Най-хубавите рецепти за Никулден :)

  • 22 187
  • 26
# 15
Ние не сме големи фенове на рибата, затова си правим две по-леки рибни манджи.

рецепта 1:
филе от мерлуза - около 700 гр
лук
марината от кисели краставички
масло

Дъното на йенска тенджера (с капак) се намазва с масло. Реди се лук, нарязан на тънки колелца, а отгоре се нарежда овкусената със сол и черен пипер риба. Залива се с марината от кисели краставички до половината на продуктите. Захлупва се. Пече се на слаба до средна фурна за около 30 минути. Сервира се с гарнитура, например картофена салата.


рецепта 2:
филе от хек - около 500 гр
1 кг картофи
1 обикновена майонеза

Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета. Разпределят се равномерно на дъното на йенска тенджера (с капак) и се посоляват. Отгоре се реди рибата, обилно намазана от двете страни с майонеза. Сипва се вода (да покрие само картофите). Пече се на средна фурна около 50 минути.
Виж целия пост
# 16
Ние най-често май хапваме Salmon (сьомга ли му се викаше Embarassed )като ползваме най-вече филето му.
Единият начин, по който го приготвям е да го обвия в многолисно тесто като предварително натупам филетата със сол и черен пипер. (по някога слагам и леко запечени, нарязани на дребно орехи) . Пече се и се отбива номерът за рибника Wink  Grinning
А другият вариянт , просто го изпичам на раиран тиган и приготвям гарнитурата отделно.

А когато го печем целият обикновенно вътре го напълвам с предварително запържен лук, моркови, орехи, стафиди. Отгоре на кожата правя разрези, в които пъхам парчета шунка, дафинов лист и парченце кисела краставичка. Слагам една чаша бяло вино и една вода вътре , завивам с фолио и пека около 15-20 минути на 200градуса. След това отвивам леко да се запече коричката и хайде на масата
Виж целия пост
# 17
Цитат на: Perlichka
И ние не обичаме шаран, на мене лично ми мирише на тиня...


Моя мъж , нали си пада вманячен риболовец , та лови шаран .
Не мирише изобщо и е гол шаран - без люспи.
Става много вкусен .

Ето пецептата ми :

ШАРАН С ДОМАТЕН СОС
 Arrow шаран
 Arrow лук- 1 голяма глава
 Arrow домати - към 1.5 кг
 Arrow червен пипер
 Arrow черен пип. - зърна
 Arrow дафинов лист 1-2 бр.
 Arrow оли и сол
 Arrow захар - 1- 2 ч.л

Значи , настъргвам доматите на ренде и получавам дом. сос без люспите. Между другото количеството им е пожелание ако искате повече сос - повече домати . Изпарявам ги малко . След това запържвам лук , добавям червен пипер , сол на вкус , захарта и изпарените домати , зърната черен п.  и даф. лист и задушавам.
Шарана слагам в тава посолявам , поливам с олио и запичам за .. ха сега де , като го правя на око  Rolling Eyes ... около 10 - 15 минути . Тогава изсипвам около рибата доматения сос и пека отново до готовност( става бързо , защото всички съставки вече са претърпели известна термична обработка ! ) .


А ето и две от темите за рибка :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7242&highlight=%F0%E8%E1%E0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8227&highlight=%F0%E8%E1%E0
Виж целия пост
# 18
Да ви предложа момичета една вкусна рецепта с риба.
РИБА С ГЪБИ
1кг.риба
50гр.масло
200гр.гъби
2глави лук
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
1ч.ч.бяло сухо вино
галета
1/2чаша рибен бульон или вода
Сложете в намазана с масло или олио тавичка изчистената и измита риба.Под нея и около нея наредете ситно нарязаните гъби и лука на филийки.Залейте с виното и бульона /водата/ , посолете и поръсете с черния пипер и магданоза.Отгоре посипете с галета , сложете кубчета масло или няколко капки олио и печете във фурната около 30-40 мин.
Да ви е сладко и дано ви хареса. Grinning
Виж целия пост
# 19
Цитат на: Anonymous
Някой опитвал ли е саворин - бяла риба, не е мазна,нито много суха, става за скара и е  вкусна....... подобна на хек или хоки. Хоки дори е  по едра и вкусна от хека.


охо, и още как Simple Smile
стана ми любима риба, само че аз я знам САВАРИНА - нарязана на парчета я пека в йенска тенджера с малко мазнина и подправки, хем лесно, хен не се вмирисва цялата къща.
по същия начин правя бял амур, тя е много голяма риба, от вида на шарановите, но по-лека и без неприятния мирис на шарана...
Виж целия пост
# 20
Цитат на: Morena
Значи , настъргвам доматите на ренде и получавам дом. сос без люспите. Между другото количеството им е пожелание ако искате повече сос - повече домати . Изпарявам ги малко . След това запържвам лук , добавям червен пипер , сол на вкус , захарта и изпарените домати , зърната черен п.  и даф. лист и задушавам.
Шарана слагам в тава посолявам , поливам с олио и запичам за .. ха сега де , като го правя на око  Rolling Eyes ... около 10 - 15 минути . Тогава изсипвам около рибата доматения сос и пека отново до готовност( става бързо , защото всички съставки вече са претърпели известна термична обработка ! ) .


E, това и аз го готвя така (само замествам шарана с друго, че не сме му любители, нали знаеш  Wink ), но този път ми се ще нещо по- така!  Grinning Видях вече някои идеи...  Thinking
Ние вчера купихме една торбичка замразено и изчестено филе от хек, с него ще експериментирам...
Виж целия пост
# 21
Ох, имам много лоши спомени от един шаран... Една година продавача ми го продаде недоумрял още Confused . Оле, как скача в мивката това ми ти животно... А мене ме е страх  Close . Та се наложи да го доубия с един чук #Silly .

А колкото до рецепти, вчера видях по VOX една и мисля да я пробвам zа Никулден.

Продукти
800 гр. филе от риба (беz кости)
1,5 кг картофи
4 или 5 домата
200 гр. ароматен салам(нещо лЮтичко с червен пипер)

zехтин
100гр. галета
пресен роzмарин и босилек (може да се zаменят с други подправки по желание или със сушени)
черен пипер
сол

Приготвяне
Картофите се наряzват на филийки, осоляват се и се поръсват с черен пипер и zехтин. Пекат се във фурна докато станат меки (ама да не са нпълно готови). Иzважда се от фурната. Доматите и те се наряzват на филийки и се раzпределят върху картофите. Саламът се наряzва на много дребно. Подправките се наряzват, смесват се с галетата и салама, осоляват се и се поливат със zехтин(zелта е да стане като трохички, уф дано ме раzбрахте). Рибата се осолява и поръсва с черен пипер, нарежда се върху доматите и отготе се раzпределя сместа с галетата и саламчето. Пече се май 20 мин, докато рибата стане готова.

Ето го и линка към рецептата
http://www.vox.de/27474_rezept.php?rez_id=557
Виж целия пост
# 22
аз също приготвям шаран. Към рецептата на Biju1 бих прибавила и слънчоглед, не знаех, че става толкова вкусно Wink тази година ще пробвам със сом, голям мерак ми е
Скоро правих пъстърва, мойто хора бяха много доволни, 3ма човека си оправдахме 2 средно големи пъстърви. Но за Никулден ми се иска да пробвам сом, ужким нямал чак толкова много кости
Виж целия пост
# 23
Цитат на: AnMary_
аз също приготвям шаран. Към рецептата на Biju1 бих прибавила и слънчоглед, не знаех, че става толкова вкусно Wink тази година ще пробвам със сом, голям мерак ми е
Скоро правих пъстърва, мойто хора бяха много доволни, 3ма човека си оправдахме 2 средно големи пъстърви. Но за Никулден ми се иска да пробвам сом, ужким нямал чак толкова много кости


Ако не си яла досега сом, не експериментирай точно на Никулден!  Wink
Виж целия пост
# 24
Ох, малко офф, обаче ми е мъкаааа Cry ! Мъж ми днеска домъкна жив шаран вкъщи, при положение, че съм му казала да не ми носи живи животни за заколение. Сложих хайвана в един леген, но му е тясно, пък и мъжо иска да го вади, била съм изперкала, това било храна:(. Абе ще взема да го фрасна с някой чук накрая, че поне да не се мъчи #Crazy ?
Виж целия пост
# 25
Цитат на: belalim
Ох, малко офф, обаче ми е мъкаааа Cry ! Мъж ми днеска домъкна жив шаран вкъщи, при положение, че съм му казала да не ми носи живи животни за заколение. Сложих хайвана в един леген, но му е тясно, пък и мъжо иска да го вади, била съм изперкала, това било храна:(. Абе ще взема да го фрасна с някой чук накрая, че поне да не се мъчи #Crazy ?


ау, преди с майка ми също попадахме в такива ситуации. Ужким го били ударили с чук, ама той оживял в автобуса, после го пуснахме да плува в легена. И накрая го извадихме и избягахме от вкъщи
Виж целия пост
# 26
Здравейте момичета!
По традиция за Никул ден се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е" слуга на св. Никола".Веднъж когато светецът плувал с лодката си, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и запушил с него пукнатината. За това има обичай да се жертва шаран в чест на светеца.
   Ето и моята изпитана рецепта, уверявам и тези, които не обичат шаран, че ще им хареса. Бъдещият татко е Николай, така, че моного хора, всяка година споделят едно и също"Много ни хареса"
                           ШАРАН НА ФУРНА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

ПРОДУКТИ:1кг шаран, 1 1/2 к.ч. олио, 3-4глави лук, 1средно голяма кисела зелка, 1к.ч. ориз, 1ч.л червен пипер, 1ч.л. черен пипер, лимонов сок
                    Изчистеният шаран посоляваме и поръсваме с лимонов сок. В тенджера с 1к.ч. олио запържваме нарязаният лук. После прибавяме нарязаното на ситна зеле и ориза. Наливаме една чаена чаша топла вода и оставяме зелето да омекне, а оризът да набъбне. Посоляваме на вкус, прибавяме черният пипер и прехвърляме сместта в тавичка.Поставяме отгоре шарана, поръсваме го с червеният пипер и го поливаме с останалото олио. Печем на умерена фурна.


                 ДА ВИ Е СЛАДКО!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия