Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 504
  • 748
# 285
Синьо забрави за Staub! Не бих взела след горчивия опит на Мирела!
Виж целия пост
# 286
Да, Синьо. Права е Примадона гърл.
Стауб са евтини, но след опита ми с тях, бих казала - те затова са евтини.
Криво дъно, отлепващо се покритие, тъмният емайл-грапав и труден за чистене. Според мен по-добре да чакаш за някоя Крюзетка. Тези от 24 см. ги пускат на около 140 до 145 евро. След Нова Година може да падната цените дори повече.
Виж целия пост
# 287
Честит празник на всички именници
Виж целия пост
# 288
Ооо... благодаря, момичета. Отписвам ги Staub.

Преди малко видях, че днес (и само днес) на един сайт има намалени Le Creuset, обаче не знам кой размер да си поръчам.
Големите ми кръгли котлони са 18 и 21 см и гулаши и подобни готвя в една тенджера с дъно 22 см на по-големия котлон. Иска ми се тенджера за по-големия котлон като че ли, но коя? На 28 сантиметровата дъното било 22,3 см...
Някой с Le Creuset тенджера може ли да ми каже колко голяма тенджера на какъв котлон ползва, моля?
(Днес исках да ги погледна в един магазин, но валеше и не стигнах до там... )
Виж целия пост
# 289
Синьо,

няма да съжаляваш, страхотни са тенджерите на Крюзе.
Не знам колко човека сте и колко ядене ви трябва. Може да се ориентираш по сегашната ти тенджера и нейните литри. След това ще си търсиш на Крюзе с толкова литри.

За 18 см котлон, ще пасва Крюзе 24 см,
сега измерих - 19 см е дъното(частта, която се опира на котлона, корпусът е долу 22, горе 24 см.)
Моят котлон е индукционен - 21 см и тенджерата е малко по-малка, но не го смятам за проблем. Не вярвам да има чак толкова голямо разхищение на енергия.

24 см. Крюзе за мен е идеална, не е много тежка, лесно се мие в мивката. Обмислях да взема по-голяма, но цената скача доста, 24 см са с най-голям рабат, става по-сложна за ‘‘управление‘‘ и затова взех такава.
По принцип винаги има оферти на Крюзе, в Амазон съм виждала досега най-добрите.
Виж целия пост
# 290
Зависи какъв е котлона. Първо си купих на Бош керамична двойка, с малък и голям диаметър на загряване. Големият диаметър беше откъм електрониката и непрекъснато се изключваше, когато слагам по-големи тенджери и тигани, заради прегряване. После си купих нова двойка, при която по-големият участък на нагряване е в горната част, а електрониката в долната. Сега си слагам всички тенджери, включително и 28-цата там, нищо, че диаметърът ѝ е по-голям. Нямам никакви проблеми. Колкото и да загрява, не стига до електрониката. Ако е необходимо мога да приложа снимки, за да стане по-ясно.

За мен тенджера 24-ка е малка.
Виж целия пост
# 291
Готово! Поръчах 28 см. Обаче ще дойде между Коледа и Нова година. Нищо, ще чакам. Simple Smile
Благодаря и на двете ви!
Виж целия пост
# 292
Честито Синьо! Дай снимка, какъв цвят е? Дано ти пасне като размер.
Виж целия пост
# 293
Направо с тежката артилерия стреляш, Синьо. Но нека да ти е честита! Чудесен размер за капама Simple Smile Моята е 24, но смятам да се пробвам в нея.
Виж целия пост
# 294
Тази вечер приготвих телешки медальони по рецептата на Мирелините кюфтенца с маринования зелен пипер и салвия от другата страна.
Скрит текст:
От парата и пушека снимките малко са замъглени,  сори
Виж целия пост
# 295
И аз фен на чугуна Grinning Имам всички лидълски чугунени съдове и някои на Лава, но всички те са емайлирани, което, доколкото разбирам, не е много добре. Прииска ми се да пробвам готвене в суров чугун и си поръчах преди малко разни тигани на Lodge. След 2-3 дни ще дойдат и ще споделям и аз впечатления Grinning
Виж целия пост
# 296
Добре дошла Абий,
суровият чугун е много практичен и за печене на месо и зеленчуци идеален. За мен е удобно това, че на практика може да се се пържи в суров чугун без мазнина, може да се ползуват метални съдове и че не е нужно да се мие. Забърсване със салфетка е напълно достатъчно. Понеже е незалепващ, салфетката обира всички частички, а дори и да има нещо загоряло, с една шпатула това лесно се маха и после се забърсва със салфетката.
Виж целия пост
# 297
Вчера най-после сготвих една манджа в чугуна - кавърма. Стана доста вкусна Wink





Виж целия пост
# 298
А аз днес най-после ще изпробвам крюзетката. Навих едни зелеви сармички, зелето не е съвсем готово още, но извадих една зелка. И сега ще къкрят на 160 гр във фурната до довечера.

И да се оплача. Вчера моят мъж се покатери на барплота, за да закачи една коледна украса на лампичките над него. И как бутна едната луничка, стъклото и излета и се счупи. А на барплота стоеше Ле крюзето. Явно някакво парченце я е ударило, защото има една миниатюрна точка откъртен емайл на капака. Направо  умрях от яд. Много е малко, но аз го знам, че е там и ме дразни. И умирам от яд. Пу, да му се невиди и украсата значи.

Виж целия пост
# 299
Джемма,

хич не се ядосвай, случва се. Аз на моята първа Крюзетка и съсипах емайла вътре- целият е напукан като картина на Леонардо да Винчи, бях ползувала много високи температури за запържване и без мазнина.
А ти може да намажеш на капака само мястото с открит метал (без емайла) когато печеш нещо във фурната, за да се изпече и да стане нещо като патина, за да не ръждяса там, където няма емайл.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия