Майка ми я прави със зелева чорба и сода, но ако следваме линията да е постно, то зелевата чорба отпада, защото има бактерии в чорбата. Жив организъм, с две думи
Иначе много обичам содена питка с яйца и кисело мляко.
Аз правих два пъти постна, като единия път изненадах освен роднините, на които бях на гости, то и себе си, защото не очаквах, че ще се получи нещо.
Накратко... бяха летните богороднични пости и по стечение на обстоятелствата често гостувах на леля ми и когато ме поканиха на вечеря по време на постите, а те постят, буквално за час омесих и изпекох постна питка с ябълков сайдер.
Помня че сложих в питката вместо вода 1 сайдер. Сложих сода (разтворих в малко оцет, не в сайдера), сол, олио и брашно. Нямам мерки на продуктите. Помня че остана леко влажна вътре, не по-суха, както ако е с мая, яйца, мляко, но беше вкусна.
Втора питка след тази правих с лимонада. Също се получи хубава, но с ябълковия сайдер имаше един приятен дъх. Но пък ако сайдерът е истински, да предположим, с ферментация и както си трябва, пак не е удачен. Остава лимонадата Или от този купешкият сайдер. Боичка и газирана вода.
Ако правя скоро ще измеря продуктите, ще снимам и ще споделя резултата.