Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 3 384
  • 87
# 45
Според мен грил тигана е с функциите на скарата или барбекюто и има ограничена употреба. За това нямам и не искам да имам такъв. Като искам на скара - пускам скарата на терасата, а не да се умирисва в къщи.
Виж целия пост
# 46
Ох, майкоооо.... това звучи божествено. Сигурно си пуснала линк на тенджерката, обаче ще повториш ли за невиделите, моля?
Това е тенджерата. Обаче офертата, когато аз поръчах, беше 141,29 евро. За толкова я купих, а сега цената ѝ е актуализирана. Благодаря на Mirella Nova, че тогава ни информира за намалението!
Виж целия пост
# 47
Аз преди малко се сдобих с два турски грил тигана от Метро. Единият сега съхне, другият отива утре на вилата.
Сега започвам да бъркам кайма за кюфтета и чакам с нетърпение как ще е на керамиката. Утре другият ще бъде сефтосан на печка с дърва.
Виж целия пост
# 48
Според мен грил тигана е с функциите на скарата или барбекюто и има ограничена употреба. За това нямам и не искам да имам такъв. Като искам на скара - пускам скарата на терасата, а не да се умирисва в къщи.
Да, точно с такава функция е и затова го купих с голямо желание. Обожавам храна на барбекю, но зимата няма шанс да ме убеди някой да стоя на барбекюто на двора... или пък на малко барбекю на терасата. Освен това ползването на грил-тиган е по-лесно, отколкото обслужването на барбекю. Но пък не е за голямо количество храна. А относно миризмата, както писах, има абсорбатори. Е, може и на отворен прозорец, от самото начало на готвенето. Wink
Виж целия пост
# 49
Днес пекох на тигана кестени. Вкусно станаха, но доста твърди. Другия път предварително ще ги сваря и после ще ги запека на горещ тиган за аромат.
Освен това реших да направя пиле на тиган под капак и да снема всички стъпки. Понеже не е печено, а като задушено под капак, изобщо не пуши. Има лека миризма в кухнята, но не ме дразни, не е като при пържено или печено с пушеци.

Приготвих и нарязах всичко, сложих в сухия тиган парченце от пилешката мазнина, загрях на 5 докато парченцето си пусна мазно и  намазах целия тиган с него. След това намалих на 2 и сложих внимателно приготвените пилешки парчета в средата, а останалата повърхност покрих с парченца картофи. Сложих и розмарин, заради картофите. Покрих с тенджерата плюс тежкия мраморен хаван.
Скрит текст:









Пече се засега, след час-два ще има нови снимки.

Виж целия пост
# 50
А това е моето пиле със зеленчуци в тенджера, изпечено във фурната за 3 часа на бавен огън 😀





Виж целия пост
# 51
Браво на теб, Гри, майстор-чугун си!
Накрая си махнал капака и си запекъл, нали?
Тази мазнина цялата само от пилето ли е или си слагал и допълнително? Моите гозби не стават толкова мазни. Слагам само лъжичка олио за да запържа малко лук и на пилето махам цялата кожа. Сега я оставих, защото ще стане сухо.


___________________________________________________
Ето след 1 час на 2 от едната страна, после  след 40 мин. на 3 от другата страна. И накрая още 20 минути на 3 на първата страна.
Месото стана добре - като печено на фурна, но ми е доста силно в аромата, защото май прекалих с подправките.
Самото пиле нещо не ми харесва, докарва ми леко като на кокошка, но това не е от печенето, от породата е. Друг път няма да вземам такова пиле.
Картофите по края останаха сурови, сложих ги и тях на средата и още 30 минути на 3 под тенджерата.
Мисля, че яденето стана ОК, но не е като да си оближеш пръстите. Заради многото подправки и ‘‘кокошето‘‘ пиле.
Задимяване нямаше никакво, а също и умирисване нямаше.

Скрит текст:



Мисля, че другия път може да пробвам на 3, защото на 2 стана за прекалено дълго време.
Също картофите ще ги сваря леко, за да не ги допичам накрая.
Виж целия пост
# 52
Да, запеках я накрая. На 130гр нямаше как да стане така.
Малко се увлякох с олиото, а и имаше и масло в/у месото. Кокошката и тя е домашна и мазничка. Абе.... Утре ще поизгреба малко от мазнината.
Още не сме яли от манджата. Утре ще споделя как е.
Виж целия пост
# 53
Охо, домашна кокошка, направо ви завиждам.
Да ви е сладко!

Като се замисля, днешното ястие ми е просто много мазно.
Аз обичам мазни храни, но днес стана прекалено мазно заради това, че няма зеленчуци, които да поемат част от мазнината. Друг път ще сложа малко тиквичка и патладжан.
Виж целия пост
# 54
Ау страшно апетитна ми изглежда на мен тази кокошка в тенджерката, а хич не ги умея тия манджи със сосче. Като се съберем с новата ми тенджера живот и здраве, ще опитам и аз.

Мирела, интересен опит Simple Smile Салвия ако ползвам, слагам доста пестеливо, по листо на порция да кажем, че ми е силна, ама си е въпрос на вкус. Иначе голямо чакане звучи, часове заради едно пиле май не бих готвила, пък макар и само от време на време да е искало по един поглед може би. Виж картофките с розмарин ммм.. не съм се сещала за тигана, но сега ми се струва супер идея. Накрая ако и тежест си купя, тия чугунени теми ще са виновни Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз вчера метнах едни щедри свински пържоли, снимка на готовия продукт нямам, че бяхме гладни и забравих, качвам само като бяха сурови. Този път намазах тигана съвсем тънко с олио и оставих на минимална степен за 10на минути. После месото много приятно се зачерви и имаше препечена коричка. Обаче забравих да увелича малко и като разрязах за проба, че избягвам алангле заради сина ми, бяха още доволно кървави. Обърнах ги и увеличих малко над средното, излязох да приготвям масата, върнах се - дим. И понеже си падаме свинскоядни, на другия ден още две такива котлетчета метнах, този път на малко под средна степен и за по 6-7-8мин от страна станаха добре. Парчетата са дебели по около 2-2.5см, котлонът е газов, степента е относителна, защото уви силата зависи от потреблението по етажите.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 55
Мирела, докладвам за тиганите
Кюфтетата на стъклокерамиката станаха добре, много по-сочни от тези във фурната. На максимална степен на котлона.
На вилата на печката с дърва пекох свински гърди - станаха невероятно вкусни.
Друг плюс - лесно се мият, а и дръжката се маха. Така тиганът става много компактен и не заема място.
Виж целия пост
# 56
Мирела, докладвам за тиганите
Кюфтетата на стъклокерамиката станаха добре, много по-сочни от тези във фурната. На максимална степен на котлона.
На вилата на печката с дърва пекох свински гърди - станаха невероятно вкусни.
Друг плюс - лесно се мият, а и дръжката се маха. Така тиганът става много компактен и не заема място.
. Моля кажете за кюфтетата какво добави в каймата
Виж целия пост
# 57
Недоволна,

много се радвам, че стана  Доволна!  Innocent
Предполагам, че с времето ще нацелиш най-добрата технология за готвене на чугунен тиган.
Температурата има голямо значение за вкуса и при всяко ядене това е различно.
Кюфтетата с какъв състав кайма ги направи? Само кайма, или сложи  хляб и яйце, както за пържени кюфтета?

Аз свинско почти не ям, пържоли и котлети не съм правила от много години. Каймата, която пека на тигана е най-често говежда. Много рядко купувам смесена.

Стела, писали сме заедно.
Виж целия пост
# 58
Кюфтетата са само от кайма, сол и подправки. Но се слага и ледена вода, и трябва доста да се меси. Обикновено правя това в планетарния миксер, но в петък вечерта ме домързя да го пускам и заради това се трошаха малко.
Истинската рецепта за кюфтета/кебапчета е хубаво омесване със солта и подправките, едно денонощие в хладилника, отново леко омесване, евентуално добавяне на лук в кюфтетата и тогава се пекат.
Виж целия пост
# 59
Недоволна,
това е супер идея. Аз имам такъв миксер, но много рядко го ползувам. Ще го пробвам за кюфтета тогава. В Германия месото и каймата не са както в България. Пробвала съм да правя кебапчета, обаче не станаха нищо особено.
Би ли споделила колко мл ледена вода на колко кайма слагаш, и какви подправки точно?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия