cream of tartar

  • 7 725
  • 22
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig
Виж целия пост
# 1
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.
Виж целия пост
# 2
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?
Виж целия пост
# 3
Цитат на: Biju1
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.


На бг пазара с какво може да се замести? Именно за стабилизиране го прочетохме, на белтъци с пудра захар. Аз знам, че за целта се ползва малко оцет или лимонтузо ама това последното си има друго име...
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Мама от Финландия
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?


Май не:-))) Сосо Тартар не беше ли с краставички? Laughing
Виж целия пост
# 5
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна
Виж целия пост
# 6
Flash, да!  Embarassed
Виж целия пост
# 7
Цитат на: Мама от Финландия
Flash, да!  Embarassed


Да, и със сигурност е по-вкусен от тоя зъбен камък! Laughing
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Biju1
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна


Ще я побългарим рецептата, страшно няма!
Мерси за инфото! Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Flash, прочети ТУК . Не е нещо съществено, но все пак някаква информация по въпроса.
Виж целия пост
# 10
Хехе, това го разкрих след много умуване.

Слагай лимонтозу и си живей живота!  food002
Виж целия пост
# 11
newsm62
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Flash*
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig


Хе, съвсем наскоро и аз проучвах въпроса Simple Smile))
Това е едно вещество, или по-точно киселина. Само не можах да уточня, дали това не е оцетната киселина, в която се варят яйцата на Великден, за да станат с блестящи кристалчета.

Обикновено (в бисквитите) се слага заедно със сода, а за да заместиш в български условия тази комбинация, слагаш бакпулвер. Обаче на мен ми трябваше без сода, за приготвяне на глазура за торта, или тъй нареченият Royal Icing, който се прави от разбит белтък, пудна захар и въпросната киселина.

Химичното му име е Potassium hydrogen tartrate, KC4H5O6 (цифрите са долни) или с по-прости думи - Tartaric acid. Ако имаш някой познат химик, питай го дали това не е оцетната киселина и кажи и на мен Simple Smile))
Виж целия пост
# 13
Не е оцетна, оцетната е СН3СООН, или С2Н4О2.
Виж целия пост
# 14
Тва било винена кислина бре! Погледнах в учебника по химия, винена киселина трябва да е!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия