Подправки- кое за какво?

  • 2 412
  • 7
Още въпроси ми се въртят из главата Sunglasses
Една приятелка ми подари промишлени количества подправки от Тунис, обаче аз съм си традиционалистка и си ползвам само нашенските си подправки та незнам за какво иде реч.
Пиша ви списъка и ако някоя от вас знае кое за какво се използва и в какви количества ще бъда много благодарна Wink

4 Epices
Paprika
Cummul
Curry
Safran
Harissa
Copiendre

От всички изброени май само за кърито знам че е люто Embarassed
Виж целия пост
# 1
1. За шафрана - Силния своеобразен аромат на шафрана и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи. С него се оцветяват светли бульони(зеленчукови, рибни), вегетариански супи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз( пилафи, паели и т.н.). Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.
Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или мляко. Водният разтвор се получа при прибавянето на 1 грам подправка на 120 г гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути.
В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.

2. За кърито - В Европа тази подправка е изключително популярна, но в Родината й Индия почти не я познават в този ви. Това е смес от 12 и повече подправки, сред които кориандър, куркума, чили, кимион, индийско орехче,карамфил. Предлагат се смески с различен вкус, Отлично средство да се ароматизират някои майонезени заливки за салати, да се оцветят сосове или варен ориз. Подхожда както на зеленчукови, така и на месни ястия.

Паприката трябва да е червен пипер, обаче другите не можах да ги разчета.
Виж целия пост
# 2
Последното е кориандър, и по нашите магазини го има-млян и на зърна. Аз го ползвам когато правя корейски моркови.
Виж целия пост
# 3
Paprika e червен пипер.
Виж целия пост
# 4
Тогава ето и за кориандъра -  В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданоза в Европа. На тях се дължи характерния аромат на различни месни и зеленчукови блюда. Зелените листа на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия.
В кухнята на европейските народи се използват листата на кориандъра като добавка към различни маринати, в комбинация с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо, като се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган.
     Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др. В северна Европа кориандърът се използва за ароматизиране на ликьори.
Семената на кориандъра обикновено се използват едро смляни или на прах в зависимост от ястието. най-добре е да се купува на зърна и след това да се смлила непосредствено преди употреба. Смления кориандър бързо губи аромата си и трябва да се съхранява в нрепрозрачен херметически затварящ се съд.
Виж целия пост
# 5
Cummul е кимион.

Harissa e много лютива чили паста от сухи лютиви чушки, чесън, зехтин, сол, кориандър и кимион. Подходяща за риба, месо вкл. и птиче, кускус. Съхранява се в хладилник, като повърхността е покрита с тънък слой зехтин и бурканчето/съда е добре затворено, издържа 2-3 седмици.

4 Epices /Quatre-Epices  се състои от 4 подправки:
индииско орехче, карамфил, черен пипер, сух джинджифил.
Слага се в месни ястия, рагу, пастети, гювечи, кускус.
Вместо джинджифила понякога се слага дафинов лист или канела.
Основната съставка винаги остава черния пипер. Съотношението може да бъде следното:
2 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. карамфил
5 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сух джинджифил
Всичко смляно разбира се.
Виж целия пост
# 6
http://kulinar.gbg.bg/spice.php
Виж целия пост
# 7
Хиляди благодарности за изчерпателното инфо newsm10
Само дето не мога да разбера като отворих самите пликчета с подправките и ги мирисах наред, всички ми се струват еднакви имат някаква такава специфична миризма. Може и да си въобразявам ама ми миришат малко на слама.
Не би ли трябвало въпросните подправки да са със силен аромат Confused:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия