Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Постоянно живеене във вила в село до София -за и против?

  • 2 599
  • 37
# 30
Така описаната инфраструктура не ми харесва, определено. Изчакайте зимата, да има сняг и се разходете до въпросния имот. За тока и водата в такива вилни зони са казали.
Най-големите пера по къщата са инфраструктурните - отопление, водопровод, канализация, ел. инсталация, покрив. Ако не си правите някои неща сами, тези пари няма да ви стигнат..... колкото по-отдалечено, толкова по-трудно се намира кой да поеме този обект. Ако се навие някой, ще висока цената, заради отдалечеността, доставка на материали и пр. Отделно изникват разни непредвидени разходи.

Бих обърнала внимание на предложението на sborisova за селата от северната дъга на София
Виж целия пост
# 31
Аз съм за. От 2 години живеем с мъжа ми в Говедарци, той си ходи до офиса в Бизнеспарка всеки ден, аз съм remote и работя от вкъщи. Но имаме две коли и винаги мога да сляза до София. 1 час е пътя. Не съжалявам изобщо за избора, единствено ми липсва културния живот, защото преди всяка седмица бях на кино или театър или клуб. Не можеш да си поръчаш пица или суши когато ти скимне. Но живея в къща на 3 етажа, с огромен двор и виждам Мальовица през прозореца на спалнята. Въздухът е чист. Ако реша, след 5 мин съм в планината. София откровено ми дотегна последните години. Къщата я реновирахме - топлоизолация, дограма, покрив, отоплителна с-ма на пелети, дренаж на къщата, нова кухня, нови мебели, врати, е още работим по нея, но това бяха най-наложителните неща. Ако имаш конкретни въпроси за цени на ремонти - пиши на лично и ще споделя. Моето мнение е, че да притежаваш земя и собствена къща, това е истински дом. Живяла съм в панелка, определено не е моето за дълъг период от време. Сега имаме и бебенце и колкото пъти слезем до София на пазар, ресторант или просто в Борисова, тя се изпъпчва ужасно от мръсотията. Аз пък веднага започвам да кашлям. В Америка, хората живеят в преградията, нещо подобно е тази ситуация. Но ако сте купонджии, може и да не е вариант за вас. Ние сме си домошари, обичаме си цветята, градинката, разходките с кучетата, планината, предпочетохме ги пред нощния живот в София и млатещите се нон стоп съседи в съседния апартамент.
Виж целия пост
# 32

LittleCactus, Вашата къща е в курортно селище, едва ли ще се обезцени. Докато авторката на темата говори за имот, до който достъпът е труден, няма добри перспективи за подобряване на инфраструктурата, така че трудно може да сравняваме двете ситуации.
Най-важното е да се прецени дали конкретният имот си заслужава инвестициите, а не дали по принцип е хубаво да се живее на село.
Виж целия пост
# 33
И мен ме мъчи от едно известно време дилемата град или село. Уж искам да се възползвам от възможностите, които предлага селото, а от друга страна не съм готова да се разделя с удобствата на града. Проблемът е, че никога не съм живяла на село, дори и като дете, защото баба ми имаше къща в града.

Виж целия пост
# 34
Аз от скоро съм на този хал, ама почти..... Продадохме панелката и купихме къща на 30 км. от София. Но има и доста разлики. Имаме две деца, които учат в София, ние работим в София. Търсихме доста време къща, която да отговаря поне на едно основно условие - да няма нужда от ремонт. Намерихме, но въпреки всичко се наложи да вложим още не малко пари. От еуфорията, че сме намерили къща, която отговаря на 80% от условията ни, не забелязахме, че двора има ограда само отпред, другото се оказа жив плет... Искахме къща с три спални, тази беше с две, наложи се да се лишим от половината гараж, за да направим трета спалня, и тъй като е гараж се наложи и той да се санира, трябваше да сменим улуците на покрива, защото бяха PVC и се бяха изкривили ужасно и още куп дреболии, които направиха една не лоша минусова сметка в нашия бюджет. Това го казвам не за да се оплаквам, а за да обърна внимание, че понякога човек не може да види и предвиди всичко като разход.
Вие явно сте харесали конкретна къща, но това което бих ви посъветвала е да обмислите добре дали да вземете точно нея. Това, че покрива изглежда здрав, дограмата добра, инсталация, кладенец и т.н бъдете сигурни, че сметките, които правите въобще няма да са точни. А колкото по-голяма къщата, толкова по-големи сметките. Този голям двор ограден ли е, ако е ограден оградата читава ли е или половината колци са наклонени и т.н. Тоест, ако ще взимате къща, която не е била ползвана дълго време е все тая дали ще вземете някоя, която на пръв поглед изглежда здрава или друга, която е по-неугледна. И в двата случая ще имате немалки разходи за ремонт.
Преди да вземем тази къща си купихме вила. Хареса ни защото беше малка, с голям двор, тогава исках голям двор. Благодарения на тази покупка, при следващото приключение вече знаех какво не искам. Със сигурност вече не исках голям двор, нямате си на идея колко време и усилия изисква поддръжката на двор от 1200 кв.м. Реално ходехме само през уикенда и единия ден от сутринта до вечерта само се коси, особено когато летата са дъждовни. Освен това вилата ни е на около 800 м. надм. височина и сутрин и вечер винаги има роса, тоест тревата расте с минути. Мястото, което сте избрали също е на височко, предполагам  ще е същата драма. Имайте предвид, че отначало приемате всичко като приключение, но доста бързо тези дреболии започват да натежават. Друго, което не искам вече е достъп по черен път, особено ако има и баир. С нормална кола е проходимо само когато е сухо, на роса, след дъжд и зимата забравете - трябва си джип. И джип взехме /при две лични коли/....за вилата.... след 1 година и 2000 лв. по ремонти, 1000 за гуми и непрестанни течове на масло замина по предназначение Simple Smile. Другото важно - водата. Купихме вилата на водопровод. Чешма има, вода няма... лятото баш. Еми не стига до нас, на високо сме и другите къщи поливат, пълнят басейни, ние си носим туби от София... Много е важно да проучите /от съседи - ама не един да питате, а няколко/ дали района е благодатен на вода /било от водопровод, кладенец, сонда все тая, важното е да имате постоянно вода и добър дебит/ Няма да ви питам как ще пуснете пералня, като тече струйка като от казан с ракия.
Другото не маловажно - почвата. Ако ще имате къща и двор, няма как да не ви засърбят ръцете за градинка - първо цветя, после овошки и накрая и зеленчуци. Бягайте далеч от глинеста почва, няма копане, няма поливане, няма садене. Ужас. Това от опит го казвам. На вилата, поради големия си ентусиазъм съм се борила като прасе с тиква с тази глина, но сега на къщата която купихме, почвата е песъчлива, пропусклива, просто удоволствие да си заровиш ръцете, мотиката, лопатата и т.н.
Със сигурност знаех, че ще търсим къща с никаква или минимална нужда от ремонт. Колкото и да сте оптимисти и авантюристи нямате си на идея колко е трудно да докараш майстор на такова място /защото местни я има я няма/, а докарването и мъкненето на строителни материали си е един малък индийски сериал, особено ако няма асфалтов достъп. Преценете и къде точно се намира септичната яма, кладенец и т. н. може ли да влезе голям камион и да стигне до тях, бетон помпа евентуално при нужда и т.н. дреболии, за които човек не се замисля. Тази къща как ще се отоплява? Въпреки, че две трети са гараж и таван, отоплението не е малък проблем. Продължителността на зимата особено в такива планински части си е 7 месеца и отгоре. Къща без изолация, с дървена дограма... незнам с какво ще я топлите и колко ще ви струва - и като средства и като усилия.
Има и друго, което не отчитате като бъдещ проблем. Добре сега нямате деца. Купувате къща на 1 час път от София, без добър достъп. Влагате не малка сума пари в този имот. Живеете няколко години и въпреки трудностите толкова почва да ви харесва, че за връщане в града не може да стане и дума. Да, но идват децата - педиатър, детска градина, училище и т.н. Казвате ще си купите малък апартамент обратно в София. Само че се замислете дали ще можете да се набутате обратно в този ад. А няма да имате друг избор в случай, че се спрете на тази къща /основно заради отдалечеността и достъпа/. Така че добре помислете. Търсете къща в район, който има сравнително лесен достъп, някакъв транспорт до града /не е задължително, но би било добре/, поне един работещ магазин, няколко семейства млади хора с деца /или поне едно/ та в случай на нужда да се комбинирате. Двор не ви трябва повече от декар, хубаво е да е на равно място , да няма роми, да има вода /повече от един източник по-добре/. Внимавайте и за друго - повечето къщи на пазара са с нередовни документи. Обикновено няма проблем да купите, но дори за нещо елементарно - застраховка ще имате проблем. Ако след време поради различни причини решите да продавате имота, той може да остане вечно ваш. Имаше мнение по-нагоре, имота ви няма да е ликвиден - и заради местоположение и заради достъп и заради документи. Това са важни неща не ги пренебрегвайте. Иначе съм с две ръце за живота в къща - много трудно, но панелата няма как да ти даде такова усещане за свобода. Никога. Любимия ми момент всеки ден. В края на работния ден, след като съм събрала децата от две различни училища, след половин до час шофиране в адското софийско задръстване виждам табелата София с червена лента, веднага след нея виждам слънцето, планината, простора, лястовичките и знам, че се прибирам у дома. Тогава е и първата ми усмивка за деня.
Виж целия пост
# 35
Ако искате да гледате в онзи район, според мен гледайте из искърското дефиле покрай жп линията и в близост до Своге. Онази част към Годеч е по-малко населена, няма жп транспорт, не съм сигурна и колко е развит града. Ако е из дефилето и имате достъп до влакове, стигането до София е за половин-един час с влак, включително и зимата.  В Своге пък има почти всичко, което би ви потрябвало за първа необходимост и от части за забавление, училище за дете и др. Има вариант и за селатаа, които са по-близо до Нови искър. Тогава пък може да разчитате на повече удобства там. Като цяло всичко, което е от Нови искър до към гара Бов / Лакатник (то е малко по-отдалечено) е ОК защото в близост има град, няма роми, има път, който се почиства през зимата, маршрутки и влакове. Доста е населено, но същевременно природата е красива.

Ето един примерен списък на местата, които уж стават из свогенско. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=42a0jg&f1=1 Пак е условно, защото някоя къща може да е на недостъпен баир, но ако не е, може да има точно попадения и като цяло няма да сте съвсем в безпомощност зимата. Разбира се, колкото по-близо до София, толкова по-скъпи стават и в зависимост от нуждата от ремонт. Поразгледах обявите и ето тази например не ми се струва да исак много ремонт: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15230328739454 … k=42a18o&f1=1

Имаше още няколко. Зависи и колко ви е бюджета де.
Виж целия пост
# 36
"В края на работния ден, след като съм събрала децата от две различни училища, след половин до час шофиране в адското софийско задръстване виждам табелата София с червена лента, веднага след нея виждам слънцето, планината, простора, лястовичките и знам, че се прибирам у дома. Тогава е и първата ми усмивка за деня."

така си е

онзи ден като влизах в София, гледам едно сиво и мрачно, не само защото беше облачно, това е смога ...
идвам От слънчево и светло място В сивата и смогеста София - гадост нали!

Виж целия пост
# 37
Самото Своге е супер. Има много квартали, които са като села - спокойни, чисти, без коли по тротоарите, къщи с добре поддържани дворове... В същото време има удобства заради близостта до центъра на градчето - магазини, банка, фризьор, заведения, вкусна храна - е, няма Мол и кино, но гората е на 200 м. от къщите. Зимата Дефилето е напълно проходимо. Ток, вода и интернет спират много рядко. На 30 мин. с кола от Околовръстното; после се кара още толкова в София (зависи в коя част искате да отидете).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия