Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 498
  • 748
# 60
Недоволна,
това е супер идея. Аз имам такъв миксер, но много рядко го ползувам. Ще го пробвам за кюфтета тогава. В Германия месото и каймата не са както в България. Пробвала съм да правя кебапчета, обаче не станаха нищо особено.
Би ли споделила колко мл ледена вода на колко кайма слагаш, и какви подправки точно?
100 до 150 милилитра на килограм кайма в зависимост от това дали е сочно или сухо месото.Започва се със 100, и може да се добавя по малко.
Месене в миксера - поне 5 минути, докато каймата стане лепкава и на конци. Задължително и каймата и водата трябва да са ледено студени.
Още нещо - преди оформянето в купичка се смесват оцет с малко вода. Помагало.
Това е инфо от професионален готвач.
Подправките - стандартни за кебапчета са черен пипер и кимион. Аз слагам микс пипери - черен, бял, зелен и розов, кимион и семена кориандър, смлени в момента на приготвяне.
Не се стряскай, че каймата става мека, много добре стават.

За гъбите - ако са печурки, те съветвам да пробваш следното - гъбите трябва да са сухи (те по принцип не се мият), махат се пънчетата, посоляват се шапките и във всяка се слага по мъничко масло. При опичането пескат сок, който остава в шапката и вкусотията е невероятна.
Виж целия пост
# 61
Мерси много, Недоволна!
Ще пробвам  в най-скоро време.
Ще купя месо и ще накарам да го смелят пред мен. Готовата кайма ми е подозрителна. То не че вурстовете и надениците не ги правят и тях от кайма, ама по не се усеща.
Виж целия пост
# 62
Аз готова кайма не купувам. А поне в Бг във вурстове и наденици има само боклуци от обрезки и какво ли не, а не смляно цяло парче месо.
Виж целия пост
# 63
Тук преди беше по-добре, но вече прецакаха месните продукти.
Т.н. сепараторен-флайш, месо остъргано от костите чрез сепаратор (често барабар с костите) се прекарва през много мощна мелачка, която раздробява всичко едва ли не до молекули и понеже изходния продукт е месо, се води за месо. И уж никой не слага СФ в продуктите си (длъжни са да пишат на етикета), а се произвеждат и продават, и явно оползотворяват тонове СФ. Аз затова купих и кухненския робот, за да си правя сама кайма (и хляб), обаче пробвах веднъж, дваж ,видя ми се голяма занимавка и се поотказах.
Виж целия пост
# 64
Да се отчета за манджата:
Оказа се, че на вид е по-хубава от колкото на вкус. Sad
Аз експериментирам с времето и температурата на готвене. В случая 130гр - 3 часа не е добре. Месото е перфектно, но зеленчуците хем са сварени, хем сякаш не достатъчно. Моята идея беше да го сготвя като в глинен гювеч - бавно, но не стана добре. Довечера ще сложа зеленчуците в тава и ще ги запека, дано се оправи на вкус.

Дайте идея за време и температура на готвене във фурната на подобни манджи.
Виж целия пост
# 65
Гри,
а ти сигурен ли си, че зеленчуците не са станали добре заради температурата?
Да не би да си сложил домати?
Доматите стягат зеленчука и затова той не увира както трябва.
Всъщност кой точно зеленчук не се свари добре?
Ако искаш опитай да сготвиш яденето на котлона, да къкри 2-3 часа, на най-слаб огън.
Опитай как е всичко и когато е готово го сложи  във фурната с отворен капак, за да се запече за повече аромат. Така ще спестиш и енергия.
Виж целия пост
# 66
Да. Имаше половин бурканче домати. Като цяло, само лука не се беше сварил добре. Морковите, картофите и чушките бяха сварени, но не са вкусни. Мисля само да го препеча в тава, да хванат коричка.
Обърка се тая манджа. Жена ми искаше да има чорба, като яхния, аз исках да е като гювеч във фурна. Не можа да стане 2 в 1 Wink
Виж целия пост
# 67
Гри,
точно за лукът, че не се е сварил, съм учудена доста.
Понякога и самите зеленчуци не са наред. Може да си уцелил някой кофти сорт.

Моята яхния правя така:
предварително всичко е нарязано, нагрявам тенджерата 2-3 минути на степен 3 от 10, слагам лъжица зехтин на дъното на тенджерата и размазвам с мека силиконова четка. Увеличавам на 6, и понеже имам индукцион, тенджерата се загрява светкавично до 6, слагам ситно нарязана глава лук, така че да покрие дъното и разбърквам леко, докато всичкият лук придобие леко златист цвят. Когато това стане, избутвам с мека шпатула лука към периферията на дъното, добавям още една лъжица олио в средата, която веднага се загрява и слагам в средата повечето от парчетата пиле с кожата надолу. За минута само кожата е станала златиста, появява се миризма на запечено пиле, избутвам тези парчета към периферията и слагам останалото пиле в средата. Почти веднага започвам леко да бъркам с меката шпатула. Ако нещо залепне, изчаквам минута, за да започне да се отлепя само. След като имам вече аромата на пържен лук и месо, намалявам котлона на 2 и добавям всички останали зеленчуци нарязани на малки парчета (картофи, пресни домати, тиквичка, чушка, зелен боб). Вода не слагам, защото тиквичката и доматите пускат достатъчно течност, за да стане сос като за яхния, а и по принцип с такава тенджера изпарението на вода от продуктите е минимално . Накрая слагам лъжица сол и малко черен пипер на зърна, разбъркавам добре, и захлупвам с капака. След около 30-40 минути разбърквам отново и захлупвам обратно. Продължавам така докато не видя, че месото се е сварило до степен да се отделя само от костта. Обикновено тогава и всички зеленчуци са готови. Ако ще искам аромат на гювеч, ще трябва да отделя малко от соса (така ще стане по-бързо запичането и по-гювечест мирисът) и да сложа тенджерата във фурната на силен горен реотан за десетина минути, или докато започне на мирише на запечено. Обожавам гювеч на фурна, обаче новата Крюзетка няма да я сложа във фурната, защото ако е имало дори и минимален слой мазнина по външния емайл, той са запича и тенджерата придобива по-неугледен вид. Аз бих пресипала готовия гювеч в тава и бих го запекла в нея.

Между другото, вижте днес какво си харесах. Това ще е следващата ми покупка.

https://www.amazon.de/Creuset-Steinzeug-Auflaufform-rechteckig-k … 3141AWQPT8B4E1WXP
Виж целия пост
# 68
Mirella, спри се малко, ще ни съсипеш с тия нови и нови предизвикателства. Много е хубава тая тава обаче Simple Smile

Аз днес пекох зеленчуци в чугунения тиган и показвам снимка:
Скрит текст:
Извинете, снимката не стана много качествена, но гозбата ... перфектна Simple Smile
Всеки от видовете зеленчуци, пекох поотделно, като притисках с тежка тенджера отгоре. Единствено на броколито сложих съвсем малко кокосово и краве масло, останалите пекох без мазнина. Накрая ги смесих в една голяма купа и ги върнах в тигана разбъркани, за да се смесят вкусовете. Получи се много вкусно и ароматно. Особено докато царевицата се печеше - много апетитно мирише печена царевица
Виж целия пост
# 69
Саш, права си. Спирам.
Ако обаче тавата я видя на половин цена, веднага ще я поръчам. Ако ще и след 2 години да е.

Много добре са се получили зеленчуците на тиган- хрупкави и ароматни, без мазнина.
Пекла съм без мазнина, стават по-вкусни, защото добиват вкус на печено на скара. Ако се сложи мазнина по-малко залепват, но и вкусът става друг - смес от печено и пържено.
Има един вариант, който ми се вижда най удачен. Тиганът се загрява, след което се намазва с четка с мазнина и с една салфетка се обира мазнината. Така остава минимално количество мазнина в порите на чугуна и се получава по-малко залепване. Това важи за зеленчуци. Ако се пече месо е друго, понеже някои меса пускат толкова мазно, че изобщо не е нужно да се маже с мазнина, направо е добре даже мазнината да се обира със салфетка, защото ако не се обере, става като пържено на вкус, а не като печено.
Виж целия пост
# 70
Мирела, пускай още “предизвикателства”, плакна си очите!
Какви са причините да се спреш на тази тава? Имай предвид, че е чуплива, не е устойчива. Моята се пукна. Е вярно сипах студена вода в загрята тава. Но и откъм готвене не мисля, че е нещо особено. Аз лично бих се спряла на едни овални или кръгли, чугунени с бял емайл. Определено предпочитам белия емайл, много по-лесен е за поддръжка.
Примерно такава:
Виж целия пост
# 71
PRIMADONNA Girl,

много е хубава тази кръглата тава, но мисля, че първо трябва да взема правоъгълната.
Понякога искам да пека нещо като мусака, лазаня или баница. Правоъгълната ще ми свърши работа за това и ако цената спадне до 30-35 евро, ще я взема. За мен е предимство, че може да се мие в миялната. Декоративна е и  когато не я ползувам, може да се напълни със зеленчуци или плодове, вместо да ги слагам по фруктиери. Освен това ми харесва формата.
За пукането - това може да се случи и с чугуна, макар и по-рядко, той не е прекалено чувствителен като керамиката.
Затова никога не бива да се допускат големи температурни колебания.
Виж целия пост
# 72
Има и правоъгълни тави от чугун Wink

Моят мъж ще ходи до Германия и се чудя какво да му поръчам Simple Smile Мисля да се възползвам от възможността.
Ще си взема най-накрая касерола (демек saucepan), все още нямам от чугун.
Виж целия пост
# 73
PRIMADONNA Girl,

ето тук намерих една касерола за 139 евро. Регулярната цена за този размер е 159 Евро.
https://www.zeitzone.de/le-creuset-profitopf-guss-kirschrot-18cm-1028
По-красива е от горната, това е по-нов модел. Размерът е 18 см. Това е размер горе, на ръба. Не знам колко е на дъното. Ако се запишеш за нюзлетера на онлайншопа, получаваш ваучер 5 евро.



Ето инфо за размерите

Eigenschaften des Le Creuset Profitopf saus Gusseisen:

Material: Gusseisen emailliert, Griff aus Holz
Farbe: ofenrot
Innen: sandfarben
Bodendurchmesser: 13 cm
Durchmesser am oberen Rand: 18 cm
Inhalt: 1,8 L
Höhe: 10 cm
Höhe mit Deckel: 15 cm
Stiellänge: 21 cm
Strapazierfähiges und säurebeständiges Emaille innen und außen
Ideal zum Braten und Schmoren
Hält das Essen bis zum Ende warm
Zum Servieren am Tisch geeignet
Leicht zu reinigen und spülmaschinenfest
Für alle Herdarten geeignet
__________

Материал: емайлиран чугун, дървена дръжка
Цвят: червено огнен
Вътрешност: пясъчен цвят
Дъно-диаметър: 13 см
Диаметър на ръба: 18 см
Съдържание: 1,8 л
Височина: 10 см
Височина с капак: 15 см
Дължина на дръжка: 21 см
Устойчив и киселинно устойчив емайл отвътре и отвън
Идеален за печене и задушаване
Поддържа храната  топла за дълго време
Подходящ за сервиране на масата
Лесна за почистване и за съдомиялна машина
Подходящ за всички видове котлони
Виж целия пост
# 74
Благодаря ти, Мирела! Ще разглеждам тези дни.  Не мога да си намеря качествен сервиз от чинии. Крюзе имат керамични, но цените са им прекалено високи, а и не мисля, че ще са особено здрави. Имаш ли идея за нещо, което си заслужава по вашите магазини? В БГ не ми харесват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия