Как се справяте с готвенето

  • 18 528
  • 220
# 15
Mihaela, давай идеите, де!
Нашето меню се върти около пилешки хапки, пиле с ориз, пиле яхния, леща, боб, баница, пълнени чушки, риба, свинско на тиган. Ако много слушат, правя и агнешко с ориз. Купувам готови пици, супи, спагетите ги ядат със сол (не се възмущавайте, моля), от време на време готовя пилешки хапки от готовите. Ами, това ни е менюто, скучно, еднообразно и ми е писнало.

Пилешка супа
Супа топчета
Леща
Боб
Свинско с грах /зелн фасул
Кюфтета
Пица
Пълнени чушки
Ориз с бутчета
Шкембе
Яйца по панагюрски
Вратни пържоли накиснати с черен пипер ,соев сос .....
Миш маш
Свинско с картофи и под формата на чорба
Пилешка чорба,спаначена
Мусака
Свинско с гъби и лук
Кюфтета сос
Виж целия пост
# 16
2/3 от нещата не се консумират от домашните, другите са в ежеседмичния списък. Laughing Аз съм лесна, ям да не кажа всичко, но за нищо на света не бих тръгнала да готвя и още нещо само за мен.
Имам в България мултикукър, чудя се дали да си го взема. Но нещо не можах да му свикна, а и не ми пестеше кой знае колко време, при условия, че аз и без това няма на кого да готвя яхнии, супи и по-течни манджи.

Виж целия пост
# 17
Каквото се сещам от нашите по-лесни ястия. Някои може да изглеждат сложни, но ползваме заготовки, приготвени при повече време и самата подготовка на продуктите за готвене не отнема много време. Някои се готвят през нощта, някои през деня докато ни няма, и вечер имам време, прибирам се към 17.30-18.00 ч. от работа.
Супи:
- зеленчукова крем супа - от картофи и комбинирана с някои от следните зеленчуци - кромид лук, тиквички, броколи, карфиол, грах, моркови
- крем супа с пушена сьомга
- супа топчета
- пилешка супа
- телешко варено
Ястия тип гъсти яхнии:
- Картофи с грах, само грах
- Картофи със зелен фасул, само зелен фасул
- боб и леща
На първите две понякога слагам пилешко или пуешко
Тип аламинути:
- яйца на очи
- омлети
- катми
- миш-маш
Кюфтета:
- кюфтета от извара
- картофени кюфтета
- зеленчукови кюфтета
- цариградски кюфтенца върху пюре
Кюфтета от кайма се отказах, така и не мога да уцеля по вкуса ни
Картофи (На почит у дома):
- като пържени в еърфрайъра с малко патешка мас
- в мултикукъра
- на фурна, или постни или с пуешко, пилешко, свинско
- на фурна с розмарин, сметана и масло - това е хит в момента
- с техниката су-вид, и те са на голяма почит
- огретен със сирене и сос бешамел, понякога добавям гъбено брашно, понякога спанак
- запечено на фурна картофено пюре със сирене, яйца и масло
- мусака
С ориз:
- ризото
- ориз със спанак
- ориз с месо
- пълнени чушки и по-рядко сарми
Италианска паста, домашна, приготвям през почивните дни самата паста, стои в хладилника и вечер става бързо:
- талиатели с овкусен зехтин, със сметана, с пушена сьомга, с миди, със скариди, със сирена, с патладжан и сушени домати
- лазаня с бешамел и сирена + понякога спанак, броколи, тиквички, лазаня болонезе
- равиоли
Разни други:
- качамак от инстантните, със сирене и масло, понякога с печени  парченца свинско месо
- броколи на пара със сос от сирена
- баница с готови кори или с домашна юфка
- суфле  с кашкавал
- пържола на тиган или су-вид - пушека, свинска, пилешка
- риба -пъстърва, ципура, лаврак, сьомга, сьомгова пъстърва - на тиган или в еърфрайъра
- пилешко хапки с корнфлейкс, печени на фурна или в еърфрайъра
- парченца печено месо върху картофено пюре с гъбен сос
- пица
- късчета свинско месо в гъбен сос с картофено пюре (като кебап)
- зеле, понякога с ориз или с месо, но рядко, дъщеря ми не му е фен
- разни бързи разядки, с хляб или пърленка

Сигурно изпускам нещо.


 
Виж целия пост
# 18
Dovetd,ако имаш време може да погледнеш и тези теми за 15-минутни рецепти и идеи.Мисля ,че ще ти е от полза
http://oldm.bg-mamma.com/?topic=895768
http://oldm.bg-mamma.com/?topic=971116
Виж целия пост
# 19
Dovetd,ако имаш време може да погледнеш и тези теми за 15-минутни рецепти и идеи.Мисля ,че ще ти е от полза
http://oldm.bg-mamma.com/?topic=895768
http://oldm.bg-mamma.com/?topic=971116

Блгодаря! 😊
Виж целия пост
# 20
Веднъж в седмицата приготвям задължително риба.С картофена салата или друг вид.

Телешко варено
Зелена супа-спанак,коприва и лапад
Супа топчета
Картофена супа
Пилешка супа

Пилешки пържоли с гъби и картофи-стават бързо на фурната или в кукъра.
Свински пържоли с гъбен сос .
Телешко с грах
Мусака
Гювечета
Пилешки дробчета задушени
Червена леща-сварява се по-бързо
Гъби с ориз -може и  дробчета да е добавят
Паниран кашкавал
Шницели
Пилешки хапки-пържа ги.
Пилешки бутчета-слагам ги в плик заедно с нарязан на кубчета голям картоф и пека един час във фурната.


През зимата обичам да готвя в гърне-сарми,свинско със зеле,телешко със зеленчуци,боб със свински ребра.Слагам го във фурната на ниска температура-100-150 градуса .




Виж целия пост
# 21
Ами правя нещо набързо, за малката готвя нещо варено от 3-4 неща. Общо взето режа, подправям и на котлона( във фурната).
Мъжът ми готви, но той работи много и само в почивните дни го прави. През почивните дни само той приготвя храната.
Абе, галимация.
Виж целия пост
# 22
Добре.
Винаги съм се чудила на това:
Готвя аз примерно пиле с ориз. Остава в тавата 1-2 порции. Никой не иска да яде същото втори път. Кой яде постоянните оставащи 1-2 порции?

В нас сме аз,мъжът ми и баща му. Мъжа ми яде каквото сложа в чинията (знам какво не обича и не го готвя)- ядене се яде ако има останало 2 дни подред. Ако е останала порция се яде на по-другия ден да не е 3 дни подред (но това е по-рядко). Баща му обича кексове бисквити и торти, пържено,панирано...Ако е полезно по-рядко го яде. За него почти винаги има нещо сладко домашно (откарва на сладко, месо и сандвичи- така си обича). Иначе при нас е друг проблема- Баща му винаги изяжда месото от манджите. Тосет на втората вечер пилето с ориз няма никакво пиле-само ориз, картофи със свинско-същата история... винаги изобира месото (колкото и да сложа)... Мисля да почна да правя допълнително месо и да го увивам в някой ъгъл на  хладилника,та да не ядем постно на втората вечер Grinning
Виж целия пост
# 23
Добре.
Винаги съм се чудила на това:
Готвя аз примерно пиле с ориз. Остава в тавата 1-2 порции. Никой не иска да яде същото втори път. Кой яде постоянните оставащи 1-2 порции?

В нас сме аз,мъжът ми и баща му. Мъжа ми яде каквото сложа в чинията (знам какво не обича и не го готвя)- ядене се яде ако има останало 2 дни подред. Ако е останала порция се яде на по-другия ден да не е 3 дни подред (но това е по-рядко). Баща му обича кексове бисквити и торти, пържено,панирано...Ако е полезно по-рядко го яде. За него почти винаги има нещо сладко домашно (откарва на сладко, месо и сандвичи- така си обича). Иначе при нас е друг проблема- Баща му винаги изяжда месото от манджите. Тосет на втората вечер пилето с ориз няма никакво пиле-само ориз, картофи със свинско-същата история... винаги изобира месото (колкото и да сложа)... Мисля да почна да правя допълнително месо и да го увивам в някой ъгъл на  хладилника,та да не ядем постно на втората вечер Grinning

Аз се научих да готвя по-малки количества ( за 4 човека колко да е малко) и рядко остава, но ако остане случайно го слагам в хладилника и ако не се изяде отива в кофата.
Виж целия пост
# 24
И аз не се справям особено много, ММ готви доста често.  Много рядко остава една порция, явно сме нацелили посудата
Виж целия пост
# 25
аз пък гледам да остане, за да мога да си взема за работа, но ние размерите на порциите отдавна сме ги нацелили. по принцип всичко се обира в нас, ако нещо пък съвсем се застои -  на кучето/уличните котки.
а човекът като обира месото, след това ще яде постно, кво толкова. то и без това не се яде месо всеки ден.
Виж целия пост
# 26
Обикновено готвя в 3 до 4 порции, ядем по веднъж, другото обикновено аз го взимам за работа, ако ми дойде много му слагам и на него. Аз не обичам притоплено, както и той, нито замразено, та не замразяваме. Не готвя всеки ден, а когато имам време и възможност да напазарувам (ако няма нищо вкъщи). Примерно вчера правих супа (2л тенджера), вечеряхме и днес ми останаха 400 мл за работа и това е. Днес пак ще готвя - пиле с картофи и грах (за по-бързо), утре може и да сготвя нещо, но в сряда и четвъртък съм следобедна смяна до късно вечерта и няма да имам време, та всеки ще се оправя както намери за добре. Най-често правя някаква салата + картофи под всякаква форма и евентуално някакво месо. Напоследък (от около 6м) не изпитвам  някакво желание да ям месо кой знае колко, а като сготвя винаги се изхвърля накрая, защото явно и ММ не си пада много по тая част, та я караме на полувег рецепти.
Виж целия пост
# 27
Добре.
Винаги съм се чудила на това:
Готвя аз примерно пиле с ориз. Остава в тавата 1-2 порции. Никой не иска да яде същото втори път. Кой яде постоянните оставащи 1-2 порции?
Аз и дъщеря ми си ги изяждаме на следващия ден на обяд, за работа в кутия също. У нас няма такъв филм - не ям ядене от вчера.
Виж целия пост
# 28
Бързите ми манджи са: пържени картофи на фритюрник (купувам и бланширани), яйца по панагюрски, бъркани яйца според желанието с лук или без (първо бъркам тия без и после със в един и същи тиган). Задушен зелен боб (от замразения) с масло и някаква печена наденица. Синът яде нещо като омлет - много салам и кашкавал запържени и отгоре три разбити яйца. От искащите повече време:
Боб (за по-бързо може готов от буркан), леща, телешко варено (в тенджерата под налягане), спагети карбонара (по-рядко болонезе), лазаня, кюфтенца по цариградски или по скандинавски, огретен с броколи, карфиол и картофи, свинско на хапки с гъби и сос от топено сирене, мусака, задушено месо или дробчета със зеленчуци. От  супите: спаначена с много ориз (става доста гъста), топчета, пилешка, рибена или крем супа.
Като имам време правя разни сладкиши, палачинки или изискващи повече време манджи като сърми, пълнени чушки. Обичам да готвя, но през седмицата, ако съм уморена, мога и да пропусна.
Виж целия пост
# 29
О, тема точно като за мен. Много ми е трудно с това готвене. Дъщеря ми не е капризна, ако не и харесва яденето може и само на краставици да кара, а мъжа ми не яде супи, не яде чорбави манджи, това не обича, онова не обича и ми е голяма мъка. Доста често прибягваме към готова храна от близко ресторантче, пица- веднъж седмично и понеже през седмицата работя- 7.30 до 15.30, а като взема малката от градина и е хубаво времето все сме по площадките и гледам уикенда да има поне готвена и домашна храна. А и моите както не искат да ядат всеки ден едно и също съвсем ме "улесняват". Сега чакаме и второ дете, да видим как ще се нагласяваме. Който не иска да ми яде манджите, да си ляга гладен Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия