Продукти:
6 палачинки
за месната плънка:
200г варено пилешко месо
100г шунка
3-4 глави лук
1-2 супени лъжици масло
черен пипер, сол
за салатата “Снежанка”:
1 чаена чаша отцедено кисело мляко
3 малки кисели краставички
3 супени лъжици смлени орехови чдки
3 скилидки чесън (по желание)
1 супена лъжица олио
копър, сол
Приготвяне:
Нарежете месото и шунката на ситно. Обелете лука и го нарежете на филийки. Загрейте маслото и задушете в него с 1-2 супени лъжици вода лука. Прибавете месото и шунката и при нужда долейте още малко гореща вода. Когато и те се задушат, подправете плънката с черен пипер, сол и по желание счукан чесън. В друг съд нарежете на дребни кубчета краставичките, залейте ги с отцеденото кисело мляко, сложете ореховите ядки, олиото, 1 супена лъжица ситно нарязан копър. Разбъркайте и подправете със сол на вкус. Намаслете кръгло блюдо и го поръсете с малко сухар. Поставете една палачинка и разстелете малко месна плънка върху нея. Покрийте я с друга палачинка, която намажете със салата. Наредете така 6-те палачинки, като отгоре завършите със “Снежанка”.
Рула с гъби на фурна
Продукти:
10-12 палачинки
100г кашкавал
1 супена лъжица масло за поръсване
за плънката:
300г гъби
3-4 супени лъжици масло за задушаване
сол, смлян черен пипер, магданоз
за заливката:
2-3 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко
сол
Приготвяне:
Нарежете гъбите на ситно и ги задушете в маслото. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разпределете плънката в палачинките и ги навийте на руло. Настържете отгоре им кашкавал и ги поръсете със сгорещеното масло. Наредете ги в тавичка и ги залейте със смес от разбитите яйца, прясното мляко и сол на вкус. Запечете ги в силна фурна, докато порозовеят отгоре.
Предястие “Орхидея”
Продукти:
10 бр. готови палачинки
100 гр. шунка
1 пакетче майонеза
3-4 кисели краставички
100 гр. варено пилешко месо
100 гр. варени картофи
100 гр. задушени гъби
1 варено яйце
1 връзка магданоз
Приготвяне:
Всички продукти се нарязват на ситно, смесват се и се разбъркват добре. В чиния с диаметър на палачинката се поставят последователно палачинка, ред от сместа, пак палачинка и т.н. Завършва се с палачинка, намазана с майонеза, в която сме разбъркали връзка магданоз, нарязан на ситно. В средата – кръгче от варено яйце и листенца от него, подредени като орхидея.
Да ви е сладко