично..

И аз не знам. Не съм толкова на вътре в нещата, но отстрани не изглежда добре. В крайна сметка всички инвалиди, не зависимо деца или не, трябва да се обединят. Надявам се и много други хора да ги подкрепят, но навярно и те не са навътре в нещата и виждат просто два лагера на инвалиди, които всеки си е за себе си. Не прави добро впечатление.
Виж целия пост
# 432
Няма начин да се обединят, защото зад тях стоят хора с най-различни интереси.

Накратко от обсъжданията в други групи извадих есенцията от всички виждания и позиции:
Фактически промени ще настъпят само за най-тежките случаи на деца с увреждания над 18г, които според статистиката са около 10 хил.
- ще извадят най-вероятно децата с увреждания под и над 18 г от пенсионната система и ще ги сложат към социалното министерство. Мая Манолова е написала някакво предложение за тях. Вероятно ще им назначат социални асистенти за определен брой часове, как ще се определя кой от какво има нужда, не се знае. Целта е да се тушира напрежението у майките на тези деца, които непрекъснато излизат на протести. За тази цел ще има скоро нов закон за личната помощ. Облагодетелствана се очаква да бъде тази група от около 10 хил младежи, които ще бъдат до края на живота си на издръжка на обществото, тъй като няма шанс някога да се оправят сами. Парите за тях се очаква да нараснат в пъти. Ще има напрежение при тези, които останат извън тази група, но също така нямат изгледи да бъдат самостоятелни хора. Ще има сигурно субективизъм при определяне на остатъчна работоспособност за тези от тях, които са запазени интелектуално или по други критерии стават за пазара на труда. Очаква се въпросите около децата и вече навършилите пълнолетие да се решат в рамките на тази година и от следващата да се прилагат. Малко е съмнително, но може да форсират нещата заради напрежението.
- за останалите се очаква да приложат вече предложената система, която беше отхвърлена и имаше протести заради нея, но все още стои на сайта на министерството и вероятно не са се отказали от нея. Но не изведнъж, а да се въведе поетапно, за да няма брожения. Ще трябва да направят нов закон за ХУ. Нещата вероятно ще се забавят във времето. Всичко трябва да се съгласува и с финансовото министерство. Неизвестно кога ще бъдат готови и ще започне да се прилага.

Личното ми мнение е, че всичко се мотае, защото не могат да измислят как да заобиколят законите на ЕС, които вече са подписали, а според европейските норми дадени вече права не могат да се отнемат. Не знам дали ще намерят начин..... Rolling Eyes
Възможно е в бъдеще да има хора, които се ползват от старите правила и такива, които са по нови правила. В момента такъв дисбаланс също има: възрастни хора с добавки към пенсиите, дадени им преди 2015 г, и други без такива добавки, защото са се явили на ТЕЛК след тази дата.
Виж целия пост
# 433
  Отвратена съм от този човек и аз вече не знам за кой път. Аз му се махнах от главата преди четири години и семейството ми му се махна, и децата ми. Моето решение аз за себе си съм си го взела, съжалявам само, че ни се наложи да се спасяваме по единично. Подкрепям тези борбени родители и им желая с цялото си сърце да успеят.

В страна в която мафията е завзела държавата каквото и да се прави ще е " на парче" и няма да има ефект и все ще се въртят нещата в един затворен кръг.То всичко като е сбъркано изначало...
Много генерални промени трябват и да се реже из дъно...иначе няма ефект.И все такива тарикати ще излизат и ще казват,че няма пари ,а на тъмно ще смучат народа.

Как Орбан си оправи страната...значи може.Ама някои не искат и все ще казват,че няма пари.
Виж целия пост
# 434
https://www.mediapool.bg/zam-sotsialnata-ministarka-ne-sazhalyav … t-news280482.html
Толкова за нямането на пари. Това вече и нагъл цинизъм не е, а нещо, за което още няма измислено определение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия