Заместител на доматите в кетчуп

  • 5 135
  • 54
# 15
Ето хубава стая на маята на люспи

Много се ентусиазирах, че е и полезна и вкусна. А дано я хареса и да не е алергична към нея  Praynig
Виж целия пост
# 16
Искрено желая да се хареса и да не прояви алергия към нея. Полезна е, да. Давах и на сина ми, който е много придирчив, хареса я.
Виж целия пост
# 17
Леле, Дорис, с какво го храниш това дете? Как може да е алергична към всичко, то реално какво и остава за ядене, само картофи ли  Confused Няма ли фаза "израстване" на тези алергии, или да има нещо, което да ги свързва (нещо химично с дълго име) и реално да има непоносимост към него и нещата, в които се съдържа  newsm78 За калций съм чувала че освен в млечните, го има и в плодовете - смокини, кайсии и т.н. Даже  минералната вода е обогатена с калций.
Виж целия пост
# 18

Би ли споделила рецептата си?

на кое?
на манго чътнито или на тиквения кетчуп?

по хран. стойност пармезана го заместват с бразилски орех, ако яде ядки  Peace знам, че веганите го стържат върху паста и пица.
иначе аз много обичам gomashio (сол и запечен сусам, всичко смляко като подправка). дава невероятен вкус.


И за манго чънтито и за тиквения кетчуп ако ги помниш. Дори и ориентировъчно ако имаш спомен.
За съжаление ядки и сусам пак и правят алергии. Ядките е нова алергия и усилено търся нови рецепти за сладкиши. Лошото е, че отпадат мляко, ядки и сусам та се чудя какво да правя с калция, който от къде ще набавя?   Peace

Дорис, хранителна мая на люспи се използва като заместител на пармезан. Хубава и вкусна е, лично изпробвано.

За пръв път чувам - сега ще потърся  Hug

В био магазините продават вегански сирена , може да има.

За съжаление те са или ядкови или соеви. Ядковите отпаат, а със соята съм много - много внимателна. Тя е силен алерген. Дали би станало със сирене от семки?
Може и да стане . Не пречи да се пробва , стига детето да не е алергично към семки.
Виж целия пост
# 19
аз правих веган сирене от слънч. семки и става хубаво. Peace
прилича по-скоро на тофу  Peace
калций от минерална вода. Peace

манго чътни

1 глава лук
1 добре узряло манго
малко вода
захар (по желание)
сол, чили (по желание), звездовиден анасон, 2-3 зърна черен пипер, малко канела, 1 даф. лист
оцет

в мазнина се запържва наситнения лук. в това време се бели и почиства мангото, реже се на дребни парченца.
като се запържи лука, към него се слагат даф. лист и черния пипер. после се добавя се чилито на прах или люспички и другите подправки след 10-30сек. се "угасява" с парченцата манго. ако мангото не е сочно се добавя малко вода.
посолява се и се оставя да къкри на слаб огън. ако мангото не е много сладко, може да се добави захар.
като се сгъсти и парченцата манго се разварят се подправя с оцета (около 1 с.л.).
може да се разсипе горещо по бурканчета и да се съхранява 1-2 седмици в хладилник.

подправките можеш да ги слоцих цели и да ги махнеш после. също чътните може да се пюрира, ние го предпочитаме на парченца.
понякога ми става доста рядко и не ми се изварява дълго, тогава го сгъстявам със съвсем малко нишесте.

чътни можеш да направиш от всеки добре узрял плод по същата рецепта.
държи много на експерименти, в нета има и мнооого различни рецепти. Peace

кетчуп от тиква

    500 g тиквено пюре (тиква, почистена, сварена и пюрирана)
    200ml порт. сок (ако не понася порт. сок, то може да се вземе ябълков, от манго, папая, череши или какъвто понася, но да е сладък, ако тиквата не е сладка)
    150ml мек оцет
    1/2 ч.л. не люто къри
    1/2 ч.л. черв. пипер
    2 щипки лют пипер
    2 щипки бахар
    2 щипки кардамон
    2 щипки кимион
    2 щипки пипер
    4 щипки сол
    50 g доматена паста (онова гъстото от тубичка или малка консерва)
    100 гр. оризов или сироп или от агава (или каквото сладко може да яде детето)
    50-200ml вода при нужда

всичко се смесва в дълбока тенжера, понеже пръска и се вари до нужната консистенция (около 20-30мин). после се разсипва горещ в стерилизирани бурканчета.

аз го правих от сурова тиква, сварена с много малко вода и с подправките. при този вариант е по-трудно да се прецени колко вода да се сложи и може да се наложи по-продължително изваряване.
прецени на теб кое ти е по-удобно.
става да свариш тиквата и да направиш гореописаната рецепта, като взимаш водата от варенето. Peace

добре че ме попита за рецептата, тъкмо се чудех какво да правя с тиквите  Mr. Green
Виж целия пост
# 20
Алергична ли е към червени камби ? От тях, като се опекат и след това се минат през машинка и сварят на огън може да се направи нещо като сос. Ако не - става и със зелени. Към какво точно е алергията - съединението, което дава червения цвят в плодовете ?
Виж целия пост
# 21
А защо може бадемова сметана, а ядково сирене - не? Интересно ми е, не се заяждам:)
Виж целия пост
# 22
А защо може бадемова сметана, а ядково сирене - не? Интересно ми е, не се заяждам:)

Не може и бадемова сметана. Написала съм я по инерция - преди можеше и имам в хладилника.
Бадемовите продукти отпаднаха на последните тестове. Имам брашна, млека и сметани, които ползвах активно.

Купих сини сливи да пробвам с тях. Не очаквам чудеса, но ще пробвам.

Алергична ли е към червени камби ? От тях, като се опекат и след това се минат през машинка и сварят на огън може да се направи нещо като сос. Ако не - става и със зелени. Към какво точно е алергията - съединението, което дава червения цвят в плодовете ?

Никой не ти дава обяснение към кое в храната е алергично детето. Теста показва - реакция и толкова.
Виж целия пост
# 23

Бадемовите продукти отпаднаха на последните тестове. Имам брашна, млека и сметани, които ползвах активно. 

аз съм правила ядково сирене от слънчоглед. Peace
Виж целия пост
# 24
Кокосово мляко, и от него можеш да направиш сирене (излиза много скъпо, но е вариант). Ясно, че е алергична към мляко, но в какво се изразява реакцията? Има обезмаслени гранулирани млека като ето това: https://www.reformhaus-shop.de/frema-magermilchpulver-500g/a-81193/ (което аз ползвам защото също имам алергия към обикновеното мляко), което може да опитате, АКО реакцията към обикновеното мляко не е много силна.

A към овес има ли алергия? От него също може да се направи мляко и финансово е много по добре. А от млякото сирене. И към кашкавалите ли е алергична?

Не съм правила, но съм чела за кетчуп без домати, за сгъстител се слагат сладки картофи, а вместо доматите, сок от червени боровинки. Ако знаеш английски, потърси в нета, ако не, пиши аз ще потърся и ще преведа.

Не знам в коя държава живеете, но даже в Бг. по магазините има царевичен сироп.
Виж целия пост
# 25
Кокосово мляко, и от него можеш да направиш сирене (излиза много скъпо, но е вариант). Ясно, че е алергична към мляко, но в какво се изразява реакцията? Има обезмаслени гранулирани млека като ето това: https://www.reformhaus-shop.de/frema-magermilchpulver-500g/a-81193/ (което аз ползвам защото също имам алергия към обикновеното мляко), което може да опитате, АКО реакцията към обикновеното мляко не е много силна.

A към овес има ли алергия? От него също може да се направи мляко и финансово е много по добре. А от млякото сирене. И към кашкавалите ли е алергична?

Не съм правила, но съм чела за кетчуп без домати, за сгъстител се слагат сладки картофи, а вместо доматите, сок от червени боровинки. Ако знаеш английски, потърси в нета, ако не, пиши аз ще потърся и ще преведа.

Не знам в коя държава живеете, но даже в Бг. по магазините има царевичен сироп.

Безкрайно полезен ми е поста ти  bouquet

Не разбрах, защо тези сирена Frema Magermilchpulve са ти по-поносими от обикновено сирене?
Възможните причини за реакция за алергия, лактозна непоносимост и нетолерантност. До скоро имахме алергия, доказана с тест. Алергия вече на тест няма, ОБАЧЕ продължава да стават рани около очите когато яде млечен продукт/храна с мляко. Като даваме кръв ще тествам за лактозна непоносимост, но според лекаря е това. Ново пет  Rolling Eyes Тогава храната минава на друго ниво - без лактозни, които макар и малко все пак има + всички добре узрели сирена, където лактозата е изядена от бактериите.

Кокос не обича.
Овес става, но овесеното сирене, тофу и подобни не се харесват. Ползвам овесено мляко за готвене, но има горчив послевкус.

За сгъстител слагам на кетчупа пшенично нишесте. Днес ще продължа да правя кетчуп от сини сливи, ама да ви кажа до кук си е просто един конфитюр Simple Smile

 
Виж целия пост
# 26
При мен се появи алергия към протеина в млякото (линка е към сухо гранулирано мляко, не към сирена). Но, когато млякото е обезмаслено (като това от линка) и гранулирано, явно нямам никакви проблеми. При сухото мляко, протеина е буквално накълцан и съответно организма ми няма проблеми да го приема (това е логиката).

За овесеното мляко (не съм правила, само съм чела и слушала), има трикове за да не е горчиво. Виж в youtube, там има много ентусиасти публикуващи как го правят за да не им нагарча. Слагаш ли фурми или стафиди когато го минаваш през блендъра?

Тя кокос не обича, но млякото от кокос, няма същия вкус като кокос. Или млякото от кокос не обича?
Виж целия пост
# 27
За калций, препоръчват зелените листни зеленчуци и такива неща като магданоз.
Виж целия пост
# 28
Соса от сини сливи тип кетчуп не бе одобрен  Rolling Eyes

Стана като онзи сос от боровинки, който сервират с панираните сиренца. Ама не се хареса.

Продължавам опитите с с цвекло и други. 
Виж целия пост
# 29
Можете да заместите направо кетчупът с домашна лютеница. Отделете си един ден, 25 лева и това е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия