Предястия и ордьоври за специални гости

  • 23 908
  • 6
1. Ордьовър “Апетитна градина”
Продукти:
1 голяма маруля
8 тънки резена шунка
8 твърдо сварени яйца
2 връзки репички
1 домат
1 краставица
1 чаена чаша трапезна майонеза
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица лимонов сок
черен пипер, сол
Приготвяне:
Измийте марулята и отделете 8 по-големи листа. Сърцевината й разлистете в средата на голяма салатиера. Срежете домата косо на 8 резена, но така че да се държат леко в основата. Поставете го върху сърцевината на марулята и разтворете резените, за да се оформи цвете. Посолете го леко. Аранжирайте наоколо 8-те марулени листа, а върху всяко сложете по резен шунка. От яйцата оформете маргарити по следния начин: с остър нож срежете внимателно на 8 парчета само белтъка на всяко яйце – от върха до средата му. “Разлистете” белтъчените резени , обръщайки ги надолу като листа на цвете. Извадете жълтъка цял. Срежете го през средата на две. Едната половина върнете обратно в белтъчената маргарита, но със заоблената част нагоре (захлупете я). Поставете маргаритите върху резените шунка. Посолете ги леко. По желание може да поръсите червен пипер в основата на “листата” им. Стрийте останалите жълтъци и ги смесете с майонезата. Подправете с черен пипер и при нужда с лимонов сок. С лъжица сипете по малко майонеза в средата на домата и върху листата от марулята. Изчистете репичките, срежете ги и тях като домата на 6-8 резена, заловени отдолу, и ги разтворете леко като цветя. Поставете ги край маргаритите. Нарежете краставицата на кръгове и обградете с тях чинията. Поръсете краставичките и репичките със сол, олио и лимонов сок. Поставете апетитната “градина” на масата. С лопатка сервирайте в чиниите по лист аранжирана с “цветя” маруля, резен домат и кръгчета краставица.


Става доста ефектно. Малко е трудоемко, но пък е с лесни за намиране продукти Simple Smile
Вие какво правите за по-специалните си гости?
Виж целия пост
# 1
Ето още един ордьовър

“Цветя за теб”
Продукти:
за “кокиче” (12 броя):
6 филии бял хляб
6 твърдо сварени яйца
3-4 с. л. майонеза
6 кръгчета от прясна краставица
черен пипер, сол
за “лале” (12 броя):
6 филии бял хляб
6 по-малки червени домата
1/4 пакетче масло
100 гр. сирене
за “маргарита” (12 броя):
6 филии бял хляб
3 дебарцина
1 прясна краставица
1/2 ч. ч. сметана
олио за пържене
Приготвяне:
За всеки от трите вида сандвичи изрежете с чаша по два кръга от филия.
За да приготвите “кокиче” разрежете по дължина  яйцата на 6 резена. Стрийте жълтъците, размесете ги добре с майонеза и подправете сместа с черен пипе и сол на вкус. Намажете хлебните кръгове със сместа. Подредете отгоре 3 белтъка, така че да наподобяват кокиче. Отрежете малко от белтъците в единия край и сложете половин кръгче краставица (чашката на цветето).
Хлебните кръгове за “лалетата” намажете тънко с размекнато масло, а върху него настържете сирене. Разрежете доматите на шест резена, отрежете повечето от семенната част, за да могат резените да стоят. Наредете върху сандвич по 3 доматени резена, така че да образуват “лале”.
Намажете със сметана хлебните кръгове за “маргаритите”. Около отвора наредете цели или половинки кръгчета от краставица. Нарежете дебарцините на 4 парчета. На всяко парче от единия край направете 6 или 8 разреза, но не докрая – оставете 1 см да ги държи. Загрейте в тенджерка повече олио, за да могат дебарцините да се потопят добре. Пускайте парчетата с разрезите надолу, така че при пърженето да се “разлистят”. Пъхнете “дръжките” на изпържените дебарцинови “маргарити” в отвора в средата на хлебните кръгове.
Виж целия пост
# 2
Сори за невежеството, но какво значи дебарцина? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3
Дебарцини са едни тънки колбаси..тънки като карначета.
Абе я по добре  снимка:
Виж целия пост
# 4
Само консистенцията вътре повече напомня на кренвирш отколкото на карначе
Виж целия пост
# 5
И аз мога да ви предложа няколко идейки за предястия, тъй като тези дни съм се развихрила на тема готвене...
Печени гъби с кашкавал
Махате дръжките на гъбите и на тяхно място слагате парченце кашкавал. Слагате ги в загрята фурна, докато се изпекат. След като станат готови може да изцедите малко чесън върху им и да ги поръсите с малко пресен магданоз.
Филийки със сирене
Вземате една франзела и я нарязвате на филийки. Върху всяка една филийка слагате парче сирене, резен домат и маслинка разрязана на четири и поставена във формата на цвете. Капвате върху всяка една филийка няколко капки студено пресован зехтин и ги поставяте в силно загрята фурна. Нека до поставянето им да са работили и долният и горният реотан във фурната, но след като ги сложите вътре, като поставите решетката на по-високо, пуснете само горния реотан. По този начин няма да се препекат много отдолу, а ще станат съвсем леко хрупкави.
Хапки с бекон
Изпържете няколко тънки резана нетлъст бекон. Нарежете няколко филийки на правоъгълни или квадратни парченца, намажете ги с майонеза, сложете върху тях парченце св.филе, парченце филе Елена или пастърма, парченце ароматно беконче, кашкавалче и резен к.краставичка. Набучете всяко парче с клечка за зъби.
Хапки с риба тон
Нарязваме хляба на малки парчета с каквато форма искаме и ги намазваме с маргарин или масло. Всяко парченце запълваме с изцедено филе от риба тон от консерва, резен к.краставичка и нарязана маслинка. Поставяме клечка за зъби така, че да придържа маслинката и краставичката.
Пълнен картоф
Сваряваме няколко по-едри картофа и ги разрязваме на две. Издълбаваме малка част в тях, така че да имаме място за плънката, която е нарязана на тънки ивички шунка, настъргано сирене и парченца печена чушка, най-отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Слагаме ги в силно загрята фурна, докато се запече кашкавала. По желание може да ги хапваме и със сос от майонеза с чесън и копър, разреден с малко к.млеко.
Рулца шунка с руска салата
Нарязваме тънки, големи парчета шунка, пълним ги с руска салата и ги завиваме на руло заедно с тънко парче кашкавал, върху шунката. Забучваме една клечка за зъби, за да не се разпаднат.
Виж целия пост
# 6
Панирина бяла риба с кайсия и сос
Правила съм го само веднъж , но си заслужава.
Панират се на тънко нарязаните филийки бяла риба - акула , моруна , хек , мерлуза , камбала , треска , тон или др. вид риба . Отгоре се поставя една половинка кайсия , която е леко задушена или става и от компот, но поне 2-3 часа трябва да се поизкисне в студена вода . Върху кайсията се сипва 1 л. сос от равни количества майонеза + кисело мляко + 1 л. "Вегета" /ако не , става и стрит сух девисил/.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия