Трапеза за Бъдни вечер.

  • 12 019
  • 18
и по -специално за късметите в питата.
никога досега не съм слагала,все забравям Embarassed
споделете вие какви късмети си намисляте?може и  рецепти за пита! Simple Smile
Виж целия пост
# 1
За Бъдни вечер
По традиция за Бъдни вечер се приготвят питка и седем постни гозби .

Питка с късмети



ПРОДУКТИ:
10 с. л. бяло брашно
15 с. л. царевично брашно или качамак
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесвате добре царевичното и бялото брашно, добавяте захарта и солта, а после и кофичката кисело мляко с добре разбърканата в нея лъжичка сода. Накрая се добавя и олиото. Получава се средно гъсто тесто като за кекс. Отгоре може да поръсите със сусам или маково семе. Вътре можете да добавяте подправки или сирене.
Изсипвате в добре намаслена и набрашнена тава и печете на леко загрята фурна (200 градуса) докато се зачерви.


а късметите
паричка
дрян- здраве
и тиквена семка наречена какво ще е
бобче пак наречено.

 

Яхния от стар фасул

Продукти: 2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по желание 5-6 лютиви чушлета.
Приготвяне: Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушават се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в пръстени гюведжета. Отгоре се разпределя заръжката. Върху нея се поставя по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от водата, в която е врял фасулът. Гюведжетата се запичат на фурна. Поднасят се топли.

Пълнени чушки със стар фасул

Продукти: 2 1/2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

Зелеви сарми

Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.
Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.


Сарми с лозов лист


Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша олио, 2-3 глави лук и 1 стрък праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, сух магданоз и копър.
Приготвяне: Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките - размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.


Ошав


Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар.
Приготвяне: Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.


Варено жито


Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки.
Приготвяне: Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.


Тиквеник


Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.
Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.
Виж целия пост
# 2
В петък си купих ново списание , да видя какво представлява - "Журнал за жената" . Та в него има притурка с рецепти и идеиза Коледа и Бъдни вечер . Ето рецептата за питката.

Постна питка

 Arrow 1 кг брашно
 Arrow 300 мл вода
 Arrow 10 г сол
 Arrow 1 пак. бакпулвер

В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно направете кладенче , в което сложете солта и сипете постепенно хладката вода , докато се получи тесто . Омесете го добре и оформете питка . Изпечете я в силно загрята фурна .
Виж целия пост
# 3
аз за късметите - от няколко години изрязвам заглавия от вестници и това са късметите. Хващаш стари вестници колкоото имаш, вземаш ножица и като видиш заглавие от рода на "Банките отпускат повече пари за кредити"/написано с големи черни букви/, изрязваш внимателно думите "повече пари".
Много познават, пустите му късмети:) хартиените изрезки увивам в домакинско фолио и слагам в баницата или там каквото е.
Виж целия пост
# 4
Ами традиционните късмети в нашето семейство бяха:
пари (метална пара)
здравето
любовта
къщата
учението
кокошките (въпреки че нямахме такива Laughing )
лозето
късмета
работата
От тези аз съм запазила само адекватните, т.е. пари, късмет, любов, щастие, учение.
Аз ги увивам в дом. фолио и ги слагам в баницата, като след това отбелязвам мястото им с кл. за зъби.
Лаура
Виж целия пост
# 5
Пффф, аз какви късмети пиша, не ви е работа. Все мен търсят приятелите, като се събираме на НГ.
От типа на... "Прасе! Да, на теб говоря!"... и подобни Wink
Виж целия пост
# 6
Цитат на: boo
Пффф, аз какви късмети пиша, не ви е работа. Все мен търсят приятелите, като се събираме на НГ.
От типа на... "Прасе! Да, на теб говоря!"... и подобни Wink

ами хайде ,де!
всякакви идеи "събирам" Grinning
Виж целия пост
# 7
Biju, благодаря ти! Big Ups Тамън се бях видяла в чудо, че за Бъдни вечер ще имаме гости и не знаех какво се готви!
Ейиии, абе обичам го тоя Форум и т'ва си е!  newsm76
Виж целия пост
# 8
Аз на Бъдни вечер не слагам късмети в питката, а само паричка. Така знам, че се прави. А пък късметите - на нова година в баницата. Купувам си готови от книжарницата. Те са стандартните, само че в стихотворна форма. Нещо от рода на: "И тази година късмет улучи - пада ти се здраве и благополучие" или "Пада ти се ненадейно много щастие семейно" , "Приятели ще имаш верни, щури, диви и модерни" и все от тоя род. Имам 7 - 8 останали, ако се интересуваш мога да ти ги изпратя на лични.
Виж целия пост
# 9
Цитат на: stella
Имам 7 - 8 останали, ако се интересуваш мога да ти ги изпратя на лични.


Няма на лични, тука в кюпа, че и мен ме интересуват Grinning .С малкия дзвер едва баницата ще успея да забъркам, камо ли да седна и да мисля късмети Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Shali
Цитат на: stella
Имам 7 - 8 останали, ако се интересуваш мога да ти ги изпратя на лични.


Няма на лични, тука в кюпа, че и мен ме интересуват Grinning .С малкия дзвер едва баницата ще успея да забъркам, камо ли да седна и да мисля късмети Simple Smile
 Close-mas:  Close-mas:  Close-mas:  ОК.
Първите три съм ги написала в горния постинг.
4. Ще влезеш във елитен институт, с "големи мозъци" прочут.
5. Новата година нов късмет ти прати, в бизнеса постигаш завидни резултати.
6. Година те чака красива, съдбовна, ще бъдеш в плен на магия любовна.
7. Смело пристъпяй напред, късметът ще е с теб навред.
8. Последното е за паричката - Стига ти тая награда, парата на тебе се пада.
 Имаше и още - за бебе, имот, кола и т.н., ама не си ги спомням. Ще видя дали не са пуснали вече в книжарницата пак и като си взема за тази година ще допълвам.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: тити
аз за късметите - от няколко години изрязвам заглавия от вестници и това са късметите. Хващаш стари вестници колкоото имаш, вземаш ножица и като видиш заглавие от рода на "Банките отпускат повече пари за кредити"/написано с големи черни букви/, изрязваш внимателно думите "повече пари".
Много познават, пустите му късмети:) хартиените изрезки увивам в домакинско фолио и слагам в баницата или там каквото е.


ха, и аз така правя от години, само че за новогодишната баница.
аз ли не съм на ред, но нали на коледа се прави содена питка с пара??? (аз обаче я правя с мая, че содата ми "блъска" с неприятен аромат)....а късметите са на нова година???
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Taneto

аз ли не съм на ред, но нали на коледа се прави содена питка с пара???


Абсолютно правилно, но понеже стана дума за късмети, се сетих за моите. Бъдни вечер досега не съм правила, но тази година ще опитам с питка, а къъсметите - в новогодишната баница. Важното е идеи да обменяме:)
Виж целия пост
# 13
Цитат на: stella
Цитат на: Shali
Цитат на: stella
Имам 7 - 8 останали, ако се интересуваш мога да ти ги изпратя на лични.


Няма на лични, тука в кюпа, че и мен ме интересуват Grinning .С малкия дзвер едва баницата ще успея да забъркам, камо ли да седна и да мисля късмети Simple Smile
 Close-mas:  Close-mas:  Close-mas:  ОК.
Първите три съм ги написала в горния постинг.
4. Ще влезеш във елитен институт, с "големи мозъци" прочут.
5. Новата година нов късмет ти прати, в бизнеса постигаш завидни резултати.
6. Година те чака красива, съдбовна, ще бъдеш в плен на магия любовна.
7. Смело пристъпяй напред, късметът ще е с теб навред.
8. Последното е за паричката - Стига ти тая награда, парата на тебе се пада.
 Имаше и още - за бебе, имот, кола и т.н., ама не си ги спомням. Ще видя дали не са пуснали вече в книжарницата пак и като си взема за тази година ще допълвам.


Страхотно!!!благодаря ти Stuck Out Tongue !
Аз не съм виждала по нашите книжарници тези късметчета и затова ми стана интересно,но непременно ще обиколя тези дни пак!
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Biju1
За Бъдни вечер
По традиция за Бъдни вечер се приготвят питка и седем постни гозби .


Всичките ли неща си ги правила по този начин, или са копи/пейст от някъде?
Не че второто е лошо, напротив, но мисля че ще е хубаво да се знае кога една рецепта е изпробвана 1:1, кога е правена модифицирана и кога изобщо не е. Това не е конкретно към теб и този ти пост, а по принцип.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия