Коледа 2018

  • 98 952
  • 1 162
# 405
За Бъдни вечер правя питката с мая и сода.
Майка ми я прави със зелева чорба и сода, но ако следваме линията да е постно, то зелевата чорба отпада, защото има бактерии в чорбата. Жив организъм, с две думи Grin
Иначе много обичам содена питка с яйца и кисело мляко.

Аз правих два пъти постна, като единия път изненадах освен роднините, на които бях на гости, то и себе си, защото не очаквах, че ще се получи нещо.
Накратко... бяха летните богороднични пости и по стечение на обстоятелствата често гостувах на леля ми и когато ме поканиха на вечеря по време на постите, а те постят, буквално за час омесих и изпекох постна питка с ябълков сайдер.
Помня че сложих в питката вместо вода 1 сайдер. Сложих сода (разтворих в малко оцет, не в сайдера), сол, олио и брашно. Нямам мерки на продуктите. Помня че остана леко влажна вътре, не по-суха, както ако е с мая, яйца, мляко, но беше вкусна.
Втора питка след тази правих с лимонада. Също се получи хубава, но с ябълковия сайдер имаше един приятен дъх. Но пък ако сайдерът е истински, да предположим, с ферментация и както си трябва, пак не е удачен. Остава лимонадата Simple Smile Или от този купешкият сайдер. Боичка и газирана вода.
Ако правя скоро ще измеря продуктите, ще снимам и ще споделя резултата.

 
Виж целия пост
# 406
Във формички ли печете рохличките или навивате като кравайче в обикновена тава? Гледам, че в Кауфланд има форма, но е силиконова и това ме спира. Никога не съм ползвала силиконови, а съм решила тази година да направя и рохличките, че много ги хвалите. А и щом има орехи, няма начин да не бъдат одобрени.
Много харесвам едни сладки с бадеми, целите оваляни в пудра захар. Във форма на луна са, продават ги на килограм. Не знам какво да търся в интернет, та дано открия рецептата. Дали се сеща някой за кои говоря?
Аз си купих такава точно за рохличките,отдавна имах мерак.Отчитам много недостатъци на тази форма.
Събира само 16 рохлички,това значи ,че дълго трябва да се въртя около тях.Направих само една форма и и се ядосах,и останалите изпекох в тавата.
Понеже рохличките лесно се чупят при изваждането от формата почти всичките изпочупих Weary,не че не се изядоха,а ма все пак трябва и малко естетика да се вкарва Wink
С металната може иначе да стоят нещата.
P.S. Да питам някой пробвал ли да ги прави без да престояват в хладилника дълго?Защото аз като извадих тестото от хладилника,то беше на камък и не можеше да се работи с него и трябваше да се отпусне малко.
Виж целия пост
# 407
Момичета,  моля за консултация.  Търсих прословутия марципан в Метро,  но нямаше.  Взех едно дулсе с идеята с него  да слепям капучиновите звезди. Не съм ги правила досега. Как мислите,  ще се получат ли само с дулсе?  Иначе освен от Метро,  откъде да го търся тоя марципан?  Икея май имаха,  ама няма да се дигна до там за такова нещо...
Виж целия пост
# 408
G..D.. в Лидъл има марципан.
Виж целия пост
# 409
Хората на диета  са изключително доволни от този празничен, хрупкав тиквеник. Хем тиквеник ядат, хем ниско калорично и съвестта чиста 😋😉😇 Елегантен завършек на обилен обяд или вечеря .


Виж целия пост
# 410
Натуся, благодаря за отговора. Бях решила две да купя, но ще се откажа. Ще пека в голямата тава от печката.
Виж целия пост
# 411
Ваниловите кравайчета (рохлички) по рецептата на Наталина пека  в тавата на печката. От една доза имам не повече от две-три счупени. Peace Лесни са, правим ги с щерката, точно спазвам рецептата. Тъй като ги правя с малката и естествено по-бавно, изваждам част от тестото, другата част чака в хладилника. Peace
Виж целия пост
# 412
Момичета,  моля за консултация.  Търсих прословутия марципан в Метро,  но нямаше.  Взех едно дулсе с идеята с него  да слепям капучиновите звезди. Не съм ги правила досега. Как мислите,  ще се получат ли само с дулсе?  Иначе освен от Метро,  откъде да го търся тоя марципан?  Икея май имаха,  ама няма да се дигна до там за такова нещо...
За Дулсе де Лече ползвам това- има го вече по магазините, суперите и струва около 8/10 лв. Испанско е, с много високо качество,  години наред ми го докарваха оттам или аз си го мъкнех от някъде си на количества.  Сега вече има.  Става разкошно за пълнежи, стои много добре и не се разлива.
Скрит текст:

За ванилените купих ето това - на брой са 47, много са, но така и си отлежава все още не съм го ползвала, крайно време е да го пробвам -
Скрит текст:
Марципан в Лидл - няма. Купих 200 г- 10 лв   от Арома Хаус, не ми стигна ,защото го ползвах цялото количество за щолена и си докупих още 1 кг от Метро  - 20 лв. Смятам , а аз от години го ползвам, че този от Метро е много по-добър, заслужава си.

BiankaD, разкошни предложения.  chef bouquet Благодаря

От мен също  едно предложение за новогодишна торта,  вчера я завъртях - Орехово-карамелена ябълкова торта,  тя стана перфектна и на вкус и на външен вид.


Скрит текст:
[/spoiler]

и една по-бърза и не се пече, Английска шоколадова торта
Скрит текст:

Скрит текст:
Виж целия пост
# 413
Рохличките пука в силиконова форма. От една доза излизат 2 форми и половина някъде, моята е с 16 гнезда. Вадя ги горещи с върха на нож. Не се чупят.
Виж целия пост
# 414
И аз да се включа с ванилените рохлички. Понеже правя по 3-4 дози, което си е доста време, ако ги правя на ръка. Първо пробвах с тавичките, но нещо не се случиха нещата, много трудно ги правех с тях, а и доста лесно се чупеха после бисквитките при вадене, предполагам, защото стават тънички. Намерих си миналата година ей това чудо, много лесно и бързо стават:






Когато ги извадя от фурната, не ги махам веднага от тавичката, чакам малко, около минута, и после внимателно ги слагам в голяма тавичка и ги овалвам хубаво с пудра захар. От 3-4 дози, да ми се счупят 5-6 сладки.
Виж целия пост
# 415
В кои супери има испанското дулсе де лече?
Виж целия пост
# 416
Рано ли е за сладки линцер и напукани сладки. Сега ще имам възмижност и се чудя дали да ги почвам. Както и се чудя може ли да си направя блатовете за павлова и да изкарат 2 седмици докато дойде време да я сглобя.
Виж целия пост
# 417
Рано ли е за сладки линцер и напукани сладки. Сега ще имам възмижност и се чудя дали да ги почвам. Както и се чудя може ли да си направя блатовете за павлова и да изкарат 2 седмици докато дойде време да я сглобя.

Линцер можете да направите, но без да ги слепвате. Слепете ги 2-3 дни преди хапване. Блатовете за Павлова - според мен е рано за тях. Те стават бързо и лесно. Аз бих ги направила предния ден.
Виж целия пост
# 418
ЕваНиколова, благодаря.

Другите неща, които искам да направя са бонбони с марципан и нещо с кестеново пюре, но не мога да харесам рецепти, а и нямам много време да търся.
Ще се радвам, ако препоръчате нещо изпробвано, на англйски и френски също може, тези продукти като че ли не са много използвани у нас и в блоговете, чиито рецепти ползвам почти нищо не намерих.
Виж целия пост
# 419
Мисля да направя днес меденки, ако ги затворя в кутия ще издържат ли до Коледа?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия