За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 731
  • 758
# 375
Аз идвам да похваля Хулиганския сладкиш, който някой препоръча преди време http://www.cookwithasmile.com/ябълков-сладкиш/
За четвърти път го правя, не остава. Но понеже яйцата отидоха за сладкиш, дайте е идея за баница с готови кори, без яйца.



Банички на тиган
http://zanaeblogcook.blogspot.com/2013/07/blog-post_17.html
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B3%D0%B0%D0%BD

Пържени банички
http://www.bg-mamma.com/?topic=415187.30
http://www.bg-mamma.com/?topic=243025.45
Виж целия пост
# 376
labrex, точно по първия линк импровизирах - със сирене, кисело мляко, сода и брашно. Точно след като си зададох въпроса, се сетих че всъщ от има и чичко гугъл Joy

doroty3, благодаря за предложенията, но са повече като за събота сутрин, а не за понеделник вечер. Вторите пържени банички обач3 напомнят много на "кръстачките" които баба ми правеше, непременно ще се пробват!
Виж целия пост
# 377
здравейте, включвам се с въпрос за едни мини питки, който съм поръчвала в няколко заведения. Изглеждат като мини вариант на голяма погача - в алуминиева тарелка са и се пекът на място в заведението, но явно ги доставят от едно и също място, защото са еднакви в различните заведения. Въпроса ми е предполагам, че са замразени и само на място ги изпичат във фурната. Стават обаче много вкусни. Въпроса ми е ако аз си направя примерно памук погача /без яйца/ в такъв малък вариант и я замразя, дали успешно след това мога да я изпека и да очаквам добър резултат?
Виж целия пост
# 378
Имам гъби, горски и мисля да ги изсуша. После как ще ги ползвам? До сега не съм сушила или използвала сушени гъби.
Понеже не са мити преди сушенето, в тях ще има пясък и пръст колкото и добре да опитате да ги почистите.
Накратко сушените гъби се заливат с гореща вода да се отпуснат и тогава се готвят, а водичката, ако ще я ползвате като бульон,  прецедете добре.
Благодаря, а вкусът добър ли е .
Да, предпочитам сушени пред замразени. В момента вкъщи една цяла стая мирише силно на манатарки. Не било добре да се съхраняват в кухнята заради влагата от готвенето, макар че кой знае каква влага не се образува, та съм ги натикала в една надстройка на гардероб. Гъбите са сушени върху мрежа не на пряка слънчева светлина и са пакетирани в хартиени пликове.
Виж целия пост
# 379
Тези дни се сдобих с една от онези стари преси за правене на сладки на котлона - подобна на ето тези https://bazar.bg/obiava-17808640/2-retro-presi-ot-sotsa-za-tseli … dki-ili-s-palnezh. Има си дори и листчето с рецептата, май мама ми никога не я е ползвала. Та, въпросът ми е дали бих могла да заменя амонячната сода с обикновена. Много искам да я пробвам, а нямам амонячна сода под ръка.
Виж целия пост
# 380
Тези дни се сдобих с една от онези стари преси за правене на сладки на котлона - подобна на ето тези https://bazar.bg/obiava-17808640/2-retro-presi-ot-sotsa-za-tseli … dki-ili-s-palnezh. Има си дори и листчето с рецептата, май мама ми никога не я е ползвала. Та, въпросът ми е дали бих могла да заменя амонячната сода с обикновена. Много искам да я пробвам, а нямам амонячна сода под ръка.

Може ли рецепта за  сладки в тази преса? Ние също имаме такава. Може да се възползвам от нея.
Виж целия пост
# 381
Да, заповядай:



3 яйца
1/2 ч. чаша олио
1 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша кисело мляко
1 пакетче амониев бикарбонат
1 патекче бакпулвер
брашно
ванилия

Разбиват се яйцата и захарта, прибавят се олиото и киселото мляко, в което се слага амониевият бикарбонат. Бакпулверът се размесва с брашното и се замесва средно твърдо тесто.
Правят се малки топки. Поставят се в леглата на предварително загрятата форма и се изпичат до получаване на златист цвят


Формата се загрява предварително на електрически котлон. След поставяне на тестото се обръща последователно от двете страни.
Виж целия пост
# 382
Амонячна сода има във всеки хранителен магазин.
Иначе в други рецепти момичетата са казвали, че може обикновена сода да се замени с амонячна, значи би следвало да става и обратното.
Виж целия пост
# 383
амонячната сода е за по-сухи сладки, по принцип без мазнина, тип бишкоти.
по-принци като съм я заменяла, сладките н стават толкова пухкави, понякога има и остатъчен вкус от содата бикарбонат. Peace
Виж целия пост
# 384
Благодаря ти, Onna-bugeisha
Виж целия пост
# 385
здравейте, включвам се с въпрос за едни мини питки, който съм поръчвала в няколко заведения. Изглеждат като мини вариант на голяма погача - в алуминиева тарелка са и се пекът на място в заведението, но явно ги доставят от едно и също място, защото са еднакви в различните заведения. Въпроса ми е предполагам, че са замразени и само на място ги изпичат във фурната. Стават обаче много вкусни. Въпроса ми е ако аз си направя примерно памук погача /без яйца/ в такъв малък вариант и я замразя, дали успешно след това мога да я изпека и да очаквам добър резултат?
Доколкото знам са шоково замразени, за много кратко време и това вкъщи не би трябвало да стане същото. За вкусни - със сигурност ще са, вероятно цяла банда технолози са работили над рецептата и подобрителите й.
Не разбрах какво точно питате - дали вкъщи има вариант за предваритално приготвяне на питка и замразяване или смятате че са толкова вкусни заради замразяването?
Второто не е така, а първото аз бих го направила със замразяване на вече изпечена питка, която после само да затопля във фурната преди да се яде. Във фурната, не в микровълновата, там става гадно тестото. А дали да е с яйца или без... хората и козунак замразяват така и казват че си е ок после, правете си която рецепта ви е любима и не го мислете.
Виж целия пост
# 386
здравейте, включвам се с въпрос за едни мини питки, който съм поръчвала в няколко заведения. Изглеждат като мини вариант на голяма погача - в алуминиева тарелка са и се пекът на място в заведението, но явно ги доставят от едно и също място, защото са еднакви в различните заведения. Въпроса ми е предполагам, че са замразени и само на място ги изпичат във фурната. Стават обаче много вкусни. Въпроса ми е ако аз си направя примерно памук погача /без яйца/ в такъв малък вариант и я замразя, дали успешно след това мога да я изпека и да очаквам добър резултат?
Доколкото знам са шоково замразени, за много кратко време и това вкъщи не би трябвало да стане същото. За вкусни - със сигурност ще са, вероятно цяла банда технолози са работили над рецептата и подобрителите й.
Не разбрах какво точно питате - дали вкъщи има вариант за предваритално приготвяне на питка и замразяване или смятате че са толкова вкусни заради замразяването?
Второто не е така, а първото аз бих го направила със замразяване на вече изпечена питка, която после само да затопля във фурната преди да се яде. Във фурната, не в микровълновата, там става гадно тестото. А дали да е с яйца или без... хората и козунак замразяват така и казват че си е ок после, правете си която рецепта ви е любима и не го мислете.
въпроса ми беше ако я замразя втасала и оформена дали после ако я извадя и.пека ще стане нещо. Може да пробвам и после.ще споделя резултат. Иначе  за замразен козунак не бях чувала.до сега- интересно 🤗
Виж целия пост
# 387
И аз не бях, но стана дума в последната тема за козунаците, по Великден.
За замразяване преди печене съм срещала рецепта, но беше за някакви малки неща, май сиренки или кашкавалки или нещо от сорта. Не знам в домашни условия дали би замръзнала втасалата питка достатъчно бързо, преди да е спаднала от студа. Тези промишлените ги замразяват за много кратко време. Стана ми интересно и на мен, ще следя да прочета какво се е получило.
Виж целия пост
# 388
=======.............
здравейте, включвам се с въпрос за едни мини питки, който съм поръчвала в няколко заведения. Доколкото знам са шоково замразени, за много кратко време и това вкъщи не би трябвало да стане същото. За вкусни - със сигурност ще са, вероятно цяла банда технолози са работили над рецептата и въпроса ми беше ако я замразя втасала и оформена дали после ако я извадя и.пека ще стане нещо. Може да пробвам и после.ще споделя резултат. Иначе  за замразен козунак не бях чувала.до сега- интересно 🤗
Когато правя козунаци по великденско време, правя около 3 до 4 кг. Много са и затова част от тях замразявам във фризер, след това изваждам,  на стайна температура ги оставям и са разкошни. никога не се претоплят в микровеле или във фурна. Това изобщо не е проблем със замразяването им.
Може да оформиш тестото си, и да го замразиш, след това се оставя на стайна температура за няколко часа и ги довършваш. Може и да ги изпечеш и да ги замразиш. Готова си.
Виж целия пост
# 389
Замразявала съм и по двата начина,и готово изпечени и тесто. Получава се.
Четох в един блог, обаче, една рецепта за домашни кифлички, които стават голямо количество и се изпичат частично, но не изцяло и така се замразяват. След това се изваждат и допичат. Идеята ми хареса. Ще опитам да го изровя и ще го копирам тук заради технологията.
Редактирам се. Ето рецептата https://www.lunchbox.eu/bg/recipe-items/kifli-s-marmalad-klasicheska-recepta/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия