За солта

  • 613
  • 13
Здравейте мами,

като му дойде времето на супите може ли да ползвам някакви бульони за подправка?А за солта кога се вкарва в менюто?Доколкото знам в тези бульони има и сол.Аз съм малко скептично настроена спрямо солта и си мисля,че до 1г. не трябва да й давам нищо подправено със сол.Вие как мислите?Коклко да слагам ако е необходимо?Знам,че трябва да е ограничено количеството,но примерно колко на 1л.вода?

Благодаря предварително за мненията
Виж целия пост
# 1
Аз съм привърженик на недаването на сол и захар до 1г.
За да уври нещо (примерно) на 1л може би не повече от малка щипка сол.
А готовите бульони не са подходящи за малки бебета - тук майките ще кажат повече за глутамата.
Виж целия пост
# 2
Не виждам никаква нужда от сол.Аз лично до сега не съм слагала нито веднъж в храната на бебето.Яде си пюретата и даже не подозира за съществуването на солта.Колкото по-късно се въведе, толкова по-добре.Поне до годинката я избягвай.
Виж целия пост
# 3
Аз не съм давала готови бульони, не ги харесвам.
До година и половина слагах сол само във водата, в която врат зеленчуците.
Сега вече слагам малко сол в обедната манджа.
Виж целия пост
# 4
Аз започнах да слагам по малко сол когато Борис направи около 10-11 месеца.
Солта е важна за обмяната на веществата и до колкото знам за задържането на вода в организма.
Слагам малко, колкото да овкуси ястието - толкова, че на мен да ми се струва малко безсолно.
Май в книгата на Л.Трифонова пишеше, че дневното количество сол трябва да е около 0,02гр., но не съм много сигурна.
Готов бульон и на 3 годишно дете не бих дала.
Освен всичко друго са и ужаааааасно солени.
Виж целия пост
# 5
Не бих дала готов бульон на детенце. Аз също не ги употребявам. Сол съм слагала само веднъж досега на месото, когато го варях за бульон. На нищо друго не слагам.

Между другото: освен нормалната сол, т.е. натриевият хлорид, е добре да се консумира т.нар. профилактична сол. Тя е с повишено съдържание на калий за сметка на натрия и е по-полезна за организма.
В момента нямам такава опаковка, но като си купя, ще ви напиша упътването  Simple Smile
Виж целия пост
# 6
cheta,
и за солта бях чела, че дългогодишната анти-солна кампания по света не била правилна, т.е. отричането на солта е било ненаучно потвърдено, пропангадирано на база данни от някакво манипулирано изследване...
Виж целия пост
# 7
Според Лиляна Трифонова в зеленчуците и месото има достатъчно сол и няма нужда да се добавя, ако правим домашни пюрета.
Аз пък се притеснявам, че в хляба и сухарите, които давам, има сол. Как мислите, дали е много като за бебе?
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Taneto
cheta,
и за солта бях чела, че дългогодишната анти-солна кампания по света не била правилна, т.е. отричането на солта е било ненаучно потвърдено, пропангадирано на база данни от някакво манипулирано изследване...

Възможно е. Не съм се интересувала подробно. Знам, че нищо прекалено не е хубаво. Както тотално бз сол, така и с много сол.
Виж целия пост
# 9
В готовите бульони се съдържа мононатриев глутаминат, както и във всички супи на прах, подправки от сорта на Вегета... Това за нас вече не го притотвям, а какво остава за едно бебе.
Виж целия пост
# 10
Ето малко инфо за калиевата сол:


Профилактична калиева йодирана сол
съдържания на NaCl - 33% по-малко

Препоръчва се за профилактика на хипертонично болни, подобрява работата на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.
Спомага за намаляване на телесното тегло.
Тези ефекти се постигат чрез намаляване съдържанието на NaCl в солта, от който зависизадържането на излишната вода в организма и увеличаване съдържанието на калий и магнезий, които стимулират работата на сърцето. При това не се намаляват вкусовите качества на солта.

*******

Да отбележа само, че е скъпа, съпоставено с обикновената сол: 500 гр ги купувам за 1,70 лв.


Напоследк забелязвам по готварските тв-предавания, че се готви с морска сол. Някой да готви така и да сподели опит?!
Виж целия пост
# 11
Аз сам чела че бъбреците на бебенцата немогат да се справят със солта,и за това не трябва да я поемат,а това за мор.сол и аз сам го чувала,но и аз не сам запозната.Ако някой има повече информациа нека сподели Thinking
Виж целия пост
# 12
Аз готвя с морска сол от няколко години. Много е едра, затова я слагам в мелничка, като тази за черното пиперче на Ути, само че специална за сол, и така ръся в манджите.  По-безсолна е от другата. На бебчо обаче не  слагам от нея, защото ми казаха, че съдържала много боклуци. Иначе диетолозите твърдо я препоръчват.
Виж целия пост
# 13
Аз не слагам сол на бебешките пюрета.Ястията ,които приготвям  за нас ,също съдържат малко сол,та камо ли за бебето Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия