Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 569
  • 748
# 75
https://content.bitenekadar.com/assets/images/urun/lava-dokum-tava-126037_4_1.jpg

имам тази Лава, , ми какво да кажа..нещо неми харесва как стават пържолите в нея , някак си изсъхват...и всичко се запушва в смрад.Ад
Виж целия пост
# 76
Благодаря ти, Мирела! Ще разглеждам тези дни.  Не мога да си намеря качествен сервиз от чинии. Крюзе имат керамични, но цените са им прекалено високи, а и не мисля, че ще са особено здрави. Имаш ли идея за нещо, което си заслужава по вашите магазини? В БГ не ми харесват.

PRIMADONNA Girl
Мога да ти препоръчам съдовете на Вилерой и Бох.
Моите чинии  са на тази фирма. За начало купих Бейзик комплект, а след това си допълвах с разни купички и чашки за еспресо и съдчета за сосове.

Това е предимството на тази фирма, че винаги можеш да допълваш, и ако се счупи нещо, да купиш отново само една бройка.
Внимание, имат два цвята, лесни са объркване светла слонова кост Twist White и малко по-тъмна слонова кост.
По-късно трябва да внимаваш от кой цвят точно имаш, ако да допълваш  с единични продукти от същия цвят.
Ако разгледаш моите снимки на предните страници, ще видиш цвета.
Аз имам от светлата слонова кост. Тя даже е малко по-евтина от по-тъмната.
Обожавам този топъл искрящ цвят.
Когато се храня другаде, цветът на обикновения бял порцелан и храната в него дори са ми странни.
В моя порцелан, цветът на храната става много по-привлекателен.

Ето този сет е моят, но тогава го взех от XXXL за 70 евро.
https://www.amazon.de/dp/B0031ESKWC/?smid=A3C94TRI1SGOH6&tag … m8d-hU8V286zvHqTg


в момента има оферта при xxxl лутц за 100 евро.
https://www.xxxlutz.de/p/villeroy-boch-fine-china-vb-kombiservic … teilig-0034074829
мисля, че е абсолютно същия като моя, макар че пише FINE CHINA V&B KOMBISERVICE 30-TEILIG, формата и наборът чинии е същият като при Бейзик роял. мисля, че не се касае за изработка  в Китай. Самият вид порцелан (този изскрящ цвят на слонова кост) се казва файн Чайна.
На моите съдове пише Мейд ин Джърмани и премиум порцелан.
Четох отзивите. Всички са много доволни, някои мрънкат, че чашите за кафе с чинийките били друга серия в сравнение с чиниите. Обаче аз смятам, че това е неоправдана критика. Бих отишла на място в магазин от веригата, за да ги видя отблизо и да преценя. За мен съотношението цена-качество е идеално.
Хубавото на тази серия е, че после винаги можеш да я допълваш с части от други серии. Например ето тази, която е доста по-скъпа, но ако купиш само някои части, да речем средноголеми чинии, ще внесе разнообразия на масата.
https://www.xxxlutz.de/p/villeroy-boch-porzellan-kombiservice-8-teilig-0034070137
Има онлайн доста оферти на Вилерой и Бох. Може да си купиш само две цветни чаши за капучино и пак ще пасват на Бейзик сета.
Елегантни, изящни и страхотно качество.
Виж целия пост
# 77
 bouquet
Мирела
Прозорците бяха отворени широко аспиратора винаги е на макс!
Сланина/режа -ние не близваме/ нямаше бяха котлети !
без никаква мазнина само сол и пипер имаха..
аналогично ползувам на АМТ оребрен тиган https://synox.org/1258-gril-tigan-amt--E285G-28-x-28-x-5-cm искам да го изхвърлям, защото си лепне и е избила ръжда а скъпо го платих 148лв.
Ама..същите мръвки на него са сочни а на новата лава сухи! newsm78
https://www.vip-giftshop.com/brands/amt.html
Виж целия пост
# 78
Пинко,
чугунът иска доста време, за да се загрее.
Понеже на мен ми е досадно да чакам, режа тиквички, слагам първо тях и докато те се опекат, тиганът е вече готов за месото. Това на обикновения подвижен котлон.
На индукционния загряването ставаше бързо, но след това релето на котлона го изключваше и не се нагряваше добре. Там имах друга технология.
Трябва да опиташ пак и за да не стане сухо да го печеш на много силно нагрят тиган по 1 минута, докато се затворят порите. След това на средна температура докато не е повече сурово вътре.
А може и да си попаднала на лошо месо. Има такова. И от пилетата и от свинете.

Аз намерих още една снимка за примадона гърл
Ето тук комбинация на бейзик чинии с една голяма цветна. Стои много стилно и фино.
Виж целия пост
# 79
Мирела, много ти благодаря! Hug
Виж целия пост
# 80

На индукционния загряването ставаше бързо, но след това релето на котлона го изключваше и не се нагряваше добре. Там имах друга технология.


Моля те кажи си технологията, че моя котлон и той изключва като се нагрее и спира да пече.  Simple Smile
Виж целия пост
# 81
Стела,

това беше с гладкия тиган на Лодж и подвижен индукционнен котлон на Икея. Включвах на най-висока степен, изчаквах да изпуши и слагах първо месото. Долу-горе след месото, котлонът вече спираше да се нагрява до висока температура, оставаше на едно средно ниво и тогава печах зеленчуците. За тях беше ОК  средната температура, но за месото не, защото месото изисква силна температура в началото.
Икейският индукцион изгоря, сега ползувам от стария модел, с метална плоча. Тези тигани загряват страшно бавно, сега вече слагам тиквички в началото и чак като се нагрее добре месото.
На този котлон обаче оребреният ми скепшулт не се нагрява добре, гладкия лодж е ОК. Затова скепшулт го ползувам в кухнята, на нормалния ми котлон, който е много мощен и не прави никакви проблеми. Всъщност проблемът е в подвижните котлони, които нямат охлаждане и релетата им ги изключват преди да са стигнали висока температура.
Месото става сухо, защото е било пекано дълго. Водата му се изпарява и не е сочно.
Чугунът има емисивност, това му е предимството при готвене, но аз си мисля като лаик, че точно тази емисивност е причина за проблема с подвижните котлони.  Релето им реагира при по-ниска температура, разпознава тигана като прекалено горещ. Даже имам подозрение, че Икейският индукцион изгоря заради Скепшулта. На пролет ще купя нов ин ще си покаже дали е така.
Виж целия пост
# 82
В Метро са пуснали чугунени съдове на цена 30-40 лв, която е направо смешна. Не е посочена фирма в брошурата. Май ще отида да отнеса някой, ако са емайлирани, че не ми се занимава с омасляване.
Виж целия пост
# 83
В Метро са пуснали чугунени съдове на цена 30-40 лв, която е направо смешна. Не е посочена фирма в брошурата. Май ще отида да отнеса някой, ако са емайлирани, че не ми се занимава с омасляване.

Погледнах ги, приличат ми тези на Сапир. Аз нямам отзиви за тях.
Виж целия пост
# 84
В Метро са пуснали чугунени съдове на цена 30-40 лв, която е направо смешна. Не е посочена фирма в брошурата. Май ще отида да отнеса някой, ако са емайлирани, че не ми се занимава с омасляване.

Погледнах ги, приличат ми тези на Сапир. Аз нямам отзиви за тях.
Точно Сапир са. Не са емайлирани, но били омазнени. Преди малко се сдобих с една тенджера и се чудя - трябва ли да се омазнява, преди да я използвам за първи път?
Виж целия пост
# 85
Недоволна,

честито, да си я ползуваш със здраве дълги години!

ако тенджерата е вече омаслена, няма нужда да я омасляваш.
Бих я измила хубаво с гореща вода, след което ще сваря два пъти вода до кипване в нея.
Това е заради ежентуалните остатъци от антикорозионни химикали, с които е обработена, за да не ръждясва.
!!! Внимание , в горещата тенджера, само гореща вода се налива.!!!
След това би трябвало да е готова.
Неемайлирана тенджера не е подходяща за ястия с домати.


Слагам линк към страницата на Лодж, понеже техните съдове са от суров чугун.
http://www.lodgemfg.com/use-and-care/cast-iron-lets-cook

Пише, че трябва само да се изплакне и изсуши и може да се ползува.

Ето тук има рецепти на Лодж - за суров чугун, а също така и за емайлиран.
http://www.lodgemfg.com/recipes
Виж целия пост
# 86
Като стана дума за пържоли, снощи правих. Станаха доста добре. Доста време ги пържих, но въпреки това вътре не бяха изсъхнали и бяха даже леко розови. Даже и котлета не беше сух. Препечен и хрупкав отвън и почти сочен отвътре. Вратната пържола беше доста дебела, но стана перфектна. С картофите, нещо не ми се получиха добре, но ги хапнахме и тях.









Виж целия пост
# 87
Здравейте на всички чугунки и чугуни!
Надявам се, че готвите усърдно и скоро ще споделите вашите ‘‘открития‘‘.

Днес готвих тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.
600 гр.тиква, нарязана на малки парченца от кухненския робот, който накрая се повреди
300 гр. обикновен ориз
2 с.л. кокосово олио
400 мл. кокосово мляко от консерва
100 гр. кафява захар
Подправки - канела на пръчици, звездовиден анасон -половин звездичка, 3 зърна кардамом, 3 зърна сушени каранфилчета.
Вода не сложих, защото при тези пропорции течността от тиквата и кокосовото мляко е достатъчна оризът да се свари.

В началото запържих леко (7степен) в олиото една шепа тиква и половината ориз за две минути, прибавих останалата тиква и ориза, разбърках добре, намалих на 2 котлона, прибавих кокосовото мляко, захарта, подправките и разбърках добре. Сложих капака, оставих да къкри едва доловимо и след 20 минути разбърках внимателно. След още 20 минути отново разбърках, течността от самата тиква вече се беше отделила и оризът я беше поел, но не цялата, затова оставих още 20 минути на 2. Накрая из кухнята се разнесе прекрасен аромат, отворих капака, разбърках, оризът вече беше станал мек, установих, че на дъното накрая леееко е загоряло, но се маха лесно, не беше прегоряло. Изключих котлона, захлупих капака и оставих 2 часа да престои. След два часа загорялото от дъното се отлепи само с леко натискане на силиконовата шпатула. Сложила съм снимка с купичката, на която се вижда ‘‘загорялото‘‘. Всъщност така се образува интензивният аромат. Получава се ефект на препечена коричка, но от долу.

С новата шпатула се работи лесно, не оставя драскотини по емайла, сложих и снимка как изглежда тенджерата накрая. Дъното е идеално чисто. Само ще я изплакна с вода и слагам едни гъши гърди с картофи и зеленчуци.
Тук в началото, всичко е в тенджерата, но още е сурово.
Скрит текст:

Ето готовия ориз. Тиквата не е разкашкана, останала е на парченца, оризът също е идеален според мен - добре сварен, но стегнат.
Скрит текст:
Тук със загорялото най-отгоре.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 88
Пилешки филенца, начукани леко овкусени със сол и чер пипер, във всяко има парче кашкавал и луканков салам /такова имаше в хладилника, правила съм и със нещо пушено ,каквото има/,
завити и забодени с клечка за зъби . Запекох на тигана до зачервена коричка от всички страни ,бързо ставна. Извадих и запържих /силно казано пържих ,олиото беше малко/ нарязани гъби и един праз ,може и лук ,но в случая имах праз . Като омекнаха гъбите наредих роленцата отгоре, настъргах с кашкавал и в загрята фурна ,да се запекат . Аз пекох с вентилатор на 150 градуса до леко зачервяване на кашкавала,защото ако се препече не ни харесва. Така разтечен и леко запечен за нас е ок.
Прикачвам снимка от фурната, защото след това нямаше време за снимки. Grinning



не зная как да намаля снимката.
Виж целия пост
# 89
Браво, Мирелка. И на всички. Давате супер мотивация да творим в кухнята. Аз си трая засега, защото чакам тенджерката и започвам.
Мирелка, беше споменала, че индукционният ти котлон се повреди и доколкото си спомням го отдаде на единия чугунен тиган. Малко съм извън темета, но ще разкажеш ли, ако обичаш, за да имаме едно наум всички Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия