Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 43 519
  • 748
# 585
Мирелка, давай смело! Повече му трепериш на чугуна и от мен:))) До ръба няма как да стигне рибата, а и да стигне няма как да се умирише.
При мен лукът и морковите все ми хрупат.
И да прехвърлиш времето за рибата,  няма страшно. Няма да стане на каша. Аз наскоро правих няколко вида риба с картофи и разни други зеленчуци. Хич и не знам колко време се пекоха, но пък се изядоха.
Виж целия пост
# 586
соул,
Ами грахът ще е от замразения, млад и крехък, а доматения сос ще е предварително сготвен. Ще намаля времето тогава - на 30 минута ще погледна. И ще ползувам 150° на фурната.
Примадона,
ще пробвам смело. Аз съм експериментатор от сой!!! Що манджи са заминали в кофата за боклук... за половината африканско население сигурно.
Виж целия пост
# 587
При това положение аз бих очаквала яденето ти да е идеално сготвено още на 20-тата минута. И аз готвя на 150 градуса. В загрята фурна ли ще сложиш съда или ще го нагряваш постепенно? Понеже и това е от значение за отчитане на времето. Иначе за самата риба - гледах едно кулинарно предаване, където профи готвaчът, някакъв гуру, препоръча филенцата да минат на силно нагорещен тиган само за по 30 секунди от всяка страна! Simple Smile Разбирам му идеята, иска да запази омега 3, по тази причина ние ядем риба и само маринована. Ти иначе може да държиш рибата във фурната и час, но е напълно безсмислено.  
Виж целия пост
# 588
Соул,

смятам в загрята фурна да сложа загрята тенджера. А в нея да има  един пласт зеленчуци, един пласт риба и отгоре пак зеленчуци.
Скумрия съм пекла на скара на терасата, става идеално. Сега ми се е прияло нещо като тези консервите от риба, направена  с доматен сос. Ще видим дали ще стане добре. През зимата изобщо не ми се пържи в кухнята, ще мирише цял месец после. Скумрията има много силна миризма. Сьомгата не прави проблеми.
Виж целия пост
# 589
Със сигурност ще стане много вкусна гозба, нямам съмнения. Ще е много интересно да споделиш после опит, а и снимки. Както винаги. Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 590
Привет на всички, чак на мен ми се прияде риба, пък не съм й фен Simple Smile
Да ви питам печете ли пресни чушки в чугунен тиган? сигурно ги притискате с нещо отгоре?
Виж целия пост
# 591
Понеже съм набрал скорост, днес пуснах и едно тиганче Lodge. Да попитам за сезонирането - имам нерафинирано студено пресовано ленено масло, което е нагрявано за да се подобри способността му за изсъхване. като цяло е дърводелско...не знам дали се е добра идея ли е и на колко градуса да го изпека? Другият вариант ми е зехтин, но чета много разнопосочни мнения за него....И понеже ще го ползвам на индукционен котлон, ако го сезонирам целия (и отвън) ще има ли проблем?
Виж целия пост
# 592
azalia_me,

пекла съм на чугунен тиган и чушки. Ако ги притиснеш, няма да е лошо, ще се изпекат сигурно по-равномерно.
Според мен ще е хубаво да намериш нещо, през което да може да циркулира въздух. Аз съм притискала чушките с металната шпатула, която си има дупки, но трябва да се стои постоянно на котлона. Ако е за 3-4 чушки няма проблем. И да знаеш, че доста пуши.

Интеркуулер,


това дърводелско олио нещо не ми вдъхва доверие. Нямаш ли най-обикновено слънчогледово олио? От сезонирането няма проблем за индукционния котлон. Ти като ще купуваш Лодж, няма нужда да сезонираш в началото. Те са третирани предварително. Само гледай след ползуване, ако има нещо загоряло и започнеш да го търкаш, да не свалиш патината. Най-добре лекичко да изстържеш със шпатулата и после да обереш с хартия.
Виж целия пост
# 593
С тази тема истински се развеселявам. Grinning Най- после някой зададе въпрос и имам възможност да се почувствам пълноценна, а не само да шпионирам. Азалия, аз пекох зеленчуци, вкл. пресни чушки на емайлиран чугунен грил тиган. Не разполагам със оборудване като Мирелка (Мирелка, даже вече имаш и плоча за притискане, ако не се лъжа) и затова просто ги оставих да се изпекат, без да правя нищо. Станаха идеални. Мисълта ми е, ще дори и да не ги притискаш чугунът си върши работата. Мирелка е права също, и че много пуши. Затова със скръб го прибрах възможно най- затънтен, че да не се изкушавам, докато направя ремонта в кухнята и сложа аспиратор.
А ориз басмати кака става в тенджерката... прозаично, но уникално вкусно, още по- вкусен, макар че той си има своята слава и без да е готвен в чугун.
Виж целия пост
# 594
Кристлайн,

още нямам плоча за притискане, напролет като открия сезона на терасата.
Вярно е, че оризът става уникално вкусно. Даже и обикновеният става суперароматен.
Аз да ви черпя една здравословна пица от пълнозърнеста спелта, със замразен спанак с извара,  яйце, червен лук малки доматчета и зехтин.



Вкусно стана, но с бяло брашно ми е по-вкусна, другия път ще е поне смес, не чисто пълнозърнесто. Добре втаса, не е клисава, но нещо не го харесвам това пълнозърнесто брашно. Може и от марката да е. Или пък да е по-вкусно, ако го правя с квас, а не с мая.
Виж целия пост
# 595
Пица правим само с типово брашно. Страхотна става.
Виж целия пост
# 596
Нямам представа в Германия кое е типово брашно.

перуника,
имаш ли някакъв номер за брашното на пакета?
Виж целия пост
# 597
Тип 1150 е в България типовото.
 Има висок процент от обвивките на зърното, по-тъмен цвят, повече витамини, минерали и ензими. Не знам в Германия дали са по същия стандарт.
Виж целия пост
# 598
Тип 1150 е в България типовото.
 Има висок процент от обвивките на зърното, по-тъмен цвят, повече витамини, минерали и ензими. Не знам в Германия дали са по същия стандарт.
Точно така. Ние купуваме от мелница
 Домашният типов хляб няма нищо общо с купения - много по-бял е. Явно купеният е пълен с боя. Освен това, типовото брашно е по-евтино ( около 45 стотинки на мелницата), а в магазина "типовото" хляб е по-скъп.
Виж целия пост
# 599
Къде се намира мелницата и кое е минималното количество, което може да бъде закупено?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия