Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 128 813
  • 906
# 165
Преди една седмица си купих огнеупорна порцеланова тавичка Luminarc, не знам колко е безвредна, но изглежда страхотно и е много удобна. Вече пекох питка в нея, не посмях да загрея фурната повече от 200 градуса, макар че пише 250. Чудесно е печенето в нея. Поддържа се много лесно, може да се ползва и като купа за салата, има и различни големини. Препоръчвам
Luminarc за печене
Виж целия пост
# 166
https://lifehacker.ru/chugunnaya-posuda/?utm_source=feedburner&a … p;utm_medium=feed
Виж целия пост
# 167
Някой взе ли си от тиганите и тенджерите с точки от Кауфланд? Мнения?
Виж целия пост
# 168
Весела Коледа на всички!
Моля предложете ми хубав тиган за палачинки-да не ми залепват и да е безвреден.
Виж целия пост
# 169
Весела Коледа!
Моите предложения за хубав и безвреден тиган за палачинки:



Виж целия пост
# 170
Ако искаш да обръщаш палачинките във въздуха, ето този може да ти свърши работа.
http://chugun.bg/product-category/cast-iron-griddles/cipg-detach … le-wooden-handle/

Като за чугунен е лек. Единствено чугунът е почти незалепващ и здравословен. По принцип няма такова нещо като незалепващо здравословно покритие. Важно е технологията на печене да се спазва, тогава чугунът е незалепващ. Само суровият обаче. Емайлираният е по-малко незалепващ.

Иначе най-добрият избор е това, което е дала Примадона гърл - с ореховата дръжка. Но е въпрос на финанси.
Ако ще се ползува често и за печене на много палачинки, по-скъпият вариант ще се изплати чрез комфорта и вкуса.
Виж целия пост
# 171
Мирела, защо предпочиташ ореховата дръжка? Аз още се чудя кой от двата да взема. Не е ли по-добре да е изцяло чугун, за да може да се пече във фурната. Имам един тиган с дървена дръжка, чието дъно от външната страна има ръжда.

Една подробност - тиганите на Skeppshult никога не се мият с препарати.
Виж целия пост
# 172
Примадона гърл,

дървената дръжка не се нагрява както чугунената, което е голямо удобство. Освен това е по-дълга, балансът в ръката ще е по-добър. Харесвам Лодж, но дръжките са им къси, нагорещяват се и това за мен е минус. но те и затова са по-евтини.
А орехова харесвам заради цвета, по-красива ми е от буковата.

При мен и двата тигана на Лодж хванаха ръжда от външната част на дъното. Само че не си играх да ги пека целите отново, намазах с ленено олио съвсем тънко отвън, високата температура го фиксира, няма проблем в момента. Дори не се образува силен пушек, понеже намазах съвсем тънко и обрах със салфетка.

Лененото олио има по-ниска точка на полимеризиране и затова се препоръчва от някои при изпичане. То полимеризира дори само като стои на въздух, ползува се за ленен фирнис. Има тежка, специфична миризма, но като се изпече, тя изчезва.
С ленено олио съвсем случайно  спасих от ръжда ръба на малката ми касерола Крюзе. Намазах с една клечка с памук съвсем тънко само открития чугун. Вдигнах я в шкафа и след месец-два, когато отново я извадих,  установих, че е станал доста стабилен филм и без печене. Тази касерола я ползувам много рядко, затова стана този случаен опит.

Тиганите за палачинки на Биол са леки -1,6 кг, срещу 2,2 за подобен размер на Скепшулт. Дръжката се сваля и това е практично, освен това са 5 пъти по-евтини. Имат един голям минус -изработката. Не ги шлайфат добре и ръбовете са доста неравни, понякога може и дъното да не ‘‘залепва ‘‘ добре към котлона. Но пълно щастие няма, разликата в цената все отнякъде трябва да дойде.  Руснаците си спестяват от работните стъпки, и не бракуват така безкомпромисно както шведите. От там идва и разликата в цената. Не само от това, че Скепшулт са маркови, а Биол не.
Виж целия пост
# 173
Мирела, благодаря ти много. Ще си купя ленено олио и ще намажа тигана.
Виж целия пост
# 174
Няма за какво! Ръждата се маха с киселина. Може да пробваш с тампонче с оцет или лимонов резен - да подействува малко, после се мие с вода, суши се добре и се маже с лененото олио. Добре се втрива и със салфетка се обира всичко, което не е попило в порите на чугуна.

Твоят пост ме подсети да проверя дъното на моите тигани. На единия имаше малко петънце, което аха, да хване ръжда, но го намазах с ленено олио. Понякога се случва със суровия чугун, но е супер рядко - веднъж на година, изобщо не ми пречи.
Много съм се заканила на един Скепшулт- дълбок тиган за 20 см. котлон, но цената ме спира.  Чакам някоя промоция.
https://www.skeppshult-store.de/skeppshult/servierpfannen/skepps … e-25-cm/a-107042/

Ще го ползувам и за палачинки, като хванеш дръжката и отсрещната страна с ръкавица, може да го наклониш във въздуха и тестото да се разлее равномерно. Или да се ползува дървена шпатула за палачинки, тогава няма нужда да се повдига тигана.



Crepesverteiler е на немски, по панаирите тук продават такива палачинки, правят ги пред теб с това кръглото приспособление, с плоското обръщат палачинката.
https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss_2?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%8 … =Crepes+Verteiler
Виж целия пост
# 175
за любителите на Le Creuset https://www.amazon.co.uk/dp/B00YUZ18CU/ref=pe_385721_37038031_TE_psd_dp_5?th=1  Плитка 30 см. тенджера в цвят касис за 114.50 п. това е най-ниската цена от 2016г. до сега.
Виж целия пост
# 176
Влизам, за да похваля Sensuell на Икея, ползвам серията активно последните 3-4 месеца ми допада много - тиганът подгрява равномерно, дори палачинки стават добре, храната в тенджерите става много приятна.

Водена от досегашния ми положителен опит със съдовете на Икея и изкушена от добрата им цена, много искам да пробвам чугунената серия Senior. До момента не съм ползвала чугунени съдове за готвене. Виждам, че са с емайлирано покритие, това означава ли, че нямат нужда от сезониране? Някой има ли отзиви от тях?

Виж целия пост
# 177
Макарон,

заповядай в темата на чугунките, мисля, че имаше някой с чугунен съд от Икея.
http://www.bg-mamma.com/?topic=1067406.450
Аз съм чела из немските форуми много добри отзиви за тях. В Германия за тази серия дават 15 години гаранция. В Бг съдовете са същите, но гаранцията е само 5 години, което е предполагам политика на франчайз-собственика.
Виж целия пост
# 178
Благодаря!
Виж целия пост
# 179
Здравейте, в голяма дилема съм в избора на тенджера  в която е по здравословно да се готви. Много ще се радвам ако се включите с мнения. Единия вид на който съм се спряла е стъкло керамична https://pochehli.com/tendzhera-luminarc-vitro-3-l
Другия вид е от неръждаема стомана https://berlingerhaus.bg/produkt/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb% … hufeisen-sf-4002/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия