Сосове и допълнения - само как я кръстих тази тема:)

  • 1 853
  • 7
След като се научих да мятам баници, питки и какви ли не сложнотии се стигна и до точка сосове.
Имам впредвид ония малки допълнения, които сервират в Хепи и други местица в едни малки купички и си топиш хапките.
Много са ми вкусни и искам да забъркам най-различни такива.

Опитвала съм се да разгадая какво има, ама нъцки...
Знам че има с майонеза, мляко, кисели краставички и т.н. , но понятие си нямам от точните съставки и пропорции..

Така че вие сте наред Grinning
Аз ще бъркам след вас.
Виж целия пост
# 1
С уточнението, че не всички съм пробвала още и с второ уточнение, че пасирам всички накрая, дори да не пише.... ти копвам от компютърните си рецепти:

Зелен студен сос
Нарязвате целина, копър, джоджен и магданоз. Пасирате в миксер. Прибавяте на тънка струйка 1 ч. зехтин, като бъркате непрекъснато. Подправяте със сол, черен пипер и горчица.

Доматен сос
В 3 с.л. масло запържваме 1 с.л. препечено брашно, което разреждаме с половин литър зеленчуков бульон. Прибавяме 2 с.л. масло и ситно нарязани 1 глава лук, 2 моркова и коренче целина. Слагаме и 2 с.л. доматено пюре, по 1 ч.л. захар и сол, 6-7 едро счукан черен пипер и 1 дафинов лист. На тих огън варим до сгъстяване. После прецеждаме.

Сос с маслини
В 3 с.л. олио запържваме 2 глави лук. Прибавяме 1 с.л. доматено пюре. Запичаме на сух тиган 1 с.л. брашно, разреждаме с 1 к.ч. хладка вода и прибавяме към запръжката. Задушаваме на тих огън 20 минути. Добавяме 10-15 почистени и нарязани маслини и задушаваме още 15 минути.

Сос от гъби
500г гъби, 1 глава лук, 5 с.л. олио, 2 с.л. брашно, половин ч.ч. бяло вино, половин ч.ч. вода, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Запържваме гъбите, прибавяме нарязания лук. След малко поръсваме брашното и разбъркваме. Разреждаме с водата и виното, посоляваме и варим, после пасираме. Подправяме с лимонов сок и черен пипер.

Зеленчуков сос 2/пържена риба/
1 голям морков, 1 стрък праз/няколко стръка зелен лук/ и 150 г целина заедно с 50 г мак се изпържват в масло, като непрекъснато се бърка. Прибавя се 200 г сметана и сместа ври 10 минути. Като се свали от огъня, се подправя със сол, черен пипер и копър.


Сос за риба
Разбиваме 2 жълтъка, 3 с.л. размекнато масло и 2 с.л. препечено брашно със сол на вкус и щипка индийско орехче. Слагаме половин к.ч. сметана, 2 скилидки счукан чесън, половин ч.л. настъргана лимонова кора и сока от 1 лимон, разреден с малко вода. Сместа варим  на водна баня, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица до сгъстяване.

Пикантен сос /кюфтета, кренвирши, яйца, варено пиле/
Прецеждат се 2 кофички кисело мляко. Смесват се с малка кутийка майонеза. Горчица и сол на вкус.

Парлив сос
В масло задушавате лук, моркови, пащърнак, дафинов лист, босилек, чесън, магданоз. Заливате с 2 чаши вода и 2 с.л. оцет. След завиране прибавяте сол и черен пипер. След сваряването прибавяте кисели краставички, нарязани на колелца.

Млечен сос
2 глави лук се запържват в 3 с.л. масло, прибавя се 1 л. брашно и после 1 чаша прясно мляко. Като поври 2-3 минути, се прибавя бучка масло, черен пипер и сол, като се бърка.

Сметанов сос
Запържваме 2 с.л. брашно с 1 с.л. масло, леко го изстудяваме и разбиваме с 1 ч.ч. сметана, най-добре с миксер. Подправяме с черен пипер и сол.

Сос за кренвирши
Половин чаша олио, 1 л. доматено пюре, 1 л. сметана, 2-3 л. бяло вино и щипка захар се разбиват много добре. Прибавят се 2-3 маслини и 2-3 скълцани кисели краставички.

Орехов сос
Счукайте 8 скилидки чесън с малко сол. Прибавете 100г счукани орехи, 1 накисната филия хляб и разбъркайте. Подправете с 1 глава скълцан лук, сол, копър, магданоз и червен пипер. Разредете с оцет и вода, за да стане сос.


Винегрет
Разбиват се добре 50г горчица, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 10г захар, сол, магданоз, копър и няколко капки сос уорчестър.  Ако е гъсто, разредете с малко бяло вино.

Винегрет 2
250г домати се нарязват ситно. Разбиват се 3 с.л. оцет, 4 л. олио, сол, черен пипер, щипка захар и се смесва с доматите.

35.Сос тартар
1 опаковка майонеза, 200г кисели краставички, 1 с.л. олио, магданоз, сол. Краставичките се настъргват. Държи се в хладилника.
Виж целия пост
# 2
Тити, супер си Grinning

само ми кажи на какво казват пащърнак?
Виж целия пост
# 3
е ти ме хвана на рецепта, която не съм пробвала...по причина, че не знам какво точно е пащърнак...Simple Smile но мисля, че на пазара трябва да знаят:)
Виж целия пост
# 4
ха ха ха ха ,

ще разпитам за този звяр - пащърнака Grinning
Виж целия пост
# 5
Ето тема за пащърнака.
Виж целия пост
# 6
Прилича на ряпа с хобот Grinning но ми е много любопитно да го опитам на вкус.
Виж целия пост
# 7
аз си правя 1 измислен сос който става и за салати и за каквото още решите.
Разбърква майонеза, кисело мляко (ако искате може и малко доматено пюре да стане модерния розов цвят  Stuck Out Tongue ).Настъргвам на най-ситно чесън и кисела краставичка. После черен пипер, копър, риган и сол по желание.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия