За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 060
  • 736
# 525
Може ли рецепта за френска селска торта? Бях питала преди време, но не намирам нищо. Моля да споделите пак.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D1%82%D0%B0
Един съвет от мен - ако не ти се точи (отнема поне 1,5 - 2 часа), направи от тестото топчета и ги изпечи за 20-тина минути във фурната, а после ги реди и пляскай крема.
За да се напоят хубаво, нека са по-малки, но тогава ще ти излязат 2 тави от тези, които си вървят с фурната. Докато се пече едната тава, прави топчетата за другата. Ето откъде взех идеята - http://bg-mam.ma/p/297129/15794989
Половината топчета/кори + 1 кг сметана е достатъчно за средна торта.
Останалите топчета са като бисквити и могат да се съхраняват и извън хладилник, аз си пазя такива за следващия път.

Какво излиза - това, което ние наричаме руска салата, всъщност произхожда от Франция.
А това, което уж е фр. с. торта, май е от Русия.
Виж целия пост
# 526
За първи път ще правя домашна руска салата. Има ли някои тънкости, които трябва да знам, за да се получи по-вкусна от купената?
Чела съм някъде съвет - да се сипе в майонезата малко от водата на краставичките, тя е киселка и подправена и ми харесва. Само да се внимава с киселината, защото купената майонеза си има оцет, краставичките също. Аз си правя домашна майонеза.
Но все пак е въпрос на лични вкусове и предпочитания. Понякога я правя без месо.
Виж целия пост
# 527
2 буркана ще стигнат.Аз не го мия,сипвам го с водата.
А водата от буркана нали е студена ,а май само топла се доливаше ......
Виж целия пост
# 528
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.
Виж целия пост
# 529
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.
Значи ги препичаш меденките, за да са ти твърди.
Меденки

Джинджифилови сладки

Любимите шоколадови бисквити
Виж целия пост
# 530
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.

Ето едни много приятни Сладки Тирамису от миналата година.
Виж целия пост
# 531
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?
Виж целия пост
# 532
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
2- вариант- сварени на пара- цели, без да са предварително обелени,
3- вариант- приемам и други предложения.
Виж целия пост
# 533
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?
Доли, за по-бързо предварително го сварявам , ползвам тенджера под налягане, но разбира се , че може и в друга, да омекне , след това го прехвърлям в гювеча да си се пече окончателно. Не забравяй, че то обича повече мазнина, олио, и след като го прехвърля го заливам с още малко мазнина и ако е необходимо и малко вода.
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
................
Тези които правя, те не са точно соте, ги обелвам, варя на пара до готовност, прехвърлям и добавям хубаво парче масло да се разтопи. Копър, сол. Така ги обичам.
Виж целия пост
# 534
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?

Всичко заедно в Гювеча  със съвсем малко вода и мазнина
Слагаш зеле отгоре джолан върху него пак зеле един лист фолио под капака на гювеча за да може хубаво да се задушава

 на 180 градуса за три часа ще бъде готово
Виж целия пост
# 535
Ако няма много време, джоланът ще стане за 2 около часа, на по-висока Т и с вентилатор. Но напоследък ММ се вихри с джоланите, не мога да се доредя от него.

Когато съвсем ме мързи - задушавам картофи в МВ, почти без вода. Но ако са по-голямо количество - искат повече време и май не е по-бързо от тенджерата.
Виж целия пост
# 536
От какво тесто се правят стъпките върху погачата за прощапулника? Ще правя содена питка и искам да сложа крачета отгоре
От същото тесто си отдели, но му добави брашно и сол, за да не втасва.
http://www.receptite.me/r-240-pitka-za-proshtupulnik
Стана чудна питка!
Благодаря!!
Виж целия пост
# 537
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
2- вариант- сварени на пара- цели, без да са предварително обелени,
3- вариант- приемам и други предложения.

аз сотирам сварени картофи само от предния ден.
ако са още топли и започна да ги режа на филийки и се разпадат.
можеш и цели (белени или небелени) да ги сотираш, но трябва да са дребни.

аз понякога слагам сурови на тънки шайби и така ги сотирам, отнема малко повече време. Peace
Виж целия пост
# 538
Купих мая за хляб на кубче и на нея пишеше срок на годност 1 месец? Възможно ли е? Не беше ли срока няколко дни?
Виж целия пост
# 539
Да, около месец е
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия