Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 30 580
  • 186
# 90
Здравейте на всички,

Както обещах - ще публикувам моето примерно седмично меню. Покрай него
може да си припомните някои рецепти, както и да ви дойдат идеи за нови ястия. И така:

Примерно седмично меню 02.04 - 08.04.2018 г.

Понеделник - 02.04.2018 г.

Закуска
- сандвич за двама /както за петима, но с половината продукти/
- фреш - портокал, грейпфрут, лимон

Обяд - навън
- салатен бар

Вечеря
- Студена сурова доматена супа
- Пълнозърнеста паста

Вторник 03.04.2018 г.

Закуска
- козе кисело мляко с ядки

Обяд - навън
- яхния с нахут
- салата

Вечеря
- качамак с козе кисело мляко и козе сирене

Сряда 04.04.2018 г.

Закуска
 - Пълнозърнести сандвичи с авокадо, сьомга и яйце
 - Фреш плодове

Обяд - навън
- Салати
- варена тиква с мед и орехи

Вечеря
- Пъстърва на скара
- задушени зеленчуци

Четвъртък 05.04.2018

Закуска
 - Фреш плодове
- Препечени филиики с масло и мед

Обяд - навън
- паста
- салата

Вечеря
- зелена салата
- задушени зеленчуци

Петък, Събота, Неделя, Понеделник - великденски импровизации

Приятна и успешна седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 91
Прекрасно меню, интересни предложения  bouquet

Ето и нашето:
Понеделник
Закуска (за мен) - пълнена зелена чушка с бекон и сирене Бри
Обяд - печен гювеч със свинско (зелен боб, картофи, моркови, лук, чушки, домашно свинско от буркан)
Вечеря - пилешка супа и салата от домати, чушки и краставици

Вторник:
Закуска (за мен) - мъфини от яйца, чушка и сирене
Обяд - Запечена риба с тиквички, моркови и гъби на грил
Вечеря - Супа със салата

Сряда:
Закуска (за мен) - омлет с гъби
Обяд - Винен кебап ( с остатъка от буркана) и пюре от карфиол
Вечеря - същото плюс салата

Четвъртък:
Закуска (за мен) - пълнена чушка с пастет
Обяд - Запечена риба със задушени зеленчуци
Вечеря - Миш-маш и запечена наденица

Петък:
Закуска - нещо от предишните, каквото ми се хапва
Обяд - миш-маш и прясна салата
Вечеря - дюнери или пица

Събота/неделя - няма да сме си вкъщи и не съм планирала нищо.

Спокойна седмица на всички  Hug
Виж целия пост
# 92
Включвам се и аз.

Между храненията сме предвидили портокали, банани и фурми, понеже децата са вкъщи тази седмица.

Понеделник:
Закуска - домашни мини кроасани с кафе/прясно мляко (според възрастта) и фреш портокал.
Обяд - червена леща яхния и салата.
Вечеря - задушени вратни мини пържоли с лук и салата.

Вторник:
Закуска - препечени филийки и/или плодове (според вкуса на всеки) с кисело мляко.
Обяд - свинско със спанак и салата.
Вечеря - лещата от предния ден и салата.

Сряда:
Закуска - бутерки с извара и айрян.
Обяд - булгурена салата тип Табуле (може да е с добавена риба тон, ако домашните изявят желание).
Четвъртък: свинското със спанак от предния ден и салата.

Петък:
Закуска - овесени ядки с прясно мляко и сушени плодове.
През деня ще пътуваме до друг град и ще обядваме и вечеряме навън, затова не мога да планирам нищо, но задължително на обяд ще хапнем някъде супа, заради малкия, а вечерта ще го решим в крачка.

Събота:
Закуска - домашни "тиганички" (мини палачинки).
Обяд - откраднах си идеята за студената доматена супа, защото много я обичаме и не съм правила отдавна.
Вечеря - паста и салата.

Неделя:
Закуска - типична за Великден - варени яйца, козунак, прясно мляко.
Обяд - ще имаме гости на шарени яйца, зелени салати, ядки и мезета + чаша вино.
Вечеря - агнешко с ориз и зелена салата.
Виж целия пост
# 93
Чудесна тема. Ще ми е от голяма помощ!
Виж целия пост
# 94
Тази седмица. През седмицата готвя само за вечеря, особено ако детето е на градина. Вечерята ни е основното хранене, защото денем през седмицата ме мързи да си готвя, а уикенда се стараем да ни е забавно и интересно и не ни се прави обилен обяд. Понякога обядваме навън.  Мъжът ми яде най-вече месо, постно почти не готвя. Аз не обичам особено месо, затова често ям гарнитура и салата .
 Вторник-мусака
Вчера(сряда) - бананови кексчета, котлети от сьомга със салата от маруля, краставици, царевица, зелен лук
Днес(четвъртък) - кюфтета на фурна+салата от печени чушки, домати, червен лук.
Петък- Пиле фрикасе и ще направя пилешка супа да има за мен и детето за уикенда(мъжът ми рядко яде супи).
Събота- закуска филийки козунак, натопени в яйце и мляко и затиснати в гофретника. Обяд- препечени филийки, яйчена салата, някакво филе, салата от рода на шопската.  Вечеря-лозови сърми с просо и кайма (правя по-пипкави неща уикенда, когато мъжът ми си е вкъщи и се занимава с децата).
Неделя- закуска , кой каквото намери и измисли, обяд-омлети със салата, вечеря-свински шницели + картофено пюре.  
Понеделник-печени пилешки бутчета+салата капрезе
От вторник ще е новото меню и седмичен пазар.
Виж целия пост
# 95
Ние тази седмица сме на всякакви вариации от козунаци, яйца, агнешко и зелени салати, които останаха след Великден. Ще планирам чак за другата седмица.
Виж целия пост
# 96
След празниците пак възниква темата за менюто Simple Smile
При нас вече е по-усложнено, тъй като с мъжа ми сме на режим и ядем различно от детето. До скоро беше само мъжът ми на режим и не го мислех, тъй като вечер караше само на салата и някакъв протеин (варено яйце, сирене, пилешко филе, които не изискват някакво специално приготвяне), но след Великден и аз започнах диета и трябва да мисля какво да си приготвя за обяд, което да си занеса в офиса, а за вечеря за детето и за нас отделно, ако това което сготвя за детето не става за диета...Sweat
Хубавото поне е, че като сготвя нещо за детето (малко количество) стига за 2 вечери.
Тази седмица сме на следното меню:
За детето + за възрастните:
Втроник: закуска дете -филия с кашкавал и айрян; вечеря: спагети болонезе и салата. За нас зелена салата с варено яйце
Сряда: закуска дете - филия с кашкавал и чай; вечеря: спагети болонезе и зелена салата. За нас салатата + домашно сушено свинско филе с подправки.
Четвъртък: закуска дете -филия със сирене и домат и чай; вечеря: мусака и салата. За нас салата + пълнени тиквички със зеленчуци и малко от каймата, която приготвих за мусаката.
Петък:  закуска дете - овесени ядки с кисело мляко; вечеря: домашен дюнер с пилешко бон филе на скара и печени картофи на фурна + зелена салата. За нас ще е само месото и салатата.
Събота: закуската е обикновено баница или топли сандвичи + кана фреш от различни плодове (ние с мъжа ми сме само на фреша); обяд: супа спанак; вечеря: пържоли на фурна с гъби и зеленчуци + салата
Неделя: закуската е същата; обяд: супа топчета; вечеря: руло стефани + задушени зеленчуци и салата.

Ние с мъжа ми закусваме само кисело мляко с овесени ядки и плодове и обядваме в офиса, като обикновено е салата + нещо останало от вечеря за мен, а той яде в стола на офиса, пак режимно.


Виж целия пост
# 97
Аз правя 2 супи седмично и с тях спасявам положението с детето, когато сготвеното е твърде сухо за него. Той няма против да си яде и на обед, и вечер от супата, т.е. да повтаря в един ден. Понякога правя зеленчукова крем супа и веднъж му добавям крутони, друг път сирене или сварявам малко бяло пилешко месо, нещо зърнено и ги ползвам като добавки. Въртя борш, супа топчета, някаква зеленчукова крем супа, пилешка, телешко варено. Веднъж с картофи, друг път ориз или фиде...слагала съм и просо. Бърз обяд е паста с лютеница и сирене Grinning Но се старая да е рядко, защото в градината ядат страшно много тесто и вкъщи се опитвам да огранича.
Правя и нещо като омлет в гофретника-1 яйце, зеленчуци, някакво подходящо месо, сирене(бяло, кашкавал, чедър) и малко лимецово брашно или овесени ядки.Бъркам и изсипвам в гофретника. Харесва го много.
Виж целия пост
# 98
Скрит текст:
Редовно преглеждам няколко форума и си крада идеи, с които си градя у дома имидж на ''голямата  работа'' Flushed
У дома е доста динамично в последните години и гледам да откликвам на желанията на всички.
Все така готвя почти всеки ден  в малки количества,но пък естеството на готвенето се промени тотално.
Преди детето бе по-малко и харесваше предимно правени домашни тестени работи ,сега влиза в пубертета и го е ударила на безкомпромисно на  здравословно хранене .Налага се да опознавам напълно нови за мен продукти и техники.
Таткото е традиционалист по отношение на продуктите и вкусовете ,но като всеки мъж си има нужда да бъде изненадван за да не му доскучее. WinkТа и тук се налага да съм максимално креативна най-вече по отношение на комбинациите от по-традиционни неща и много деликатно от време на време да предлагам и по нещо различно ,но все пак близо до тадицията.
Аз май пак започнах да се връщам към старите навици на кафе и сок по цял ден ,което никак  не е ок за горкия ми стомах.
Общо взето принципа е докато пазарувам си харесвам продукти ,така да ми хванат окото и около тях построявам останалото.Или ако съм видяла нещо интересно си вървя със списък.Ако нещо много се е харесало го повтарям периодично докато има интерес ,а от време на врме вадя нещо съвсем простичко  примерно качамак не бях правила никога ,а съм омъжена от 25г .
За сега се справям някак си,но ми е много тягостно ,защото нямам собствени идеи и никак не ми е тръпка да мисля в тази посока,а се налага.Worried

Ако искаш гледай тази поредица в Тубата. Предполагам, че с преводач може да разбереш историята.
Много е интересно, защото показва семейства от различни краища на света и показва какво готвят.
Ястията са прости и обикновено се готвят лесно. Оригиналните продукти могат да се заместят с бг продукти.
Ако към ястието сервираш и една история, на домочадието ще му е също доста интересно.
Един вид small talk за маса.
Виж целия пост
# 99
Mirella_, коя поредица
Виж целия пост
# 100
Ах, извинявам се!
Уж снощи го оправих, но нещо съм сбъркала явно.


crossfade,
 става дума за поредица от 30 минутни филми за традиционни яденета в различни страни, които започват с думите
" Zu Tisch in..."
Продуцент е немският канал АRТЕ. От 2001 годиона до сега са направили над 200 филми, като една голяма част от тях са качени в Ю туб.

https://de.wikipedia.org/wiki/Zu_Tisch_in_%E2%80%A6

На страницата на АRТЕ има още филмчета, които още не са качени в Тубата. Може да се гледат със субтитри на други езици - английски, френски....

https://www.arte.tv/en/videos/062900-002-A/terroir-cuisine-alentejo/

На мен са ми много забавни.
Виж целия пост
# 101
Не правя седмично меню. Пазарувам от кварталната месарница и купувам онова, което ми хареса най-много. Ако са докарали прясно телешко, естествено няма да купя риба само защото ѝ е ред по седмичното меню.
Виж целия пост
# 102
Един месец без коментари и 101 отговора, май темата се изчерпи. Моля за ключ на темата.
Виж целия пост
# 103
Що пък ключ?
Виж целия пост
# 104
Понеже в една друга тема има голям интерес към тази, ще я подновя за по- лесно. Аз също се интересувам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия