Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше образование...специалност?!

  • 1 339
  • 10
Здравейте! Следващата година ми предстои да завърша и да кандидатствам, но нямам идея с какво искам да се захвана. Буквално през 2 дена си сменям мнението. Мислех си за криминална психология, но се учи много време. След това се чудех само за психология, но не съм чувала да е много търсена професия. Сега разглеждам икономиката и логистиката. Някой ако е учил някоя от тези четири специалности или е запознат може ли да ми даде някаква информация. Като например заслужава ли си, с какво се кандидатства на тези специалности, каква работа може да се търси после и всякакви полезни неща...?
Виж целия пост
# 1
Който не знае какво да учи избира икономически специалности Simple Smile Поне моите наблюдения са такива.
Виж целия пост
# 2
Само мое лично мнение - аз много обичам психологията, но никога не съм искала да кандидатствам, защото ми се струва трудна реализацията, има прекалено много психолози, а и в нас не е широко разпространено да се допитваш до психолог.
Виж целия пост
# 3
Първо помислете кое ви върви най-много в училище. Кой предмет ви е най-силен, за да кандидатствате с него. После може да стесните кръга на търсените специалности.
За психологията....психолог се става трудно и после работа има само за добрите, които лесно се отсяват. Също така за да станете присхолог трябват доста пари и не говоря за самото обучение в университета. След завършване психолозите самите те подлежат на психотерапия, за която заплащат на терапевта си и чак след този процес на себеосъзнаване и познаване, може да започнат работа. А за екзотики като криминална психология е добре да си дадете много добра сметка дали сте способна да го работите това, защото е вързано с работа с криминално проявени за какви ли не престъпления и това прави работата неподходяща за жена поне според мен.
Също така питате с какво се кандидатства...очевидно имате интернет, може лесно да проверите по сайтовете на университетите, където има тези специалности.
Виж целия пост
# 4
1. Заради това, че осъзнах че в психологията няма реализация се отказах. Криминалната психология се учи и доста време и също не е оферта.
2. Проверих доста сайтове и информацията, която предоставят, почти винаги е неточна и се обяснява се само колко е престижна тази специалност. Опитах и с предметите които най-много ми вървят, но все още нямам реална идея относно всичко. Честно да кажа, чудех се и за специалността "Химия и английски", но още се чудя дали бих искала наистина да стана учителка. Заради това питам за мнения от хора, които може би имат по голям поглед над нещата.
Виж целия пост
# 5
Химия и английски език добър вариант. Не е задължително да станете учител, но си струва:
- заплатите започват да растат. Ако Б.Б си изпълни обещанието до края на мандата учителите ще вземат основна заплата около 1500лв.
- регламентирано работно време
- 48 дни платен годишен отпуск + 8 дни, ако станете синдикален член
- възможност за допълнителна работа под формата на лекторски, частни уроци или нещо друго в свободното време
- двойна специалност като химия с английски ще даде възможност за работа в езикова гимназия
- докато завършите доста учители ще се пенсионират, т.е ще има търсене на учители и възможност за реализация
Обмислете по-сериозно  тази възможност.
Виж целия пост
# 6
От икономическа до икономическа специалност разликата може да е много голяма. Сега университетите бълват всякакви безумни специалности, само и само да привлекат студенти. В този ред на мисли в икономическите ВУЗ-ове специалностите, които си струват отделяне на време, са не повече от 2-3. Също има значение и университета, защото вече във всяко селце и паланка има икономически факултети.
Ако точните науки са ти по вкуса, аз бих насочила към някоя инженерна специалност и то пак след по-внимателна пресявка.
Виж целия пост
# 7
Отвори сайтовете на университетите. Там много ясно пише с какво се кандидатства. Гледай в секция Прием. Има минималните балове. Прецени къде ти е силата и за коя специалност имаш шанс. Набележи определени специалности и разгледай учебните им планове. Там пише по години какво се учи. В 12 клас наблегни на подготовката за изпитите.
Виж целия пост
# 8
Как се изчислява бала за диплома за средно образование?
Виж целия пост
# 9
Зависи къде ще кандидатстваш и къде учиш средното.
Виж целия пост
# 10
Здравей, съветвам те да помислиш още. Аз например реших какво ще уча когато бях последна година в гимназията. Тъй като членувах в журналистическия клуб на школото, отделно и в клуба по литература се насочих към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. Исках да уча специалност, в която няма висша математика и икономика, тези материи са ми доста чужди. Съответно обожавам литературата и ми се получава писането, обичам и да комуникирам с хора. И затова записах Връзки с обществеността, задочно, за да мога и да работя и да трупам стаж и опит. Бяха едни прекрасни четири години, пречупих начина си на мислене и всичко, харесвам си специалността. В момента дори има още по-интересни и търсени специалности. Погледни в джобса какво се търси, кои са професиите на бъдещето, помисли какво ти се работи, каква позиция ти се заема и съответно в какво си добра.

Съветът ми е да изкараш матура, която няма да ти трябва после за кандидатстване, ако имаш висок успех.

Пожелавам ти успех да намериш това, което ти харесва и да имаш едни прекрасни студентски години и професионална реализация след това!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия