Значи плънката е според вкуса на всеки, аз слагам малко лук, ориз, фъстъци, царевица, нарязан бекон, парченца месо от обработката на пуйката, гъби, нарязани вътрешности(дробчета и пр)....Всичко се слага в тенджера ( първо стопявам бекончето, друга мазнина не слагам) и се запържват всички продукти, но леко...После добавям водичка, 2-3 пилешки бульона, черен пипер, изсипвам 2 пакетчета чай Бронхопам ( не ми се смейте)....
Ключов момент - да се махнат фенера и крилата на пуйчето! Значи пуйката се разрязва през корема и полека се отделя целия фенер,с тънко остро ножче, който сварявам и после използвам месото в плънката! Същото правя и с крилата! После полека зашивам пуйката и я напълвам, когато е зашита на 70%....Обръщам я в тавата така, че шева да сочи надолу и така запазва добър външен вид...
Преди пълненето може да намажете пуйката с малко червен пипер, черен пипер и сол...
Пека по 1 час за всеки килограм месо под фолио, плюс 45 минути за цвят след като сваля фолиото...За подобряване на цвета през последните 20 минути мажа с масълце в което е разтворен червен пипер. Пека в тава в която съм сипала 2 пръста вода...
Преди години с мъжа ми купувахме пуйка от 10-12 килограма, която печахме цяла нощ, но после едвам се изяждаше от цялата рода...Сега си купувама "малка" пуйка от 4 килограма още в началото на ноември ( след това изчезват и остават само гигантите)...и си я ядем сами...
Рецептата е изпитана от 6 години и нито веднъж не сме останали разочаровани, бялото месо се топи, а не остава твърдо и сухо като велпапе...
Да кажа само че рецептата е на Ути Бъчваров!
А и пека на 180 градуса...
Пригответе сега и домашна питка и 3-4 домашни салати, лек десерт и да ви е сладко!