МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 364
  • 756
# 300

Хлябът с пропорциите на Luna стана чудесен, ще го снимам да се похваля Simple Smile


Виж целия пост
# 301
Здравейте, група!

Бях споменала, че едната бъркалка на хлебопекарната ми, не се върти, когато в казанчето има тесто. Налага се да помагам, отмятам с дървена лопатка тестото и бъркалката едва тогава тръгва. Мислех да я ремонтирам, но майсторът, чиито услуги ползвам от години беше зает в момента и се замислих дали това не е знак, да си сменя машината...

От 2009 г. съм с Мулинекс 5000, доволна съм, но последните три години, все правим по един ремонт. Затова, може би си струва да помисля за подмяна. Държа на 1500 г., обаче  сякаш пак не ми се дават над 300 лв, защото Тефал държат цена. От друга страна имат сервиз и следгаранционно обслужване.

На първо четене за 1500 г и по-поносима цена попаднах на:

Хлебопекарна MUHLER MBM 1502 , някой наскоро беше питал за нея

и

Gorenje BM1600WG , Хлебопекарни , блазни ме, че е 1600 г.

Някой може ли да сподели опит? Интересува ме има ли доволни и как стоят нещата с консумативите.

А може и да ми се губи някоя марка с 1500 г и поносима цена.

Ако става въпрос за скъп уред, пак Тефал ще взема.
Виж целия пост
# 302
Здравейте Simple Smile Имам малък проблем и ще се радвам да ми дадете решение преди да направя 200 проби Simple Smile Преди 2-3 дни се сдобихме с хлебопекарна на Finlux FBM-1683W, направих общо три проби - бял хляб, пълнозърнест + лимец и бял хляб с маслини. Спазвам грамажите на 100% и използвах само и единствено рецептите от книжката към машината, но и трите хляба меришат много силно на мая. Никъде в опътването не беше описано да се обработят по някакъв начин продуктите преди да се сложат в пекарната за това и само и единствено ги слагаме вътре и пускаме конкретните програми. Дали бихте ми споделили от опит за процеса по подготовка, дали да я активирам маята предварително? Течностите с каква температура са Ви, защото машината прави първоначално подгряване 15 минути и не било нужно да са на стайна или затоплени. Използвам суха мая на др. Йоткер с която нямам никакъв проблем при стандартно ръчно месене, но колкото и вкусен да се получава хляба от пекарната с този силен дъх на мая цялото удоволствие се изпарява Sad Благодаря Ви Simple Smile

В рецептата пише колко мая се слага, на маята пише за пакетчето, че е за 500гр.брашно, а в рецептата е 1/5 от това количество, сигурно много мая слагаш, на  над ни се получава, а има и специална мая за хлебопекарни в метро, ние ползвахме нормална, не съм усетила да мирише, другото ми предположение - нали знаеш на бременните им се изостря обонянието, дали е възможно, аз така заподозрях, че има нещо, когато усещах разни миризми и се зачудих дали пък не съм бременна и се оказа вярно Simple Smile извинявам се, ако не е така, просто искам да помогна и ние ще имаме неуспешни опити сигурно с хлебопекарната, но да видим, сега втори хляб се бърка, първия стана от първия път добре, но кекса не стана, понеже не написали бакпулвер, ами химическа мая, така го превели и ние с мая... е вкусен е, ама сбит, не се надигна както трябва и като гъба изглежда, странен Simple Smile
Виж целия пост
# 303
С преведени рецепти май не си е работа. Все по-често мяркам някъде да се оплаче някой че не са коректни като превод или някъде разменено нещо по таблиците... Явно нямат особен контрол над това, което се отпечатва накрая за нашата страна, нямам друго обяснение.
Другото е че рецепта, писана в друга държава, може да посочва продукти, които не се покриват 1 към 1 с нашите тук. Или просто рецептата да не е точно като за нашите вкусове.
На мая ми е замирисвал хлябът ако се объркам и сложа прекалено мая или прекалено много захар... или ако забравя да сложа сол, че и този номер съм си правила. И в трите случая си му ли чи че е превтасал, обаче. Стои на по-големи шупли и вкусът му също не е ок, не само да има дъх на мая.

Според мен опитайте с рецепти, които са описани с нашенски продукти, шансът за разминаване става доста по-малък. Примерно тук във форума има цяла тема само за рецепти за хлебопекарна, разни групи във ФБ където също публикуват изпробвани неща, блогове и т.н.
Виж целия пост
# 304
Здравейте, група!

Бях споменала, че едната бъркалка на хлебопекарната ми, не се върти, когато в казанчето има тесто. Налага се да помагам, отмятам с дървена лопатка тестото и бъркалката едва тогава тръгва. Мислех да я ремонтирам, но майсторът, чиито услуги ползвам от години беше зает в момента и се замислих дали това не е знак, да си сменя машината...

От 2009 г. съм с Мулинекс 5000, доволна съм, но последните три години, все правим по един ремонт. Затова, може би си струва да помисля за подмяна. Държа на 1500 г., обаче  сякаш пак не ми се дават над 300 лв, защото Тефал държат цена. От друга страна имат сервиз и следгаранционно обслужване.

На първо четене за 1500 г и по-поносима цена попаднах на:

Хлебопекарна MUHLER MBM 1502 , някой наскоро беше питал за нея

Някой може ли да сподели опит? Интересува ме има ли доволни и как стоят нещата с консумативите.


Здравейте, Проблемът Ви най-вероятно е ремък за смяна, не съм сигурен че трябва да се хвърли машинката. Все-пак ремъците са консуматив.
А иначе, купих такава мартеничка Мюлер (щото са бяло и червено) на 23ти този месец,  до днес направихме 4 хляба, доволен съм, въпреки че нямахме никакъв опит с такива уреди  и трябваше да добавяме брашно в движение. (пекли сме хляб на фурна, на газ в  бивша тенджера под налягане т.н. но всичко е било ръчно, понякога на инат без ток). В магазина споменаха, че  има сервизна гаранция. Бъркалките са метални, кошничката е стабилна, не тече, засега само с вода я мия, става идеално.
С 1 реотан е но се справя добре (за машина) правихме последователно 1кг, 1,25кг и 1,5кг хляб, все от така наречения пълнозърнест, според програмата му.  Месихме брашната 2/3 пълнозърнести разни +1/3 бяло и пак се вдига добре.  Иначе, по рецептата в книжката са указани 50/50 %.  Не съм допичал на големия грамаж за повече коричка.  Вие сте с много опит и рецепти предполагам, си  имате вече ваши.  
Засега  сме доволно нахилени от машинката, задобряваме с  помощта на тук пишещите.  Ето снимки от последния 1,5кг (почти е изяден)






Виж целия пост
# 305
 Опитал се е да превтаса Simple Smile.
Виж целия пост
# 306
Алекси Бебов, благодаря за споделеното! И аз си помислих за ремъка, но по телефона майсторът в друго се усъмни. Ще видим... За сега помагам с дървена лопатка.
Виж целия пост
# 307
Скрит текст:

Отдавна не съм се появявала, обаче... някой случайно да има идея къде има / има ли изобщо / сервиз на унолд? Трябва ми нова ваничка... ама не знам към кой точно да се обърна (за предпочитане не към амазон Simple Smile )
Много благодаря за всякакви съвети!

Аз съм си поръчвала от сайта на Унолд. Подмених казанчето за малките хлебчета, предстои ми да купя за големия. Цената е 27 евро.


Моля те, моля те, моля те, дай линк (може и на лични, ако е реклама), мооля!!

https://www.unold.de/backmeisterr-extra.html
Виж целия пост
# 308
Опитал се е да превтаса Simple Smile.

Може и да е успял Simple Smile  По едно време докато месеше забелязах, че  не съм наместил да е по-етническа коричката и го върнах обратно в първи клас
Виж целия пост
# 309
Можете ли да ми препоръчате да 200 лева машина за хляб.
Виж целия пост
# 310
Аз моята втора машина я взех от Магпром, уж била с транспортен дефект, но какъв не открих. Струваше 145 лв. Марка Андрю Джеймс, с електронна везна, която може да се ползва и отделно https://amp.magprom.net/khliebopiekarna-s-viezna-andrew-james-aj000573-615w
Виж целия пост
# 311
Много сме доволни от тази: https://www.gorenje.bg/produkti/malki-domakinski-uredi/khlebopek … i/bm1200bk/347045

С две бъркалки е и има два размера за хляб 900г и 1200г. Рецептите към книжката също са хубави.
Виж целия пост
# 312
Можете ли да ми препоръчате да 200 лева машина за хляб.
В събота си взех хлебопекарна Горение за 1600 г. хляб с цена 200 лв /199 лв./. Много се двоумих между Тефал и Горение, защото от 2009 г. ползвам редовно Мулинекс /вече Тефал/. Оказа се, че вече в книжките на машините няма подробна разбивка за времето на програмата /месене, втасване, печене/, което ме разочарова. Двете програми, които проверих на Тефал, не отговаряха по време на моите и реших, че този път ще взема Горение. Тавичките за багети не ми трябват, така, че направих 100 лв. икономия. До сега опекох три хляба, един бял и два пълнозърнести и съм доволна от резултата. Споделям по-подробно мнение:
- не съм пробвала рецептите от книжката към машината, но като човек, който от 2009 г. не е купувал хляб, смятам, че не стават. За 700 г. бяло брашно дават 440 мл. вода. Аз слагам 405 мл. на 750 г. бяло брашно и хлябът става чудесен.
- Не виждам как ще събере 1600 г. хляб. 1500, да.  Пълнозърнестият /150 г. бяло и 750 г. пълнозърнесто с 13 г. прясна мая/ опря в капака, но се опече. Белият беше първия ми опит, сложих 800 г. брашно и после запекох коричката във фурната на горен реотан, че опря сериозно и остана суров отгоре. Явно ще правя като за Мулинекса със 750. бяло брашно.
- Програмите са по-къси от на Мулинекс 5000.
- Сигналът за добавките е след първото втасване, което ми е странно.
- Казанчето е по-широко, а бъркалките са по-дълги. При първото омесване остава брашно по ъглите и го събарям с дървена лопатка. В Мулинекса рядко ми де случваше.
- Машината има 16 програми. Двете си ги правиш сам. За козунака мисля да задам програма, за да имам разбивка на времената - кога да оформя плитката, кога да мажа с жълтък. Това още не съм пробвала.
Като цяло съм доволна. Мисля, че машината е хубава, но не с рецептите от нейната книжка.







Ето линк за машината, но не съм я взела от там:
https://m.emag.bg/hlebopekarna-gorenje-850-w-1-125-1-600-g-bjal- … -wg/pd/DGRF87BBM/
Виж целия пост
# 313
Здравейте, търся спешно за подарък нещо и досега въртях на мултиварките, но ми хрумна, че една машина за хляб може да е по-полезна. Намерих една немска с добри отзиви, сигурно е класика в жанра
CLATRONIC 3505
Първи въпрос - чували ли сте нещо за нея?
Втори въпрос - всъщност като се сложи брашно и вода примерно общо към 800 гр или 850 с останалото, после хлябът колко излиза, като е вече опечен - повече ли тежи от първоначалните грамажи, по-малко ли, приблизително с колко?
Искам да си направя най-елементарна сметка кое излиза по-евтино - от хлебопекарна или от магазин.
Мерси.
Виж целия пост
# 314
Цената на хляба, направен вкъщи, варира много. От вас зависи какво ще напазарувате и какво ще сложите. Рецептите за хлебопекарна обикновено са дадени за грамаж на готовия хляб - примерно пише на нея че е за 750 грама или за килограм хляб или там за колкото е, това е изпеченият хляб. Която и рецепта да хванете, би трябвало да ви ориентира достатъчно.
Скрит текст:
Последно когато се опитвах да правя някаква разбивка, пълнозърнест хляб със семена ми излизаше грубо лев някъде за 750 грама, бял или без семената би излязъл малко по-евтино. Пак зависи какво пълнозърнесто брашно ще купя - може да е за лев, може и за тройно повече, тогава естествено се качва цената. Смятам продуктите само, хлебопекарните не са някакъв голям консуматор на електричество и го счетох за несъществена част. Не мога да сравня с цени в магазина, понеже хляб не съм купувала буквално с години, нямам представа колко струва там напоследък.
Дори и да не излиза по-евтино, със сигурност не е по-неизгодно от купен хляб, а качеството няма нищо общо, така че си заслужава.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия