рецепта 1:
филе от мерлуза - около 700 гр
лук
марината от кисели краставички
масло
Дъното на йенска тенджера (с капак) се намазва с масло. Реди се лук, нарязан на тънки колелца, а отгоре се нарежда овкусената със сол и черен пипер риба. Залива се с марината от кисели краставички до половината на продуктите. Захлупва се. Пече се на слаба до средна фурна за около 30 минути. Сервира се с гарнитура, например картофена салата.
рецепта 2:
филе от хек - около 500 гр
1 кг картофи
1 обикновена майонеза
Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета. Разпределят се равномерно на дъното на йенска тенджера (с капак) и се посоляват. Отгоре се реди рибата, обилно намазана от двете страни с майонеза. Сипва се вода (да покрие само картофите). Пече се на средна фурна около 50 минути.