Коледни и новогодишни рецепти

  • 74 811
  • 120
кой какво и как приготвя за Коледа и Нова година
 Close-mas:
Виж целия пост
# 1
Къщичка от меденки

1 яйце
1 чаша олио
половин чаша мед
една чаша захар
1 лъжичка канела
брашно до твърдо тесто
може и малко индийско орехче, по желание е.

Включва се фурната да се загрее.
Меси се твърдо тесто, разточва се на кори. Аз го разточвам върху хартия за печене за по-лесно. После изрязвам стени и покрив - естествено, стените с еднаква височина, само двете малки се правят с едни триъгълничета отгоре. Можете да пробвате първо от хартия да видите дали ще се напасне добре.
Примерно 5 на 8 см е добре за дългата стена, късата 5 на 5 плюс триъгълничето отгоре (трябва обаче двете триъгълничета да са еднакви!) Изрязвам прозорчета и врата.
Махам излишното от хартията за печене. Пече се малко в предварително загрятата фурна (внимавайте, става много бързо!) Може да се опече и подложка за къщата, иначе може да се направи върху нещо преносимо (например поднос или подложка за хранене и т.н.). Изрязват се оградка, елхичка и каквото се сетите. Правила съм примерно заек и магаре.

За слепване:
1 белтък
1 ч.л. лимонтузу
пудра захар (доста)
Забърква се до консистенция на лепило.

Първия ден се правят стените, оставят се една вечер да се стегнат и тогава се лепи и покрива. Трябва да се държи отначало леко с ръка (или да се подпре с нещо) поне 3-4 минути, докато захване, а после около половин час поне е добре да не се мести. Казвам го от горчив опит - първия път все ми се срутваше къщичката. Тази година съм сложила "греди" от солети и купчина "дърва" в двора.
Украсяваш по вкус с разни бонбони. Бонибон вършат чудна работа например.
С останалото тесто могат да се правят разни човечета, зайци, кученца и прочие, или пък да се даде на детето то да натвори нещо.





Виж целия пост
# 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10463
Виж целия пост
# 3
Анда, копнах си рецептата и ще се пробвам .....пък дано стане

Бижу и от тебе бая съм "накопнала" , че да видим накрая какво ще излезе Blush
Виж целия пост
# 4
Хонда, пробвай с шаблоните от този сайт
http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm
Аз нямам принтер вкъщи, затова го правих на ръка с линийката, ама има и по-лесен начин.

На Бижу й правих първите сладки и станаха супер. Наистина са по-вкусни, като постоят (слагам по едничка в чорапчето на детето и то ме "черпи")
Виж целия пост
# 5
Благодарско за сайтчето. Бутнах го към фейвърит. Засърбяха ме ръцете да правя нещо Grinning
Виж целия пост
# 6
Нещо съм настроена на коледна тема. Много ми се иска да направя различни коледни сладкиши и украса за вкъщи. Сигурна съм, че на малкия ще му харесат.
Чудя се дали е много рано да правя тази къщичка? Колко време може да издържи? Украсата разтопява ли се от топло? Сигурно трябва да я държиме на по-хладно?
Виж целия пост
# 7
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.
Виж целия пост
# 8
На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)
Виж целия пост
# 9
Страйпър, нямам идея колко ще издържи, но все пак не е ли ранко - няма средата на ноември!
Иначе меденките са трайни, в глазурата обаче има белтък... не бих я държала месец и половина. Има и друг момент - освен на хладно трябва да я държиш и на скришно...
Аз я правих 2-3 дена по-рано.
Споделям мнението на Анда.
Но пък ако имаш от сега желание за сладкарски подвизи  chef, направи си пробна къщичка  Grinning Майсториш сега една, изяждате я... пък преди Коледа правиш нова.
Виж целия пост
# 10
Благодаря за отговорите.
Прави сте - трябва да стане поне декември.
Мога да се пробвам да направя шолен. Той нали има трайност.
В момента имам голямо желание за майсторене. Мисля, че през декември ще ми е много натоварено. Имаме 2 рождени дни и 1 именен ден точно преди Коледа.

На Бижу сладките са бижу....при нас не са коледни а са целогодишни заради Сиси, много и харесват и ме кара да ги правим:-)

Кои сладки? В една тема има доста видове коледни сладки и сладкиши от Biju1.  С кои да започна Simple Smile
Виж целия пост
# 11
откога я чакам тази тема! даже вчера си мислех да пусна такава, ама не се престраших - нали не сме преполовили ноември...

та аз съм решила в последната събота преди празниците (примерно 17 декември) да пека сладки. имам много рецепти за сладки, които могат да престоят една седмича, че и повече при условие, че са добре скрити. мисля примерно да опека 4-5 вида сладки в подходящи форми - разбира се с помощта на децата.

всъщност, опитвам се да организирам празничен декември: първата събота - украсяваме елхата, втората събота - майсторим допълнителни украшения, рисуваме картички и т.н., третата събота - ще печем сладки, а четвъртата - ...ще готвим постни и не толкова постни манджи.

тук чакам да се намеси Спаска - предчувствам, че може да ни зарадва с рецепта за капама. както казваше едно детенце "стомахчето ми го подсказва" Laughing
Виж целия пост
# 12
Правя голям глинен гювеч, който къкри цял ден във слаба фурна.
Най-оъдолу слагам зелеви сърмички,след това свинсо месце,пилешко месце и кърначета,една голяма опаковка гъби и заливам със сметана. Става мозък.Задължително правя баница и питка.  chefИма също домашно приготвени сладки а за децата коледни вкусотии.Салатки и други глезотийки.
Виж целия пост
# 13
От сладките на Бижу аз съм правила първите, тези, при които маслото се нарежда отстрани и после всичко се кълца с нож. Станаха супер и бяха наистина много трайни. Благодарско на Бижу!
Аз смятам да се пробвам да ушия коледен календар под формата на човече с 24 джобчета на дрехата, които да се номерират и във всяко едно джобче всеки декемврийски ден до Коледа да си оставяме подарък. Засега за детето, после може и за ЛС.
Виж целия пост
# 14
Здравейте момичета Grinning

Тази рецепта я бях пуснала и в "Родители в чужбина", но много от вас не поглеждат там, та ако се интересувате, ето я:



Новогодишни(коледни) медени курабии за елха

250г пудра захар
3 яйца
120 г мед
400-500g брашно(колкото поеме)
1 ч.л канела на прах
1/2 ч. л джинджифил на прах
1/2 ч. л индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване

Глазура:
140г пудра захар
1белтък
няколко капки лимон

Приготовление:

Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, подправките и постепенно брашното да омесването на меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска около 4 милиметра тънка кора и се изрязват различни формички. нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°Ц Още топли се намазват с разбитият белтък.

Глазура:

Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка и се украсяват вече изтиналите сладки!



Изглеждат така:



Имам още една любима коледна рецепта за медени пастички с орехи, но сега нямам време да я напиша, ако някой я иска, свиркайте Laughing


PS.А, да и да знаете, че тези медени сладки се правят около месец преди Коледа и се оставят да отлежат - така са най-вкусни:)) не се притеснявайте, че има белтък в глазурата - той изсъхва и не е вреден:))
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия