Свежо сирене?

  • 3 684
  • 16
Отскоро започнах да купувам въпросното свежо сирене (безсолно меко сирене) за потребление в семейството. Много го тачим, особено с мед.

Въпросът ми е обаче дали е подходящо за бебета? Например за попарата - тъй като е безсолно, няма нужда да се обезсолява. Знаете ли нещо повече по въпроса, имате ли опит?
Да не се окаже нещо, че процеса на производство не е подходящ за бебета и да се изложа?

Нещо, което забелязвам, е че не се троши така като обикновеното сирене - по-плътно е. Та как ли ще мога да го бутна в попарата или пюрето - може би да пасирам?

Размишлявам на глас - споделете, ако имате наблюдения!  Simple Smile

Синът ми е на 8 месеца.
Виж целия пост
# 1
Ами аз не давам сирене  още, но понеже и ние купуваме въпросното свежо сирене, ми направи впечатление, че е пълномаслено (това по спомени), което ми се вижда неподходящо за малко бебе.

Не е ли по-добре да даваш свежо овче или козе, а не краве сирене?
Виж целия пост
# 2
Има и нискомаслено. А свежо козе или овче няма откъде да намеря.
Иначе и аз още не съм давала никакво сирене. Но мисля да започвам вече.
Виж целия пост
# 3
Прочетох във форума за въпросното сирене и купих от него за Дариа /на 8 месеца е също/. Слагам й го в пюрето и се пасира със всичко. Още не яде попара и незнам как ще е за там.
Проблем не е имала. Ако усети по-едра бучица плюе маймуна.

Ние също го хапваме. Много ми харесва, но аз не прекалявам, че съм с непоносимост към лактазата.  Sick
Виж целия пост
# 4
До колкото аз зная, на бебетата трябва да се дава добре узряло сирене, това до колкото разбирам май не е такова  Thinking
Виж целия пост
# 5
Защо да не е пълномаслено сиренето? Аз съм давала от него на Мая, но аз започнах след 9-10 месец да давам сирене.
Виж целия пост
# 6
Неузрелите сирена по принцип не са полезни и за големи хора. Ето малко информация за технологията на производство.
Цитат:
Зреенето трябва да продължи поне 40 дни. Толкова е времето, което е необходимо на млечнокиселите бактерии да се развият и да унищожат вредната микрофлора. Те я 'изяждат' и така продуктът става безвреден. До момента не е измислен друг начин за справяне с този неблагоприятен фактор. В тази връзка препоръчваме да не купувате и консумирате неузрели сирена (каквито често се продават в магазинната мрежа у нас), тъй като може да си навлечете проблеми бъбреците и черния дроб.

Подозирам, че свежото сирене е неузряло, поне много прилича на сиренето, което баба ми остава да зрее известно време Simple Smile
Виж целия пост
# 7
На свежото сирене може само така да му е името,а щом Ywette пише ,че сиренето е по- плътно и не се троши лесно Arrow това означава,че е добре узряло и няма да има проблем да го дава на детето.
Виж целия пост
# 8
Знам, 4е на бебета трябва да се дава добре узряло сирене. Незнам дали е подходящо това сирене.
Виж целия пост
# 9
Ето какво открих на същия сайт, посочен по-горе (БГ Кулинар), линк:
Класификация на сирената

Ето извлечение:

    пресни сирена. Те са с висок процент водно съдържание, не зреят и не могат да се съхраняват дълго време. Тук спадат бялото сирене (фета), изварата и сметановите сирена. Белите български сирена са в тази категория.

    Прясното (свежо) сирене (pates fraiches) няма коричка и се продава веднага след производството му. Тук са изварата, Фромаж блан и Пти-Сюис.
    [/list:u]

    Не знам дали продаваното на нашия пазар свежо сирене спада към посочените, но предполагам че е така. Мисля, че въобще не става въпрос за неузряло сирене - това сирене е "официално", опаковано добре, а не се продава на килограм за обикновено сирене.
Виж целия пост
# 10
Искам да добавя, че сме купували подобен вид сирене и от ГЪрция, т.е. въобще не става въпрос за неузряло, неподходящо сирене за консумация. Е, гръцкото определено е много по-хубаво на вкус, ама..... Нашето има малко гумен вкус - визирам това, което е на ЕТ Хелиос. Ама то май и няма друго....?
Въпросът е дали е подходящо за бебета, защото то и синьото сирене е добре узряло по принцип  Wink Това е майтап - няма нищо общо със синьото сирене.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: maeva
На свежото сирене може само така да му е името,а щом Ywette пише ,че сиренето е по- плътно и не се троши лесно Arrow това означава,че е добре узряло и няма да има проблем да го дава на детето.


Да, ето как бих описала това сирене, използвайки БГ Кулинар информацията за полутвърдите сирена: характеризират се с еластичност и лесно могат да се нарежат на филийки.
Точно така изглежда, някакво еластично, много лесно се реже, абе малко като гумено  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Andrea$

Подозирам, че свежото сирене е неузряло, поне много прилича на сиренето, което баба ми остава да зрее известно време Simple Smile


Това има по-различен вкус и консистенция от домашното неузряло сирене, ако визираш него.

Това е сирене, произведено с ниско съдържание на сол и мазнини и затова е различно.
Виж целия пост
# 13
незнам но тук масово се препоръ4ва такова сирене , а и друго си нямаме Sad . има си детски пюрета и някак си изоб6то не съм се замисляла .... даже днес и разбих сирене с 4ервено цвекло , е друг е въпроса 4е не го яде много Simple Smile
незнам оба4е дали това си е узряло или неузряло сирене , буквалния превод е " прясно сирене" .
пюретата със прясно сирене са за деца над 6 месеца -така го пи6е по опаковките
Виж целия пост
# 14
Аз свежото не съм го пробвала, но има едно - КОЛИБАРСКО на Здравец, което е нискомаслено и обезсолено. Много е подходящо според мен. Аз отскоро купувам такова иначе в началото слагах на Емчо в попарата добре изкиснато краве или козе сирене. Овчето според мен е твърде мазно и миризливо и вкъщи не го ядем.
Да знаете само как обожава попарата Емил Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия