Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 544
  • 748
# 345
Drago, ако идеш в магазина на чугун.бг може на живо да си харесаш тигана. Аз бих избрал, този с по-гладко дъно. Не съм ги виждал на живо, но предполагам Ситон е по-гладък от Lodge. А Lodge го гледах и е доста грапав от пясъчната форма на отливката.

http://chugun.bg/product-category/cast-iron-skillets/sk-wooden-handle-screw/
Виж целия пост
# 346
Мерси, Гри!

А такава форма да сте намирали по сайтовете? От цяла вечност искам форма за кекс и сега ползвам една тефлонова поради липса на алтернатива, но попаднах на това и ми се ще да се сдобия с него, ама в момента няма кой да ми я донесе

https://shop.lodgemfg.com/product/fluted-cake-pan.asp
Виж целия пост
# 347
Ако искате като се прибера ще снинам дъната на Ситон и Биол.
А моята алтернатива за кексова форма е стъклена. Перфектна! Единственият и минус е нейната крехкост, пазя я като бебенце.

Иначе имам едни на Williams Sonoma, но не знам откакъв материал са, много тежки, с някакво покритие, пече се супер в тях.
http://djemma.snimka.bg/hobby/formi-za-pechene-formichki-i-drugi … at.166067.6017071
Виж целия пост
# 348
Ето няколко Simple Smile

https://www.ebay.co.uk/itm/Petromax-Gugelhupf-Pan-gf1-Cast-Iron- … bYeRE:rk:182:pf:0

https://www.ebay.co.uk/itm/44-Omas-Kuchenbackform-Gusseisen-19-J … b~tGn:rk:195:pf:0

https://www.ebay.co.uk/itm/Backform-Gusseisen-Antik-Gugelhupf-Ca … cDXLx:rk:151:pf:0
Виж целия пост
# 349
Немирах това видео за суровия чугун. Не е толкова играчка колкото си мислех права си, Мирела
https://biol.com.ua/uhod-za-posudoj/

Джема, мерси, че се включи Simple Smile

Във видеото видях, че ползват препарат за съдове. Знам, че не се използва при суров чугун. Мирела със сигурност може да бъде по-полезна.
Виж целия пост
# 350
Нищо му няма, той е омаслен с машинно масло, целта е то да се измие и обгори след това за 10-15минути.
Виж целия пост
# 351
Измиването с препарат беше след готвенето. Не преди това. Всеки си знае, някои с циф мият.
Виж целия пост
# 352
Да, ама след като го миха го намазаха с мазнина пак. А и го миха с веро, което се води мек и не абразивен препарат. Реално намазвайки го, те "запечатаха" чугуна и не би трябвало да има проблем или бъркам?
Виж целия пост
# 353
Доколкото знам, самият чугун от една страна попива вредния препарат. От друга страна патината също не трябва да има досег с препарати. Вредата не е за чугуна, а за хората. Обаче както казах Мирела е по-наясно.
Виж целия пост
# 354
Тази вечер се труди мъника с много вкусни дробчета с лук и сметана.
http://djemma.snimka.bg/cooking/kulinariya-4-chast.771677.38845557
Виж целия пост
# 355
Ох, Джемма... моля те за подробна рецепта. Оплезих език до земята. Браво!
Виж целия пост
# 356
В тенджерката запържих леко едро нарязана глава лук, прибавих измитите и подсушени дробчета, запържих ги 2-3 минути, като ги разбърквах. Налях една малка кутийка животинска 30% сметана, поръсих сол, намалих котлона и затворих капака. Оставих да къкрят към 30 мин н после посолих, изключих котлона и ги оставих още малко.
И в мултикукъра ги првя така, но в тенджерката станаха по-хубави.
Виж целия пост
# 357
Здравейте на всички!
Записвам се днес с едни дебърцини, печени на суровия чугун. Вкусът е все  едно като на дървена скара.  Днес нямам сила да готвя, но утре ще направя ‘‘Картофките на баба‘‘.

Не знам какво да кажа за Биол. Не намерих инфо дали е вече печен.

Джемма, нали беше суров чугун без предварително опечен слой като при Лодж или Скепшулт?

Според мен е най-добре да мине през две-три горещи води със сода, като хубаво се четка с четка за съдове.
След това се намазва тънко° с олио,(не кокосово, понеже то има висок градус на изгаряне). Олио от рапица или слънчоглед е добре, и да се изпече във фурната 2 часа на 180 градуса.
Изобщо не е толкова сложно, на дъното на фурната се слага алуминиево фолио, върху него 2 стари лъжици, за да стои ‘‘мирно‘‘ , решетката по средата, тиганът с дъното нагоре върху решетката и се пече. След 2 часа фурната се изключва, оставя се тиганът да изстине постепенно в нея и вече е готов.

° много тънко, така че да не се образуват улейчета. Аз го мазах с четка, след това обрах излишъка със салфетка и тогава пекох.
На първата страница имаше някои линкове по темата.
След това изпичане (което при Лодж може да не се прави, но при Биол май е нужно) тиганът се употребява както сме споделяли тук - най-често без миене с вода, само със забърсване със салфетка. Патината бързо се образува, това е нещо като втори слой върху този от ‘‘печенето‘‘ с олио.
Виж целия пост
# 358
Да, суров е. В приложеното указание, което спазих точно, стъпките са:
1. Измива се с топла вода и веро. Подсушава се.
2. Загрява се за 10-15 мин докато се изпари заводското масло, спре да пуши и стане сив. Оставя се да изстине.
3. Измива се.
4. Насипва се дъното с морска сол и се загрява за 10 мин.
5. Измива се и се подсушава.
6. Намазва се с олио, излишъкът се обира със салфетка.
7. Обръща се с дъното нагоре върху решетката на фурната и се изпича за 3 часа при 180 гр.
Готов е за ползване.
Виж целия пост
# 359
Благодаря, Джемма, много полезни указания!

Долу-горе съм налучкала метода, значи.
Който иска, може вместо веро да ползува гореща вода и сода, но си мисля, че за това първо миене и верото става. Понеже още няма патина. Всъщност патината е най- порьозна и тя може да поеме частици от химията.
Иначе, в американските видеа по темата, си мият спокойно с веро чугунените съдове, а в немските верото не е на почит за това.

При всички случаи препоръчвам застилане на дъното на фурната с алуминиево фолио, за да не се цапа.

Драго, ако ще купуваш на Биол или Икеа тиган, т.е. си на място в магазина, е добре да провериш дали дъното добре прилепва към котлона!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия