Работа като касиерка или сервитьорка

  • 8 676
  • 27
# 15
Аз познавам много отблизо момиче, което работеше като сервитьорка в странство, докато учеше. Много изморителна работа, търчане по масите, а на някои места имаше втори етаж с търчане по стълбите. Стоеше се до доста късно. Наистина имаше бакшиши, които си ги деляха персонала. Но много ясно, парите не са и на косъм от това, което започна да получава, след като се дипломира.
Защо напускаше и сменяше местата? На едно място шефката нямаше добро отношение. На друго беше задължително да се работи на Коледа и Нова година, а тя не искаше. На трето - фалираха.

А специално за касиерки - гледам в Лидл в София в момента предлагат много добро заплащане и се чудя каква е уловката. Simple Smile Предполагам, че се отнася само за София, където и без това се предлага всякаква работа. И сигурно обявената заплата е бруто: като се подвадят осигуровките, сигурно няма да е чак толкова примамливо число, сравнено с места, където се плаща "под масата".
Обаче според мен, човек трябва да внимава и да се осигурява, защото годинките се търкалят и ей го, времето за пенсия ще си дойде, и тогава ще почне едно вайкане, и някой друг ще е виновен.

Ако изобщо търсех работа и нямах квалификация, аз бих се пробвала като касиерка, понеже издържам на монотонна работа, а също и на стрес и разправии; но никога като сервитьорка, защото не бих могла чисто физически да нося неща по цял ден.
Виж целия пост
# 16
Чудите се каква е уловката в ЛИДЛ примерно.....стига бе, не виждате ли как работят- на каса, мъкнат палетите и тежките колички младите момичета и зареждат магазина, на по 12 ч. работен ден до към 22. Няма делник , няма празник. Обявената заплата не е нетна, а брутна- преди удръжка. Санкции, глоби- колкото си поискате. Болничен, не е препоръчително да се ползва, отпуска, трудна работа, защото няма кой да те смени, не им достига персонал, а бе....картинката е цветна!
Виж целия пост
# 17
Чудите се каква е уловката в ЛИДЛ примерно.....стига бе, не виждате ли как работят- на каса, мъкнат палетите и тежките колички младите момичета и зареждат магазина, на по 12 ч. работен ден до към 22. Няма делник , няма празник. Обявената заплата не е нетна, а брутна- преди удръжка. Санкции, глоби- колкото си поискате. Болничен, не е препоръчително да се ползва, отпуска, трудна работа, защото няма кой да те смени, не им достига персонал, а бе....картинката е цветна!
Ами не знам, аз специално в Лидъл имам позната, която работи от много години, вече е помощник управител, разполага със свободно време, касиерките са на смени и не работят по 12 часа, а по 4,6 или 8 - на колкото са назначени. Знам, че условията са по-добри, отколкото в Кауфланд - там що познати се извървяха и никой не се задържа - заплатите са много по-ниски от Лидъл и много повече извънреден труд. А иначе като цяло в хранителните магазини си е най-голямата хамалогия, а ниски заплати.
Виж целия пост
# 18
За касиерка нищо не мога да кажа, но си знам, че не е за мен да седя на едно място дълго време.

Сервитьорка съм работила от 16 до 18 годишна всяко лято, а след това още 10 години, мога роман да напиша. Била съм в ресторант, дискотека и бар пет години, а след това още пет в наше собствено заведение. Не е работа за всеки, въпрос на характер, аз съм малко перде по принцип и трудно ще ме засегне клиент, но съм виждала момичета да плачат от едно изречение. На мен ми харесваше много, но и много зависи в какво заведение си. Ако работиш в добро заведение и се справяш бързо и адекватно с работата бакшиши се изкарват и то добри.
Виж целия пост
# 19
Аз съм работила и двете и това определено не е лесна и "проста" работа. Изисква се пъргавина и няма време за офлянкване, фейсбук, кафенца и цигарки по цял ден. Не е като да работиш в офис, нямаш възможност да напускаш работното място, по някога дори и за да отидеш до тоалетната трябва да се стискаш един час. Според мен няма толкова голямо значение дали ще работиш като продавачка или сервитьорка, колкото конкретните шефове и колеги, на които ще попаднеш, защото с тях реално ще прекарваш повече време от колкото със семейството си и ако се разбирате, ще ходиш с желание на работа.

Плюсът на сервитьорките пред касиерките е, че като има много работа буквално не усещаш кога са минали 8 часа. Много по-лесно е да ходиш насам, натам с удобни обувки, от колкото да седиш прав на едно място постоянно. Също бакшишите на практика позволяват на месечния ти доход да расте неограничено, често двойно, че и тройно. Но техният размер зависи от типа заведение, както и от това колко си добра.

Видях, че има доста коментари за Лидл. Там касиерки няма, работниците се обучават на всички позиции и се въртят постоянно. Осигуровките са върху реалната заплата, всеки извънредно изработен час се заплаща, по празници надницата е двойна. Обявената заплата е бруто и това си е написано на чист български език. Това, че някой не знае каква е разликата между бруто и нето и се чувства прецакан, си е негов проблем. Има реални шансове за растеж в тази фирма, имам много близък приятел, който работи там. По договор всяка година заплатата ти расте... абе намирам го за много добро и коректно място.
Виж целия пост
# 20
Аз мога да говоря за професията сервитьор/ка. Ако е на добро място изобщо не е нископлатена, напротив. Ниски са осигуровките. Но чистият доход може да е много висок. Аз затова преди години доста време не започвах работа по специалностите си, защото това щеше да означава голяма стъпка назад във финансово отношение. Но, не си мислете, че на хубави места - луксозни барове и ресторанти могат да назначат някой без опит.  Особено за ресторантите - със сигурност се предпочитат ако не хора с голям опит, то поне идващи от специализираните училища. Това е професия, изискваща много знания и физически умения.
Недостатъкът е, че се работи вечер, по празници. Трудно се съвместява с отглеждането на деца. Дори не мога да си го представя. Но пък е много приятна работа за млад човек, студент - създават се контакти, самата атмосфера на работа е разпускаща. Със сигурност, от моя гледна точка, много по-приятна от касиер.
Виж целия пост
# 21
Аз в ммента търся сервитьорка и готвач за хубаво заведение от типа бар енд динер. Основният проблем не са парите, а несериозността на хората, хукват по морето с мечти за бързи пари или не им се работи по 12 часа, работата не е лесна-12 часа на крак, трябва да си усмихнат и любезен, но и моят поглед е че парите, които се изларват никак не са малко.
Виж целия пост
# 22
Работата 12 часа два на два дни ли е? Колко е основната заплата, не смятай бакшишите, понеже те не са сигурни. В темата за работата имаше съфорумка, която си търси каквато и да е работа, може би и там да напишеш.  Peace
Виж целия пост
# 23
12 часа на крак е първо тежко, после ужасно за здравето. Но това се разбира след 28-30, когато те ударят първите уж старчески болежки.
Защо смените не са по 6 часа, което е много по-щадящо и човек ще е по-адекватен психически?
Няма да питам дали договорът е на сумарно, или на 8 часа...
Виж целия пост
# 24
Смените са по 12 часа всеки ден, без почивен ден (за сервитьорките, за другите не знам) писан си къде на 8, къде на 4... Не вярвам да са се променили драстично нещата от преди години, когато студентствах лятото по морето. Заплатите си зависят от заведението - една година бях в 4* ресторант, 500 заплата, ама седмично от бакшиши взимах двойно на това. Съответно в кафене на 800 заплата се прибирах с по 10 лева на ден бакшиш...
Виж целия пост
# 25
2 на 2 се работи при нас, иначе твърдата заплата без процента и бакшишите е 700 лв, реалната заплата без бакшишите е 1200, иначе договора е трудов на сумарно работно време с осигуровки. Но никой не иска да работи.
Виж целия пост
# 26
2 на 2 се работи при нас, иначе твърдата заплата без процента и бакшишите е 700 лв, реалната заплата без бакшишите е 1200, иначе договора е трудов на сумарно работно време с осигуровки. Но никой не иска да работи.

Леле, как никой не иска? Ми то за тези пари работят хора, учили по 5 години висше и още поне толкова стаж... Shocked

Обиколете и налепете обяви в Студентски град, все ще има кандидати. Обявете си условията. Peace
Виж целия пост
# 27
Обявата виси в jobs цял месец, хепи предлагат квартири на сервитьорките и всички ходят при тях, въпреки че условията за работа са доста тежки, и въпреки това и те търсят... явно всички се изстреляха към морето Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия