Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 317
  • 748
# 405
Познайте вчера какво ми донесе пощальонът? Mr. Green
Скрит текст:
Точно пасва на най-големия ми котлон, аз доволен. Дано да имам време да я сефтосам довечера.
Виж целия пост
# 406
Ако знаеш какъв боб прави...мммммм!
Виж целия пост
# 407
Синьо, честито със здраве да се ползва! Прочети упътването, до колко градуса във фурната издържа черната дръжка отгоре на капака.
Виж целия пост
# 408
Аз не съм компетентна, но гледах едно клипче от страницата на Лава ( не българската страница) , там там показаха, че е добре са се омазни тенджерата и да се нагрее във фурната преди да се ползва за първи път, нищо че тенджерите им са емайлирани. Казваше се, че не е задължително, но било хубаво да се направи.

Виж целия пост
# 409
Аз не съм компетентна, но гледах едно клипче от страницата на Лава ( не българската страница) , там там показаха, че е добре са се омазни тенджерата и да се нагрее във фурната преди да се ползва за първи път, нищо че тенджерите им са емайлирани. Казваше се, че не е задължително, но било хубаво да се направи.



Получи ли тенджерката Ивка ?
Виж целия пост
# 410
Ако знаеш какъв боб прави...мммммм!

И леща-гореща!

Синьо, честито!
Със здраве да си я ползуваш и вкусно да храниш домочадието!
Браво за бързата доставка, тъкмо за Коледа да изпечеш гъската вътре, или каквото си намислила.
Виж целия пост
# 411
Стела, очаквам днес да ги доставят. Поръчах си и един капак от Чугун.бг , стъклен, висок. Дано пасне на тигана. Ще пиша като пристигнат Simple Smile
Виж целия пост
# 412
Ето я моята красавица Simple Smile)

И тигана на Lodge

Момичета, днес мисля да правя пиле с картофи. Искам да го направя в Лавата, но да не е като манджа, а като гювеч. Как да процедирам?
Виж целия пост
# 413
Честито, да си ги ползваш със здраве .Много вкусни ястия ти желая. Сърмичките за коледа има къде да направиш.
Виж целия пост
# 414
Ивка, честито и от мен!
Пожелавам много вкусни ястия, приготвени с радост и любов!

При чугунените тенджери почти няма изпаряване на течност, затова добавянето на вода трябва да отпадне или да е минимално. Също така ароматите на подправките се получават много по-интензивни, затова количеството им трябва да е съобразено с това.
Интересна подробност, която Гри като първи усети е, че ако се готви с домати, лукът остава леко суров, в сравнение с другите зеленчуци. Поради тази причина, аз хубаво запържвам лука, преди да го прибавя към ястие с домати.
Моя лична привичка е да запържвам нещата почти без мазнина, не харесвам вкуса на пържена мазнина. когато си сипвам порция, добавям лъжица суров, висококачествен зехтин, за да ми е вкусно, защото не обичам прекалено псотни ястия.
Запържвам всичко на тиган от Лодж, като само го мажа с четка с малко мазнина. Лукът карамелизира много добре на среден огън и при честичко бъркане. След като запържа всичко (лук, месо, чушки), прибавям в тенджерата, слагам и нарязаните картофи, разбърквам и захлупвам скапака. Оставям на 3 (индукцион с 10 степени), след половин час разбърквам отново и намалявам на 2. Така оставям за поне един час, като наблюдавам от време на време чрез разбъркване да не загори. Доматите ги добавям когато нещата са полуготови, като имам специален подход към тях. Ако е сезон, слагам обелени домати, без семките. Семенната част я пасирам с миксера, запържвам с малко мазнина и я варя отделно в едно джезве докато стане хубав доматен сос и така я слагам накрая към ястието, за да избегна то да има вкус на сурови домати.
Това е моят изпитан метод и толкова си го харесвам, че трудно ще го заменя с нещо друго.
Виж целия пост
# 415
Ивка, страхотни, честито!
Сложи по-малко вода и наблюдавай.
Виж целия пост
# 416
Момичета, благодаря ви а съветите!
А, мога ли да задуша лука с чесъна в малко мазнина направо в тенджерата? После да добавя картофите , месото и да сложа във фурната?

Ох, толкова много четох за чугунените съдове и сега като трябва да сготвя нещо в тях и направо блокирах Sad
Виж целия пост
# 417
за тази тенджера мисля,че ще може. Тя е от същия материал отвътре както е тигана ми. В него запържвам ,пека -като само съм го намазала с олио . За светлия емайл ,колежките чугунки, които го имат по-отдавна писаха ,че не е препоръчително. Затова запържват първо в тиган. Дари съм разбрала правилно Мирела  ще каже .
И аз следя за отговора. Ще чакам моята утре или в петък. Да съм наясно.
Виж целия пост
# 418
Аз си запържвам, задушавам в тенджерата със светлия емайл, не виждам проблем. Температурата не е максимална, не е продължително време, така че аз не бих се притеснявала. Само като добавяш вода, да не е студена.
Виж целия пост
# 419
Така, значи първо направих това от клипчето по-горе, намазах със зехтин за готвене и пекох на 200 С . Не знам колко време трябваше обаче да продължи това печене. Забърсах с хартия и оставих настрани докато си подготвя продуктите. Запържих си после лука в малко мазнина, сложих картофите, наредих пилето и сложих малко гореща вода ( май ще е в повече, ама ще водим ) . Пъхнах в загрята фурна и първо на 200 С , след това на 180 С . Ще видя сега за колко време ще е готово.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия