С ябълки, какво?

  • 11 063
  • 48
# 30
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.
Виж целия пост
# 31
с ябълки мога да ви предложа една уникална торта без печене, уникална!
http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html
Виж целия пост
# 32
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.

Без печене, нещо като тортичка, но лесно, простичко и вкусно:
Сладкиш с меденки
http://pep-4o.blogspot.com/2012/03/blog-post_5166.html
Виж целия пост
# 33
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.

Не знам какво се е объркало, при мен се получава доста сполучливо. Понякога даже не я правя като торта, а насипвам в чаши и си я ядем с лъжичка. Последния път даже не я правих във формата с ринга, че много ми е сложно там. Сложих домакинско фолио в една тавичка, насипах сместа, притиснах, след като се охлади просто я обърнах върху подноса, махнах фолиото и настъргах шоколада.
Виж целия пост
# 34
Следващия път - по-малко ябълки и повече бисквити!
Виж целия пост
# 35
Кисело мляко с плодове и корнфлейкс

Екзотична торта
Виж целия пост
# 36
Може ли да се направи ябълков сайдер в домашни условия?
Виж целия пост
# 37
Може ли да се включа в молба. Нека някоя опитна домакиня да сподели стъпка по стъпка изпитаната си рецепта за домашен ябълков оцет. Ще съм много, много благодарна. Във всеки сайт пише различно количество захар, различно време за ферментация и въобще... толкова изменчива рецепта, че трябва да правя десетки опити да нацеля. Аз съм в процес на приготвянето на моя оцет. Вчера, 10 дена след като залях ябълките със захарния сироп ги прецедих и чакам да получа гъба, съответно оцет. Течността обаче беше доста лигава, имам чувството, че е вече беше започнало образуването на гъба. Понеже нямам опит досега с домашния оцет, просто го прецедих по рецептата, но се чудя дали не съм сбъркала, дали не съм прекъснала ферментацията...? А и количеството захар, което сложих по рецептата ми се струва много, в сравнение с всички други рецепти- 1 кг. захар за 4,7кг. ябълки.
Също така, някой може ли да каже, възможно ли е да се консервира прясно изцеден сок от ябълки, чист или пък смесен с круши/моркови, БЕЗ да се добавя захар или консервант?

Благодаря!
Виж целия пост
# 38
Правим оцет от много години, след като изпортихме един материал за ракия и така се получи първият и перфектен оцет. От всеки материал за ракия/вино, правим оцет след като отделим плодовете- от грозде, чер бъз, касис и ябълки.... Точно за ябълките, понеже са много, направо зареждаме бидона с нарязани или минати през машината за грозде, от нападалите ябълки, добавяме вода  да се покрият плодовете и на всеки 5 литра вода, добавяме по един килограм захар. Това "чудо" го бъркаме, когато се сетим. Ясно е, че стои навън, покрито с капака, но НЕЗАТВОРЕНО. По някое време / тази година заредихме 2 бидона за оцет и заемат много място/ след 1-2 месеца, махнахме плодовете и остана само течността /един бидон /. Бъркането се улеснява значително. Въведох едно маркуче, с което по-лесно вкарваме въздух. Кога ще стане оцета-не знам. Имало е години, когато минават точно 12 месеца. Оцетът обича по-високи температури и повечко въздух от виното-така ми бяха казали. Гъбата му сама се образува. Колкото по-малко му се претрисаш, толкова по-лесно ще стане.
Относно сока от плодовете: и аз се интересувах и ми казаха близки, че някога са карали плодовете на "специална машина", получавали са по 50 литра сок натурален и после в стъклени еднолитрови бутилки са го стирилизирали за 5 минути. Тази година наистина има много плодове  и си купихме сокоизстисквачка, подготвяме 4-5 литра сок и като го изпием-отново. Правих и пестил /той също поема доста плодове/, но после трябва да се изсуши.
Та, това е  тази година за "плодовете и неволята". Спорна работа.
Виж целия пост
# 39
оцета го правя  като вино, но с по-малко захар.
Виж целия пост
# 40
Моята рецепта за ябълков оцет
3 кг. ябълки - нарязани на дребно, без дръжките, със семенниците, без изгнило и червиво.
300 гр. захар
Преварена, охладена вода, в която разтварям захарта и доливам да се покрие плода
Всичко това слагам в големи стъклени балони (като дамаджани, но гърлата са широки; имам ги от баба от село, слагали се трушии едно време в тях) предварително много добре измити с вряла вода.
Гърлото се покрива с тензухена кърпа. Разбърква се с дървена лъжица сутрин и вечер в продължение на 20 дни.
След това се прецежда през тензух и само течната част се оставя още 20 дни в балона отново покрита с тензух, но без да се бърка.
След още 20 дни преливам в стъклени бутилки с капачки на винт и смъквам в мазата на хладно. Избистрянето вече е започнало. Започвам да употребявам като се избистри напълно, но така или инъче имам залегнат от предната година и не ми е проблем изчакването още 2-3 седмици.
Не успявам да съхраня гъба от предната година, така че не слагам.

Баба правеше едно време в промишлени количества в пластмасов бидон и слагаше препечен хляб. Не помня обаче нищо друго от рецептата.
Виж целия пост
# 41
Благодаря ви за съветите!
Виж целия пост
# 42
Таралежче: https://www.youtube.com/watch?v=v9xvCuO33Ao Simple Smile Мисля да го пробвам някой път.
Виж целия пост
# 43
В тази салатка превъзходна на Лабрекс слагаме и ябълки- резени, стъргани, а ако са люспести се белят:
http://old.bg-mamma.com/?topic=297129.msg16959193#msg16959193
правили сме и тази, но не сме стигали до консервиране:
https://recepti.gotvach.bg/r-16289-%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B … D0%BB%D0%BA%D0%B8
Виж целия пост
# 44
Снощи правих ябълков сладкиш /нещо като пай/, в който отиват много ябълки. Майка ми пече наранените ябълки, които няма д аиздържат и ги слага в буркани от 800мл. В един буркан доста се събира и понеже са сладки, ги пече без захар. Та, използвах един такъв буркан печени ябълки. За тестото - 170 гр. масло, около 350гр.брашно, по-малко от чаша захар, 2 жълтъка, кората на един лимон, половин амонячна сода, разтворена в 1/3 ч.ч. кисело мляко и 1 бакпулвер. Тестото се разбърква с вилица, накрая се оформя с ръце. Сипва се в тавата, като се притиска, а в крайщата се повдига борд. Пекох 10 минути на 180 градуса, после сипах ябълките смесени с канела, пекох още 10 минути, а накрая изсипах отгоре разбитите на сняг 2 белтъка с половин чаша захар, насипах и орехи. Още 10 минути на 160 градуса. Стана много лек и пухкав, а после и хрупкав, като изстина. Не е много сладък, ябълките с еусещат като крем.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия